"Mēs esam dundžiņi!"
Ko redzēt un piedzīvot Dundagā?

Teksts: Ketija Nuķe-Osīte
Foto: Kārlis Dambrāns, "Delfi"
Kur vēl atrast vietu, kur mīt krokodils, ļaudis reizi gadā satiekas, lai kāri notiesātu tūkstošiem sklandraušu, un sajust kurzemnieku diženumu? Pareizi, Dundagā! Vietas skaistas padara cilvēki, tāpēc šoreiz tiekamies ar uzņēmīgiem dundadzniekiem, kuri katrs pieliek roku šīs Talsu novada vietas spodrināšanā.
"Mēs esam dundžiņi!" viesošanās laikā saka Dundagas Kultūras pils direktore Baiba Dūda. Viņa arī sarunas laikā atklāj, ka šajā pusē viss ir dižs – ne tikai žograuši, kā vietējie dēvē sklandraušus, bet arī apņēmība darboties, silti uzņemt viesus un parādīt, uz ko kurzemnieki spējīgi. To ikviens varēs redzēt un nogaršot 20. jūlijā, kad Dundagā notiks Sklandraušu festivāls.

Kā apēst 3000 sklandraušu vienā dienā? Jārīko festivāls

Dundagai kā daļai no Ziemeļkurzemes joprojām būtiski saglabāt tradīcijas un godāt lībisko mantojumu. Un kas gan var būt labāks veids par īpašā izcelšanu? To 2015. gadā sapratusi arī Dundagas Kultūras pils direktore Baiba Dūda, tāpēc, liekot galvas kopā ar kolēģiem, meklēts veids, kā jēgpilnāk ieviest svētkus Dundagā. Tā kā šaipusē katros latviskos godos saimnieces joprojām cep sklandraušus, burkānu un rudzu mīklas rausis izvēlēts kā svētku galvenais varonis. Svētku tapšanā iesaistās arī Dundagas pagasta pārvalde, sklandraušu cepējas un daudzi vietējie uzņēmumi.
"Sapratām, ka varam ņemt to par pamatu un veidot mūsdienīgus svētkus ar saukli "Pie goda, pie galda, pie labiem ļaudīm", lai savītu kopā gan tradicionālo kultūru, gan laikmetīgo mākslu, gan tiešām popularizēt šo gastronomisko īpatnību," stāsta Baiba Dūda.
Ar dažām pauzītēm, šovasar Sklandraušu festivāls notiks jau sesto reizi. Tad te satiekas ne tikai sklandraušu cepējas no visas Kurzemes, kura katra dižojas ar savu sklandraušu recepti. Dienas laikā notiek gan koncerti baznīcā un Dundagas pils parka estrādē, gan rosība Kalnadārzā jeb saliņā. Dundagas pils pagalmā cilvēku čum un mudž, lai piedalītos radošajās darbnīcās, meistarklasēs un citās aktivitātēs ar pārsteigumiem. Bet katrs festivāla apmeklētājs var apgūt sklandraušu cepšanu pie zinošām saimniecēm. Ja svētku burzmā nākas dzirdēt tāmnieku izloksni, tad zini – esi nonācis pie īstiem dundžiņiem, stāsta Baiba Dūda.

Tā kā svētkus par godu rausim apmeklē tūkstošiem ļaužu, atsevišķa atbildība ir apzināt saimnieces, kas tos izceps un tirgosies festivālā. Pirmajos gados rauši pat dažu stundu laikā beigušies. Cik būs šogad? Vismaz 3000, kurus ceps padsmit sklandraušu cepējas.
Foto: Publicitātes foto
"Katra saimniece variē – vienai ir vairāk krējumiņš, cita taisa saldāku, cita mazāk saldu, citai vairāk kartupelis, citai – burkāns, viens liek kanēli, otrs neliek. Arī tās apakšiņas ir visnotaļ dažādas. Prieks bija redzēt, piemēram, pagājušo gadu, kad visapkārt ir cilvēki, sēž un kožas tai rausī iekšā."
Ko Dundagas Kultūras pils direktore vēl iesaka apskatīt šaipusē? Noteikti izstaigāt pili un aplūkot medaļu mākslas kolekciju, pils vēstures ekspozīciju un izstādi par krokodilu mednieku Arvīdu Blūmentālu. Netālu no pils atrodas arī krokodila skulptūra. Sklandraušu festivāla laikā noteikti jāizstaigā Dundagas centrs, bet atveldzēties var Dakterlejas avotiņā. Jāapskata arī Pāces vilnas fabrika un Eksotisko dzīvnieku parks. Bet tālāk var doties kā uz Kubalu skolas muzeju, tā Šlīteres bākas, Mazirbes pusi un piekrasti.

Uzburt svētkus arī "nekurienes vidū" – Ievas un Santas radošā apvienība "Kolibri"

Jau trīs gadus dundadznieces Ieva Kristiņa un Santa Sula šīs puses ikdienu padara krāšņāku ar spējām uz jaunradi un visu skaisto. Viņas izveidojušas radošo apvienību "Kolibri", palīdzot ne tikai ar dekorēšanu, floristikas kompozīciju uzburšanu, bet arī pasākumu plānošanu no A līdz Z. Ja vajag, Dundagā Lieldienās fotostūrī parādās milzu zelta zaķis, Sklandraušu svētkos Kalnadārzs daiļi iekārtots, bet visā Talsu novadā kāzas top ar nebijušu vērienu.
Aiz tā stāv Ievas un Santas iekšējais dzinulis radīt skaisto. To var manīt jau "Kolibri" telpu ārpusē, kur skatlogs pārsteidz ar kādu unikālu iekārtojumu, bet iekšā – zaigo dažādi nieciņi un skaistumlietas. Viss dekoratoru arsenāls, lai katrs klients var savam pasākumam izvēlēties tīkamāko! Ilgus gadus nostrādājot pašvaldības paspārnē kultūras un jaunatnes lietu jomā, abas sapratušas – vajag atsperties kam savam. Kontakti, pieredze, domu lidojums un ģimenes atbalsts ļāvis nenobīties, lai dibinātu savu mazo uzņēmumu.
"Mums patīk izaicinājumi un kaut kas neierasts. Ja ir vetārstiem salidojums, tad mēs esam govis, ja ir pasākums bērniem – mēs esam klauni, ja ir kāzas – vadām arī tās," stāsta Ieva.
Dāmas ar apņēmību parāda – arī Dundagā, kas ir krietnu gabaliņu no lielpilsētas, var veiksmīgi darboties pasākumu rīkošanas un dekorēšanas jomā. Starp spilgtākajiem brīžiem Ieva un Santa atceras 250 vainagu pīšanu Latvijas Nacionālā teātra iestudējumam "Skroderdienas Silmačos", kas īstenoti divās diennaktīs ar lielu pirkstu veiklību. "Ja kāds cits var, mēs arī varam!" saka Ieva.

Atrašanos Dundagā Ieva un Santa izceļ kā priekšrocību, jo arī rīdzinieki labprātāk izvēlas svinēt, piemēram, kāzas tieši šajā apkārtnē. No vienas puses – tas ir finansiāli izdevīgāk, un "Kolibri" komanda to apzinās. No otras – tieši prasme palīdzēt arī ar neparastām vēlmēm ir tā, ko klienti novērtē. "Nekad nesakām, ka nezinām. Vienmēr atbildam, ka padomāsim," saka Santa. Abas īpaši saviļņojis brīdis, kad radusies iespēja kādās kāzās sadarboties ar pazīstamo pasākumu organizatori Gundegu Skudriņu. Satikt elku un saņemt atzinību par paveikto – tas cēlis spārnos.
"Kolibri" telpās ik pa laikam notiek arī dažādas dekorāciju un citas tematiskās meistarklases, tāpēc vērts pavaktēt piedāvājumu. Ko "Kolibri" uzburs šajā vasarā? To varēs redzēt ikviens Sklandraušu festivāla apmeklētājs, kurš apmeklēs romantisko "Kolibri dārzu" uz saliņas Kalnadārzā.

Ko Ieva un Santa iesaka apskatīt Dundagas pusē?


Doties uz Dundagas pili un izstaigāt tās parka zaļo apkārtni.

Garšīgi pabarot un izguldīt izsapņotā vietā – Freimutu ģimenes "Dundagas rezidence"

Pirms gada senā Dundagas pagastmāja, kas pēcāk kalpoja par sakaru torni, pēc renovācijas vēra durvis. Ar lielu saviļņojumu Dāvis un Sintija Kristiāna Freimuti viesiem piedāvāja garšīgas maltītes ģimenes restorānā "Dundagas rezidence". Dāvim šī ir dzimtā puse, kur viņš uzaudzis, savukārt liepājniece Sintija Kristiāna vīram labprāt devusies līdzi. Vairāku gadu garumā ģimene remontējusi un iekopusi lielo ēku, lai, kā paši saka, citiem parādītu, kādu mieru un dabas skaistumu te var izbaudīt.

Dundadznieki paši pieticīgi savu lolojumu dēvē par lauku restorānu. Taču ēdienkartē viesus sagaida arī pārsteigumi, piemēram, salāti ar brieža gaļu vai šī medījuma steiks. Aizvadītais gads bijis raibs, pie viņiem bauda ēdienus kā vietējie, tā iebraucēji, jaunie pāri svin kāzas, gaviļnieki – plašas jubilejas ballītes āra teltī. Pavisam nesen arī ēkā izremontēti četri numuriņi, kas gaida nakšņotājus.
"Rokas nevienā brīdī nav nolaidušās. Ejam un darām uz priekšu, lai būtu labāki. Sasniegtu galamērķi – viesu nams ar numuriņiem, restorāns, forša svinību vieta. Katru gadu labiekārtojam arī apkārtni. Idejas pilna galva, tikai pietrūkst stundu dienā," saka Sintija Kristiāna.
"Ja neviens neko neturpinās, ciems iznīks," piebilst Dāvis. Tāpēc Freimutu ģimene ir motivēta darboties – abi uzņēmušies ne tikai sagaidīt pilsētas viesus, kas kāro gardi paēst, bet piešķilt dzirksteli vietējai kultūras dzīvei. Nu jau par tradīciju kļuvuši "Dundagas rezidences" mūzikas vakari, kurus Freimuti cenšas organizēt vismaz reizi vai divas mēnesī.

Dundadzniekiem būtiski ir arī tas, lai restorāna ēdienkartē parādītos šīs Latvijas puses gardās veltes. Šajā sezonā ēdienkarte papildināta ar zivju ēdieniem, kuras Freimuti iepērk Saunagā no Mazirbes puses zvejniekiem. "Mums ir prieks, ka cilvēki novērtē, ka ēdienkartē ir kaut kas cits bez karbonādēm," saka Sintija Kristiāna. Vienīgā bēda, ka zivju zveja ir neparedzama, tāpēc abi smej, ka tas ir ekskluzīvs un ļoti svaigs ēdiens.
Freimuti šajā Talsu novada pusē iesaka doties uz Slīteres dabas parku, Kolkasragu, Mazirbi, apskatīt Pāces vilnas fabriku. Ģimenēm ar bērniem viņi iesaka aizdoties uz Dundagas eksotisko dzīvnieku parku. Un pēc tam, kad piedzīvota skaistā daba un izstaigāta Dundaga – ieturēties restorānā!

Ko vēl piedzīvot?

Brauc uz Dundagu jau 20. jūlijā, lai svinētu Sklandraušu festivālu. Viesojoties Dundagas pusē, noteikti ieplāno arī kāda cita pasākuma apmeklējumu. Lūk, idejas!
25.–27.jūlijs
26.–27.jūlijs
Projekts sadarbībā ar:
TEKSTS:
Ketija Nuķe-Osīte, Līga Švāne
FOTO:
Kārlis Dambrāns, Patriks Pauls Briķis, Viesturs Radovics, publicitātes foto.
REDAKTORS:
Kristīne Melne
DIZAINS:
Māris Rītiņš, Oskars Dreģis
IZSTRĀDE:
Karīna Sabecka
PROJEKTA VADĪBA:
Žanete Kļaviņa, Līva Marta Poča
MEDIJU KOMUNKĀCIJAS EKSPERTS:
Līva Lāce
Copyright © 2024 AS DELFI. All rights reserved.