Jautājums: Plānoju grūtniecību, bet man ir palielināts asinsspiediens. Gāju pie ārstiem, lai noskaidrotu, kas par lietu. Piebildīšu, ka pazīmes, pēc kurām es to atklāju, bija sekojošas: bieži sāpēja un reiba galva, paātrināta sirdsdarbība, bezmiegs, nogurums, nemiers iekšā...

Ārsts konstatēja, ka esot vāja VNS un tās traucējumi. Tagad īsti nevaru saprast, vai varu to apvienot, plānot grūtniecību. Teikšu, ka man ir problēmas šajā sakarā (veselības dēļ un arī vecums jau 33 gadi) un pie reizes ārstēt VNS. Vai ir kādas nomierinošas zāles, vai spiedienu pazeminošas, kuras varētu lietot arī plānojot grūtniecību vai arī esot jau grūtniecei? Ļoti gaidīšu atbildi.

Gribēju vēl piebilst, ka lietoju ovulāciju stimulējošas tabletes (Klostilbegit), bet man ir cista (instrukcijā gan teikts, ka tad nevar lietot šīs zāles. Vai tiešām tās var lietot, ja man ir olnīcu cista?

Atbild dr. Daiga Baranovska:

  1. Par asinsspiedienu. Ja Jums šādas problēmas pastāv, būtu labi jautājumu sakārtot un situāciju stabilizēt vēl pirms grūtniecības iestāšanās. Sarežģījumi, kas var rasties grūtniecības laikā, ja sievietei ir paaugstināts asinsspiediens, ir pietiekami nopietni – augļa augšanas aizture, placentas priekšlaicīga atslāņošanās, preeklampsija.
  2. Ir vairāki medikamenti, ko asinsspiediena pazemināšanai var lietot arī grūtniecības plānošanas periodā un grūtniecības laikā.
  3. Dažādas funkcionālas olnīcu struktūras izmaiņas, t.sk. arī cistas var veidoties medikamentozas ovulācijas stimulācijas laikā, tā kā konkrēto jautājumu par cistu un stimulāciju vislabāk būtu precizēt kopā ar savu ārstu.

Lasītāju ievērībai: Ja nevari rast atbildi uz savu jautājumu mūsu rakstu arhīvā, vēstuli sūti “Delfi Sievietēm” redakcijai uz e-pasta adresi sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!