Foto: A. Aleksandravičius
Kultūra biezā slānī:
Kauņas augstvērtīgais piedāvājums visai ģimenei

Kauņa ir otrā lielākā Lietuvas pilsēta, bet 2022. gadā ar saukli "No pārejošā uz laikmetīgo" tā būs arī Eiropas kultūras galvaspilsēta. Un ne velti – Kauņa atbilst visiem kritērijiem, kas nepieciešami aizraujošai, kulturālai, iekļaujošai, daudzveidīgai, izglītojošai un arīdzan garšīgai laika pavadīšanai. Nodoties izzinošām pastaigām vienatnē, romantiskai nedēļas nogalei kopā ar savu otro pusīti vai jautram ceļojumam kopā ar visu ģimeni – Kauņa ir atvērta un pretimnākoša!
Ielu mākslas objekti
Sadarbība starp talantīgiem māksliniekiem, Kauņas pašvaldību un ēku īpašniekiem ir nesusi augļus un priecējusi gan vietējo, gan tūristu acis, un šogad pilsētas vaibstus bija ielūgti izkrāsot trīs atzīti ielu mākslinieki, lai dāvinātu sienas gleznojumus trim pilsētas pazīstamākajām, apbalvotākajām un mīlētākajām kultūras iestādēm. Pirmā no tām ir mākslas un kultūras žurnāls "Nemunas" (starp citu, tas iznāk kopš 1967. gada!), dejas teātris "Aura" (to 1980. gadā dibināja horeogrāfe Birute Letukaite) un Kauņas pilsētas Simfoniskais orķestris, kurš tikko kā nosvinēja 16. dzimšanas dienu. Visi trīs sienas gleznojumi tika atklāti Kauņas pilsētas dzimšanas dienā maijā. Taču jaunus gleznojumus var apskatīt ne tikai pilsētas centrā – tie atrodas arīdzan Šančiai, Dainava, Vilijampolė, Šilainiai un citās pilsētas daļās. Detalizētāk iepazīties ar Kauņas ielu mākslas šedevriem var ar virtuālā gida "Wallographer's Notes" palīdzību.
Publicitātes foto/A. Aleksandravičius
Bāri, restorāni un kafejnīcas
Šī vasara ir dāsna, un Kauņa līdztekus leģendārajām "Spurginė" vai "Monte Pacis" piedāvā virkni jaunu vietu, kur nodoties laiskai un baudpilnai atpūtai. Branču cienītājiem noteiktie jāapmeklē "Holy Donut", kas slavena ar gardajiem beigeļiem, kā arī jauno "BōHEME HOUSE" viesu namu, kas piedāvā brančot gan izsmalcinātā numuriņā, gan terasē. Savukārt izbaudīt īsteni vasarīgu pieredzi var jaunajā "Marina Taste Gallery", kas atrodas Kauņas jūras krastā. Itāļu virtuves cienītājiem īstā vieta būs "Piano Piano", no kura logiem paveras skats uz grezno Kauņas Miķeļa baznīcu. Un nevar nepieminēt arī beļģu restorānu "Le Garden Rotušė", kas atrodas Rātsnama ēkā un piedāvā mīdijas, īstus frī kartupeļus, vafeles un 35 alus, tostarp mūku brūvētus. Lietuva ir izdaudzināta arī ar sanatorijām, taču Kauņā atrodas cita veida sanatorija – nule kā durvis vēris džina bārs "Sanatorija" ar pasakainu terasi, kas atrodas iepretim modernisma arhitektūras pērlei – Kauņas Centrālā pasta ēkai. Savukārt amatalus cienītājiem noteikti jāiegriežas "Vingiu Dubingiu", kas atrodas kas atrodas jaukā, zilā koka mājā pašā Kauņas centrā.
Kauņas jūra. Foto: A. Aleksandravičius
Restorāns "Marina Taste Gallery". Publicitātes foto
Restorāns "Marina Taste Gallery". Publicitātes foto
Restorāns "Marina Taste Gallery". Publicitātes foto
Restorāns "Monte Pacis". "Saulės Pieva Fotografija"
"BōHEME HOUSE". Publicitātes foto
"BōHEME HOUSE". Publicitātes foto
"BōHEME HOUSE". Publicitātes foto
"Žalgirio" arēna
"Žalgirio" arēna Kauņā ir lielākā multifunkcionālā arēna Baltijas valstīs, kas ir piemērota plaša spektra pasākumu rīkošanai – sākot no sporta pasākumiem un beidzot ar kino festivāliem un koncertiem. Tā ir arīdzan mājas arēna leģendārajam "Žalgiris Kaunas" basketbola klubam. Līdztekus galvenajai arēnai "Žalgirio" arēna piedāvā arī citas telpas gan korporatīvo, gan privāto pasākumu rīkošanai. Piemēram, "Bosca" amfiteātris ar lielisku akustiku un lielu ekrānu spēj uzņemt līdz pat 450 viesiem – ideāli piemērots koncertiem un kino pasākumiem. Savukārt palutināt savas garšas kārpiņas iespējams stilīgajā restorānā "Sala", kas piedāvā arīdzan baudīt iespaidīgu skatu uz Kauņas arhitektūru un apkārtnes dabu no plašās terases. Bet sporta bārā "Bar 11" mājo īstens "Žalgiris" gars – tajā ir vairāk nekā 10 TV ekrānu, projektori un audio aprīkojums, lai pilnvērtīgi sportiskā gaisotnē varētu noritēt gan privāta kopā sanākšana, gan arī sporta spēļu tiešraides, konferences u.c. pasākumi.
Publicitātes foto/A. Aleksandravičius
"Art Deco muzejs-dzīvoklis"
Kauņa lepojas ne vien ar savu unikālo modernisma arhitektūru, kas tapusi starpkaru periodā, bet arī ar pavisam nesen sākotnējā krāšņumā atjaunotu "Art Deco" dzīvokli pašā pilsētas sirdī. Tajā var aplūkot autentisku 1929. gada interjeru, kas funkcionāli sadalīts divās daļās: pusdienu un dzīvojamās istabas, un guļamistabas ar garderobi, vannas istabu, virtuvi, kalpones istabu un atsevišķu kāpņu telpu kalpotājiem. Muzeja-dzīvokļa apskates laikā uzzināsiet arīdzan prominentu ēkas iepriekšējo iemītnieku stāstus. Šo privāto projektu ir radījuši divi jauni Kauņas iedzīvotāji: Petrs Gaidamavičs un Karolis Banis. Rezervēt ekskursijas laiku iepriekš var šeit.
Foto: K. Banys
Pažaisles klosteris un kino tūrisms
Pažaisles klosteris un tā baznīca kopā veido lielāko klostera kompleksu Lietuvā, kā arīdzan ir vislabākais un atzītākais baroka arhitektūras piemērs valstī. Lai arī klosteris vairākkārt kara laikā ir ticis izpostīts, tomēr itāļu mākslinieku – Džovanni Batista Frediani, brāļi Pjetro un Karlo Putini, Džoano Meri un Džuzepe Rossi, Mikelandželo Palloni – darbi ir izturējuši laika pārbaudi līdz pat mūsdienām. Savukārt 2021. gadā Pažaisles baznīca un klostera komplekss Starptautiskā Berlīnes kinofestivāla ietvaros tika apbalvoti kā "Labākās filmēšanas lokācijas 2020". Tur tika filmēts HBO seriāls "Katrīna Lielā" ("Catherine the Great"), kurā galveno lomu atveido oskarotā britu aktrise Helēna Mirena. Nedrīkst nepieminēt arī atpūtas kompleksu "Monte Pacis", kas ir viena no retajām dizaina viesnīcām reģionā ar izsmalcinātu restorānu. Tai piešķirtas četras zvaigznes, kā arī ir vienīgā Lietuvas viesnīca, kas iekļauta Eiropas mantojuma viesnīcu federācijā. Tiesa, atpūta šajā greznajā vietā ir jāplāno laikus, jo kompleksā ir tikai 13 numuriņi – pirmajā stāvā ir karaliski luksusa klases apartamenti, bet otrajā izvietotas septiņas atpūtas telpas.
Rekonstruētais Vienības laukums
Pašā Kauņas sirdī jaunu elpu ieguvis ir viens no pilsētas simboliem – Vienības laukums, kurā atrodas gan kafejnīcas un restorāni, gan dažādas izklaides iespējas, piemēram, rampas BMX riteņbraukšanai. Laukumā atrodas modernākā izgaismotā strūklaka visā valstī (kurā mierīgi var siltā laikā arī plunčāties), kā arīdzan mākslīgās straumes, apzaļumoti pauguri, amfiteātris un soliņi, uz kuriem piesēst un visu šo daili nesteidzīgi pavērot. Pēc atjaunošanas Vienības laukums ir burtiski uzziedējis, jo nu tajā aug aptuveni 5000 augu – dažādi pundurkrūmi un koki, bet augi un ziedi ir atlasīti tā, lai zaļums būtu baudāms visu cauru gadu. Kauņas vienības laukums nu ir gan funkcionāla, gan relaksējoša vieta pilsētas ainavā, jo tas ir gan atpūtas un izglītošanās centrs (laukumā atrodas divi muzeji), gan arī biznesa vide (izbūvēti divi moderni biznesa centri). Turklāt rekonstruēto Vienības laukumu atzinīgi novērtējuši ne vien vietējie iedzīvotāji un pilsētas viesi, bet arī starptautiski eksperti – tas saņēmis "German Design Award 2019" un "IF Award 2021", kļūstot par pirmo projektu Lietuvā, kas ieguvis starptautisku apbalvojumu.
Publicitātes foto/A. Aleksandravičius
Kauņas optimisma arhitektūra un UNESCO
Kauņa no nelielas perifērijas pilsētiņas īsā laikā kļuvusi par modernu Eiropas pilsētu, kuras unikālo identitāti veidojuši gan politiskie un ekonomiskie, gan kultūras notikumi. Starpkaru periodā Kauņa bija arī Lietuvas galvaspilsēta, un tajā laikā tā piedzīvoja piedzīvoja uzplaukumu. 2015. gadā Eiropas komisija par Eiropas arhitektūras mantojumu oficiāli atzina Kauņas modernisma arhitektūru, kas tapusi laikposmā no 1919. līdz 1940. gadam, un nu Kauņa cenšas panākt, lai tās modernisma arhitektūra tiktu iekļauta arīdzan UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā (tā – līdztekus Monreālai, Stambulai un Helsinkiem – jau ir iekļauta UNESCO Radošo pilsētu tīklā). Ar Kauņas optimisma arhitektūras stāstu var iepazīties Žaliakalnis un Naujamiestis rajonos, kas ir Kauņas modernisma arhitektūras koncentrāts – no aptuveni 6000 modernisma ēkām, kas lieliskā stāvoklī saglabājušās Kauņā, šajos rajonos atrodas 1500. Lielākoties tās nav mainījušās ne nieka – to autentiskās fasādes, interjeri, dekorāciju nianses un pat primārās funkcijas ir tās pašas.
Kauņa – pilsēta ģimenēm
Līdztekus jau pieminētajam Vienības laukumam un ielu mākslas šedevriem (bērniem noteikti patiks Rozā zilonis, Zvaigžņu sējējs un Vecais viedais vīrs) Kauņa piedāvā virkni citu ģimenisku izklaižu dažādām gaumēm. Viena no svarīgākajām lietām – kopīgas pusdienas. Ja apceļojat Lietuvu kopā ar bērniem, vietējie iesaka "Olive Kitchen" picēriju, omulīgo "Jurgis ir Drakonas" (tur pieejams rotaļu laukums), daudzveidīgos "Talutti" restorānus, kā arī, protams, "Višta Puode", kur ēdiens garšo gluži kā pie vecmāmiņas. Netālu no Vienības laukuma E. Ožeškienės ielā atrodas 24/7 pagalma mākslas galerija, kas ir ielas mākslas projekts ar nemitīgi mainīgu ekspozīciju. Savukārt karstā laikā galamērķis ir Lampēdžu ezers, kur var gan peldēties un sauļoties, gan izdauzīties piedzīvojumu parkā un izstaigāties pa piedzīvojumu takām. Vēl viena jautra aktivitāte kopā ar atvasēm būs kartings – jo kuram mazajam tad negribas pastūrēt mammas vai tēta mašīnu? "Kartlandas" piedāvā speciāli bērniem radītus "DINO Speed Kart" modeļus, kā arī laipnus instruktorus, kas palīdzēs it visā. Savukārt Kauņas nomalē lielveikalā "Mega" atrodas izklaides centrs "CurioCity", kurā bērni caur rotaļām var iepazīt pieaugušo pasauli – izbraukt ar ātrās palīdzības auto, gatavot ēst vai pat lidot kosmosā. Un, protams, zooloģiskais dārzs, botāniskais dārzs, Kauņas cietokšņa drupas, izjādes ar zirgiem, peintbols – tas viss un vēl! Šeit kartē "Kid-sized Kaunas" var iepazīties ar visām bērniem draudzīgajām vietām. Uz tikšanos!