Jautājums: Izlasot dr. Guntas Frīdenbergas atbildi uz jautājumu "Kāpēc rodas zīdaiņu fizioloģiskā dzelte?" (05.10.2004), gribēju lūgt vēl nedaudz papildināt sekojošo komentāru.

“Izteiktu eritrocītu sabrukšanu novēro rēzus vai grupu nesaderības gadījumā. Tas nozīmē, ka konflikts varētu būt rēzus negatīvai mātei, ja bērns ir rēzus pozitīvs vai arī gadījumā, ja mātei ir O(I) asins grupa, bet bērna tēvam un līdz ar to arī bērniņam cita asinsgrupa. Šis konflikts nesaderības gadījumā ir konstatējams jau grūtniecības laikā.”

Jautājumi: Kā konstatē šo asins grupu nesaderību? Vai šī asins grupu nesaderība ietekmē bērniņa veselību viņa tālākajā attīstībā? Kādas sekas var būt?

Atbild Latvijas Pediatru asociācijas prezidents, Asoc. prof. Enoks Biķis:

Jaundzimušiem bērniem laikā starp otro un ceturto dzīves dienu var parādīties t.s. "fizioloģiskā dzelte". Dzeltenīgā ādas nokrāsa rodas, tajā uzkrājoties pigmentam - brīvajam (t.s. "nesaistītajam") bilirubīnam, kas veidojas no hemoglobīna, kad pēc piedzimšanas, izejot no mātes organisma un sākot elpot, bērnam samazinās sarkano asinsķermenīšu (eritrocītu) skaits, jo tik liels eritrocītu daudzums, kāds bija auglim dzemdē pie placentārās asins apgādes, sākoties elpošanai un plaušu asinsritei, jaundzimušajam vairs nav nepieciešams.

Parasti aknās t.s. "nesaistītais" (=brīvais) bilirubīns tiek saistīts (konjugēts), lai to ar žulti un zarnu saturu būtu iespējams izvadīt no organisma. Jaundzimušajam vielu maiņas procesi sakarā ar nepilnīgu aknu nobriedumu var būt aizkavēti, un tad šis konjugācijas process palēninās, tomēr parasti laikā no piektajai līdz septītajai dzīves dienai organisms tiek ar to galā un šajās dienās "fizioloģiskā" dzelte izzūd.

Rēzus faktora vai asins grupu nesaderības gadījumi auglim un mātei, kad rodas konflikts un pastiprināti sabrūk eritrocīti, ir daudz retāki. Rēzus un grupu nesaderības izraisītu konfliktu var konstatēt jau grūtniecības laikā, kad analīzes grūtnieces asinīs uzrāda antivielu klātbūtni pret rēzus faktoru vai attiecīgās asinsgrupas antigēnu.

Pati nesaderība vēl nenozīmē konfliktu. Nesaderība pati par sevi nekādi neietekmē bērniņa veselību viņa tālākajā attīstībā.

Konflikta risku var paaugstināt grūtniecei agrāk izdarītas asins pārliešanas, un tas pieaug pie atkārtotas grūtniecības.

Uz konfliktu norāda paaugstināts pretvielu līmenis grūtnieces asinīs pret augļa asinsgrupas vai rēzus antigēnu, paātrināta augļa eritrocītu sabrukšana, kas ved pie jaundzimušā anēmijas un izteiktas dzeltes (sākot jau ar paaugstinātu bilirubīna līmeni nabas vēnā). Lai pasargātu jaundzimušā bērniņa centrālās nervu sistēmas šūnas no t.s. "nesaistītā"=brīvā bilirubīna toksiskās ietekmes, tiek izdarīta t.s. "fototerāpija", kad ādā un zemādā uzkrājies bilirubīns zilās gaismas ietekmē šķeļas un tiek ātrāk izvadīts no organisma, vai arī tiek izdarīta asins apmaiņas pārliešana jaundzimušajam.

Lasītāju ievērībai: Ja nevari rast atbildi uz savu jautājumu mūsu rakstu arhīvā, vēstuli sūti “Delfi Sievietēm” redakcijai uz e-pasta adresi sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!