Jautājums: Ļoti ceru, ka radīsies atbilde uz manu nesapratni. Mana brāļa draudzene bija stāvoklī 5.mēnesī, kad aizgāja pie ārsta un viņai pateica, ka bērniņš jau kā 3 nedēļas ir miris. Tas, protams, viņiem, nabadziņiem, bija liels šoks. Kā tas iespējams, kā kas tāds notiek?

Vai pie tā vainīga māte, vai bērniņam pašam kas notiek? Un kā viņu tagad ņems ārā? Vai būs ķeizargrieziens, jo savādāk laikam nav iespējams. Vai šobrīd mirušais bērniņš vēderā nevar kaut kā ietekmēt māmiņu? Un vai viņa nevar palikt no šī gadījuma neauglīga?

Ļoti būšu pateicīga par Jūsu atbildi, jo uztraucos par viņiem, viņi šobrīd ļoti pārdzīvo.

Atbild dr. Daiga Baranovska:

Iemesli, kādēļ iet bojā auglis grūtniecības laikā, mēdz būt dažādi. Biežākie no tiem ir vīrusu un bakteriālas infekcijas grūtniecības laikā, iedzimtas un ģenētiskas, hromosomu patoloģijas auglim, rēzus nesaderība mātei un bērnam, paaugstināts asinsspiediens mātei, daudzaugļu grūtniecība, vielmaiņas saslimšanas, īpaši cukura diabēts. Visbiežāk, īpaši, ja tā notiek pirmajā grūtniecībā, šāds grūtniecības iznākums ir liels emocionāls pārdzīvojums ģimenei. Diemžēl ne vienmēr ir viegli noteikt konkrēto iemeslu katram gadījumam.

To, kādā veidā tiks atrisināta šī grūtniecība – ar ķeizargriezienu vai ar dzemdību ierosināšanu, lems ārsti. Diemžēl bojā gājis auglis atrodoties mātes organismā, neatkarīgi no tā cik liels ir grūtniecības laiks – 6. vai 36.grūtniecības nedēļas, var nelabvēlīgi ietekmēt mātes veselību. Kā nopietnākie sarežģījumi šeit būtu jāmin ļoti augsts risks asins recēšanas traucējumiem un līdz ar to asiņošanai agrīnā pēcdzemdību periodā, kas prasa intensīvu aprūpi un nereti arī asins pārliešanas nepieciešamību. Šāds gadījums pats par sevi nevarētu būt iemesls sievietes neauglībai tālākajā dzīvē. Tomēr, jāatzīst, ka dažreiz, neskatoties uz mediķu pūlēm, rodas situācijas, kad sieviete zaudē iespēju turpmāk kļūt māte.

Lasītāju ievērībai: Ja nevari rast atbildi uz savu jautājumu mūsu rakstu arhīvā, vēstuli sūti “Delfi Sievietēm” redakcijai uz e-pasta adresi sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!