Foto: Shutterstock
No 14. decembra būs stingrāka kārtība, ievedot Eiropas Savienībā (ES) augu sēklas un svaigus augļus un dārzeņus no trešajām valstīm, informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Turpmāk visām augu sēklām, kas paredzētas sējai, kā arī svaigiem augļiem un dārzeņiem, izņemot banānus, kokosriekstus, dateles, ananasus un duriānus, ievedot tos ES, būs nepieciešams fitosanitārais sertifikāts. To paredz jaunā Oficiālo kontroļu regula, kas 14. decembrī stājas spēkā, norādīja Meistere. Kā savā mājaslapā skaidro Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD), fitosanitārais sertifikāts ir augu izcelsmes valstī izdots dokuments, kas apliecina, ka tie ir pārbaudīti un atbilst ES fitosanitārajām prasībām.

VAAD savā mājaslapā arī uzsver, ka uzņēmumiem, kas nodarbojas ar augu audzēšanu, izplatīšanu, eksportu, importu un tirdzniecību būs jānodrošina augu izsekojamība. Tas nozīmē, ka no 14. decembra ES teritorijā visiem augiem, tos pārvietojot, izplatot, tirgojot, būs jāpievieno augu pase – oficiāls dokuments, kas apliecina, ka augi ir pārbaudīti un atbilst fitosanitārajām prasībām. Augu pasēm būs vienots izskats un prasības, kuras var izlasīt šeit. Augu pases, kā informē VAAD, būs jāpievieno arī tad, ja tiek izmantoti pasta vai kāda starptautiska pārvadātāja pakalpojumi. Savukārt augu pases nebūs nepieciešamas, ja augs tiek pārdots gala lietotājam, kas to pērk savām vajadzībām. Lai augu pasi varētu saņemt, augu izplatītājiem, tirgotājiem, pārvadātājiem un importētājiem būs jāreģistrējas VAAD izveidotajā fitosanitārajai kontrolei pakļauto augu un augu produktu apritē iesaistīto personu reģistrā.

VAAD norāda, ka jaunā ES augu veselības regulējuma mērķis ir uzlabot augu aizsardzību ES, aizsargājot tās teritoriju no augu karantīnas slimībām un kaitēkļiem, kas varētu nodarīt lielus postījumus augiem un radīt vērā ņemamus ekonomiskus zaudējumus.

Stājoties spēkā Oficiālo kontroļu regulai, sāk darboties arī jauna datorizēta oficiālo kontroļu pārvaldības sistēma IMSOC, kurā integrēta līdzšinējā, kravu pārvadātājiem zināmā datu apmaiņas sistēma TRACES. Līdz ar to turpmāk kravām tiks izsniegti jauna parauga kontroles dokumenti - Vienotais sanitārais ievešanas dokuments (VSID), VSID-DZ – dzīvniekiem, VSID-P – dzīvnieku izcelsmes produktiem, VSID-D – dzīvnieku barībai un pārtikai, kas nav dzīvnieku izcelsmes, un VSID-AP – augiem un augu produktiem.

No 14. decembra stājas spēkā arī izmaiņas regulējumā par ne-dzīvnieku izcelsmes pārtikas un barības pastiprināto kontroli, kas paredz, ka turpmāk kontrolei nebūs jāuzrāda pārtika un barība, kas iekļauta Komisijas īstenošanas regulā, ja to svars nepārsniegs 30 kilogramus, to nav paredzēts laist tirgū un tā ir fizisko personu pasta sūtījumos vai personīgajā bagāžā, tie ir tirdzniecības vai laboratorijas paraugi, izstāžu eksponāti, zinātniskiem mērķiem paredzētie sūtījumi.

Tāpat kontrolei nebūs jāuzrāda pārtika vai barība (neatkarīgi no svara), kas atrodas starptautiskā transportlīdzeklī, nav paredzēta izkraušanai un ir paredzēta apkalpes un pasažieru patēriņam.

Izmaiņas normatīvajos aktos attiecas arī uz privātpersonām, kuras no trešajām valstīm savā bagāžā vēlas ievest stādīšanai paredzētus augus un sēklas, jo šādu preču ievešanai ir nepieciešams fitosanitārais sertifikāts.

Bez fitosanitārā sertifikāta privātpersona drīkst ievest banānus, kokosriekstus, dateles, ananasus un duriānus, kā arī ne vairāk kā divus kilogramus citu svaigu augļu un dārzeņu, tostarp riekstus čaumalā.

PVD atgādina, ka privātpersonas joprojām nedrīkst ievest ES no trešajām valstīm augu aizsardzības līdzekļus, augsni, augsnes substrātus, izņemot tīru kūdru un kokosa šķiedru, vīnkoku, citrusu, korinšu, krūmcidoniju, vilkābeļu, cidoniju, ābeļu, bumbieru, eribotriju, mespilu, pirakantu, pīlādžu augus, kartupeļus, visu veidu pārtikas produktus, kuri satur vai sastāv no beteļauga lapām (Piper betle), un kuru izcelsme ir Bangladešā vai kuri sūtīti no Bangladešas, visas Nigērijas izcelsmes kaltētas pupiņas, gaļu, gaļas produktus, tajā skaitā svaiga gaļa, kūpinājumi, gaļas pusfabrikāti, gaļas produkti un izstrādājumi un citi, kā arī pienu, piena produktus, tajā skaitā svaigs piens, pasterizēts piens, iebiezināts piens, biezpiens, krējums, siers un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!