PoļinA Kirejeva
Rīga uz divriteņa. Lielais pilsētas velogids
Kā nokļūt no centra līdz jebkuram pilsētas punktam – 14 maršruti tiem, kam patīk pārvietoties ar velosipēdu.
Vasara, nenoliedzami, ir labākais laiks, kad pārvietoties ar divriteni. Runājot ar vairākiem profesionāliem velobraucējiem un rūdītiem pedāļu minējiem, esam izveidojuši ātrāko un ērtāko Rīgas velomaršrutu karti. Šie maršruti noderēs, lai ātri un ērti aizmītos līdz darbam vai vienkārši izvizinātos pa pilsētu, – gan pieredzējušiem velosipēdistiem, gan iesācējiem.

Turpinājumā – 14 maršruti no Rīgas centriem uz dažādām apkaimēm Daugavas abos krastos. Ērtībai katrā no tiem nosaukti galvenie pieturpunkti, ko var ievadīt dažādās navigācijas lietotnēs, lai nenomaldītos no ceļa. Ceļa plānošanai var izmantot dažādas lietotnes un tiešsaistes servisus – sākot no daudzu iecienītās "Google Maps" līdz pat specializētām kustību uzskaites lietotnēm, kas piedāvā lērumu papildfunkciju. Pieredzējuši velosipēdisti iesaka, piemēram, "RideWithGPS", "Strava", "Bikemap.net", "OpenCycleMap", "OsmAnd", "MapMyRide", "Komoot", "Endomondo". Tajās var ne tikai plānot savu personīgo ceļu, bet arī izmantot citu lietotāju veidoto maršrutu bibliotēku.
No centra uz Rīgas mikrorajoniem
Centrs – Ķengarags, Rumbula, Dārziņi
Galvenie pieturpunkti:

Centrāltirgus (Centrāltirgus iela) – pa kreisi uz Maskavas ielu – pa labi uz Puškina ielu – pa kreisi uz Ģenerāļa Radziņa krastmalu – Krasta iela – pirms Dienvidu tilta pa kreisi zem tilta – pa kreisi uz Austuves ielu – Austuves iela – Ķengaraga promenāde – Ķengarags – Rumbula – Dārziņi.
Centrs – Purvciems, Mežciems / Pļavnieki, Dreiliņi, Ulbroka
Galvenie pieturpunkti:

Centrāltirgus (Centrāltirgus iela) – pa labi uz Satekles ielu – Marijas iela – Aleksandra Čaka iela – Zemitānu tilts – Ieriķu iela – pa labi uz Dzelzavas ielu – līdz Ulbrokas ielai –
pa kreisi uz Ulbrokas ielu – Mežciems;
pa labi uz Ulbrokas ielu – Pļavnieki – pa kreisi uz Augusta Deglava ielu – Dreiliņi – Lubānas aplī pagriezt uz P4 trasi – pa labi uz P5 trasi – Ulbroka (līdz Ulbrokas vidusskolai).
Centrs – Pļavnieki, Dreiliņi
Galvenie pieturpunkti:

Centrāltirgus (Centrāltirgus iela) – pa labi uz Satekles ielu – Marijas iela – pa kreisi uz Elizabetes ielu – pa labi uz Ernesta Birznieka-Upīša ielu – pa kreisi uz Lāčplēša ielu – pa labi uz Avota ielu – Augusta Deglava iela –
pa labi uz Ulbrokas ielu – Pļavnieki;
pa Augusta Deglava ielu līdz Lubānas aplim – Dreiliņi.


Centrs – Teika, Jugla, Berģi
Galvenie pieturpunkti:

Centrāltirgus (Centrāltirgus iela) – caur pazemes pāreju 13. janvāra ielā – pa kreisi uz Aspazijas bulvāru – gar Bastejkalnu – Reimersa iela – Esplanādes parks – Skolas iela – Bruņinieku iela- Krišjāņa Valdemāra iela – pa labi uz Zirņu ielu – Senču iela – pa labi uz Brīvības ielu – Gaisa tilts – Brīvības gatve – Teika – Jugla – pa labi uz Berģu ielu – Upesciema iela – Berģi.

*No Brīvības gatves ir iespējams pagriezt pa labi uz Šmerļa ielu – Sergeja Eizenšteina iela – Mežciems.
Centrs – Valdlauči / Ziepniekkalns
Galvenie pieturpunkti:

Centrāltirgus (Centrāltirgus iela) – pa kreisi uz Maskavas ielu – pa labi uz Puškina ielu – pa kreisi uz Ģenerāļa Radziņa krastmalu – Krasta iela – pa labi uz Dienvidu tiltu –
pa kreisi uz Bauskas ielu – Valdlauči;
pa labi uz Bauskas ielu – pa kreisi uz Mazo Stērstu ielu – pa labi uz Stērstu ielu – Graudu iela – Ziepniekkalns.
Centrs – Āgenskalns, Zasulauks, Šampēteris, Zolitūde
Galvenie pieturpunkti:

Centrāltirgus (Centrāltirgus iela) – pa labi uz 11. novembra krastmalu – pa kreisi uz Vanšu tiltu – Krišjāņa Valdemāra iela – Kalnciema iela – Āgenskalns – Lielirbes iela – Zasulauks – Kalnciema tilts – pa labi uz Baseina ielu – pa kreisi uz Volguntes ielu – Šampēteris – pa labi uz Apuzes ielu – Anniņmuižas iela – Zolitūde.
    Centrs – Dzirzciems, Iļģuciems, Bolderāja, Daugavgrīva
    Galvenie pieturpunkti:

    Centrāltirgus (Centrāltirgus iela) - pa labi uz 11. novembra krastmalu – pa kreisi uz Akmens tiltu – Uzvaras bulvāris – pa labi uz Valguma ielu – pa kreisi uz Trijādības ielu – pa labi uz Raņķa dambi – pa kreisi uz Kuldīgas ielu – pa labi uz Slokas ielu – Dzirciems – pa kreisi uz Jūrmalas gatvi – pa labi uz Dzirciema ielu – Iļģuciems – aplī pagriezt uz Buļļu ielu – pa labi uz Kleistu ielu – pa labi uz Lielo ielu – pa labi uz Silikātu ielu –
    pa labi uz Gaigalas ielu – Daugavgrīvas šoseja – Bolderāja;
    pa kreisi uz Gaigalas ielu – Piestātnes iela – Flotes iela – Daugavgrīva.
    Centrs – Āgenskalns, Torņakalns, Bieriņi, Mārupe
    Galvenie pieturpunkti:

    Centrāltirgus (Centrāltirgus iela) – pa labi uz 11. novembra krastmalu – pa kreisi uz Vanšu tiltu – pa kreisi uz Balasta dambi – Āgenskalns – caur Uzvaras parku – pa labi uz Kokles ielu – pa kreisi uz Mazo Nometņu ielu – pa labi uz Saules aleju – pa kreisi caur Māras dārzu – Torņakalns – gar Mārupītes upi līdz Dauguļu ielai – Bieriņi – Mārupe.
    Centrs – Imanta, Zolitude
    Galvenie pieturpunkti:

    Centrāltirgus (Centrāltirgus iela) – pa labi uz 11. novembra krastmalu – pa kreisi uz Vanšu tiltu – gar t/c "Olimpia" - pa labi uz Raņķa dambi – pa kreisi uz Kliņģeru ielu – pa kreisi uz Kuldīgas ielu – pa labi uz Slokas ielu – pa kreisi uz Jūrmalas gatvi – pa kreisi uz Imantas 2. līniju – Imanta – pa veloceliņu līdz dzelzceļa stacijai "Zolitūde" – Zolitūde.
    Centrs – Skanste, Brasa, Čiekurkalns, Mežaparks, Vecmīlgrāvis, Vecāķi.
    Galvenie pieturpunkti:

    Centrāltirgus (Centrāltirgus iela) – pa labi uz Satekles ielu – Marijas iela – pa kreisi uz Elizabetes ielu – pa labi uz Pulkveža Brieža ielu – pa labi uz Hanzas ielu – pa kreisi uz Skanstes ielu – Skanste – Upes iela – Brasa – pa kreisi uz Miera ielu – Gaujas iela – Ķīšezera iela – Čiekurkalns – pa kreisi uz Kokneses prospektu – Atpūtas iela (caur parku "Mežaparks") – Mežaparks – pa kreisi uz Ostas prospektu – pa labi uz Mīlgrāvja ielu – tilts pār Mīlgrāvi – Vecmīlgrāvis – Vecāķu prospekts līdz krustojumam ar Pludmales ielu – Vecāķi.

    Apvedmaršruti
    Daugavgrīva – Valdlauči (caur Āgenskalnu)
    Galvenie pieturpunkti:

    Daugavgrīva – Flotes iela – Piestātnes iela – Gaigalas iela – Bolderāja – pa labi uz Silikātu ielu – pa kreisi uz Lielo ielu – pa kreisi uz Kleistu ielu – pa kreisi uz Buļļu ielu – Iļģuciems – aplī pagriezt uz Dzirciema ielu – Dzirciems – pa kreisi uz Jūrmalas gatvi – Zasulauks – pa labi uz Slokas ielu – Āgenskalns – pa labi caur Uzvaras parku – Arkādija parks – Friča Brīvzemnieka iela – Torņakalns – pa labi uz Vienības gatvi – pa kreisi uz Satiksmes ielu – Bauskas iela – Ziepniekkalns – aplī pagriezt uz Bauskas ielu – Valdlauči.
    Daugavgrīva – Valdlauči (caur Imantu, Zolitūdi un Šampēteri)
    Galvenie pieturpunkti:

    Daugavgrīva – Flotes iela – Piestātnes iela – Gaigalas iela – Bolderāja – pa labi uz Silikātu ielu – pa kreisi uz Lielo ielu – pa kreisi uz Kleistu ielu – pa kreisi uz Buļļu ielu – Iļģuciems – aplī pagriezt uz Dzirciema ielu – Dzirciems – pa labi uz Jūrmalas gatvi – Zasulauks – pa kreisi uz Imantas 2. līniju – Imanta – pa veloceliņu līdz dzelzceļa stacijai "Imanta" – pa kreisi uz Zolitūdes ielu – pa kreisi uz Rostokas ielu – pa labi uz Anniņmuižas ielu – Zolitūde – Apuzes iela – pa kreisi uz Lielirbes ielu – Šampēteris – Kalnciema iela – Zasulauks – pa labi uz Slokas ielu – Āgenskalns – pa labi caur Uzvaras parku – Arkādija parks – Friča Brīvzemnieka iela – Torņakalns – pa labi uz Vienības gatvi – pa kreisi uz Satiksmes ielu – Bauskas iela – Ziepniekkalns – aplī pagriezt uz Bauskas ielu – Valdlauči.
    Vecāķi – Dārziņi
    Galvenie pieturpunkti:

    Vecāķi (no Vecāķu prospekta krustojuma ar Pludmales ielu) – Vecāķu prospekts – Vecmīlgrāvis – tilts pār Mīlgrāvi – Mīlgrāvja iela – pa kreisi uz Ostas prospektu (caur parku "Mežaparks") – pa labi uz Atpūtas ielu – Mežaparks – Kokneses prospekts – Čiekurkalns – pa labi uz Ķīšezera ielu – Gaujas iela – Miera iela – Brasa – pa labi uz Upes ielu – Skanste – Skanstes iela – pa labi uz Hanzas ielu – pa kreisi uz Pulkveža Brieža ielu – pa kreisi uz Elizabetes ielu – pa labi uz Marijas ielu – Satekles iela – pa kreisi uz Ģenerāļa Radziņa krastmalu – Krasta iela – pirms Dienvidu tilta pa kreisi zem tilta – pa kreisi uz Austuves ielu – Austuves iela – Ķengaraga promenāde – Ķengarags – Rumbula – Dārziņi.

    Vecāķi – Berģi/Ulbroka
    Galvenie pieturpunkti:

    Vecāķi (no Vecāķu prospekta krustojuma ar Pludmales ielu) – Vecāķu prospekts – Vecmīlgrāvis – tilts pār Mīlgrāvi – Mīlgrāvja iela – pa kreisi uz Ostas prospektu (caur parku "Mežaparks") – pa labi uz Atpūtas ielu – Mežaparks – Kokneses prospekts – Čiekurkalns – pa labi uz Ķīšezera ielu – pa kreisi uz Gustava Zemgala gatvi –

    pa kreisi uz Brīvības gatvi – Teika, Jugla, Berģi;
    pa kreisi uz Dzelzavas ielu – Purvciems
    pa kreisi uz Ulbrokas ielu – Mežciems;
    pa labi uz Ulbrokas ielu – Pļavnieki – pa kreisi uz Augusta Deglava ielu – Dreiliņi – Lubānas aplī pagriezt uz P4 trasi – pa labi uz P5 trasi – Ulbroka (līdz Ulbrokas vidusskolai).