Gribi siltumnīcu? Pirmais solis – saprast, cik lielu un kur
Vita Daukste-Goba
"Tavs Dārzs" redaktore
Sakopta augu māja var būt īsts dārzkopja lepnums, gluži vai dārza odziņa. Bet – vai visiem dārzos vajag siltumnīcas? Un – kur galu galā tai atrast piemērotāko vietu? Vai to varam likt visur, kur sirds kāro? It nebūt nē!
Agronome, dārzeņkopības speciāliste
Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākais dārzkopības eksperts
Mārīte Gailīte
Māris Narvils
Konsultē:
Vai man vajag siltumnīcu?
Uz šo jautājumu, protams, vieglāk atbildēt tiem, kas dzīvo dzīvoklī. Gluži vienkārši – tajā siltumnīcu ierīkot nevar. Jā, balkonā varbūt var uzstādīt mini siltumnīcu, bet noteikti ne siltumnīcu tās klasiskajā izpratnē. Savukārt gluži citā situācijā ir tie, kuriem īpašumā ir zemes pleķītis, kurā var izpausties pēc sirds patikas. Tad siltumnīca ir teju neatņemama dārza sastāvdaļa. Bet – vai tā ir nepieciešama?

Mūsdienās siltumnīca var kalpot diviem mērķiem – tā var būt ne tikai augu māja, kurā audzēt tomātus, gurķus, papriku, salātus un citus augus, bet arī atpūtas vieta un skaists dārza dizaina elements. Pirms pieņem galīgo lēmumu, atbildi pats sev uz vairākiem jautājumiem: vai man dārzā ir piemērota vieta siltumnīcai? Kāda būs mana siltumnīca? Vai man to vajag tāpēc, lai ar dārzeņiem nodrošinātu ģimeni? Vai man to vajag tādēļ, ka siltumnīca dārzā būs stilīga atpūtas vieta? Ja tā būs vieta dārzeņu audzēšanai – vai es varēšu veltīt laiku, lai par augiem pienācīgi parūpētos?
"Kārtīgi ar sevi ir jāparunā, jo īpaši, ja pieredze dārzkopībā ir maza. Uzdodiet sev jautājumus: vai es to varēšu izdarīt? Ko es audzēšu? Cik daudz? Tikai savām vajadzībām vai tirdzniecībai? Vai man pietiks laika apkopt augus?
- Sandra Marcinkeviča, dārzkope un dārzniecības "Dobītes" saimniece
"Ja pēc savas nodarbošanās neesat lauksaimnieks, skaidrs, ka ražai un stādiņiem tiks veltīts brīvais laiks pēc darba vai nedēļas nogales. Ko es darīšu ar ražu? Vai ar to apgādāšu savu ģimeni? Vai audzēšu vairākām ģimenēm (radiem, draugiem), varbūt tirgošu? Un, sezonai beidzoties, visi radi, draugi un kaimiņi tiks apgādāti ar sezonas veltēm, jo neviens negaidīja, ka izaugs 100 kilogrami... Es teiktu tā: nebaidieties riskēt! Labāk ir zināt, kas nesanāca vai sanāca, kaut ko pamēģinot darīt, nekā neko nedarot," tā Sandra Marcinkeviča, dārzkope un dārzniecības "Dobītes" saimniece.

Ja atbilde ir – jā, es gribu savā dārzā siltumnīcu –, tad tas ir viens solis pretī sapņa piepildījumam. Atliek vien saprast, vai to iegādāsies veikalā, pasūtīsi pie speciālistiem, bet varbūt savu pirmo siltumnīcu vēlies celt paša spēkiem?
Cik lielu?
"Tas ir stāsts par to, ko mums gribas un kādas mums ir iespējas. Loģiski, katram augam savu siltumnīcu nebūvēs. Lai gan, protams, gurķus un tomātus neiesaka stādīt vienā siltumnīcā, bet tā darīja mūsu māmiņas vai vecmāmiņas. Ja raugās no siltumnīcas būvēšanas viedokļa, tad izdevīgāk ir būvēt vienu lielāku, nevis divas mazas. Kāpēc tā? Mazajās siltumnīcās ir lielākas temperatūras svārstības. Mazas siltumnīcas vakarā ātrāk atdziest, bet no rīta ātrāk iesilst. Ja ģimene nepatērē daudz dārzeņu un negrasās tirgoties, tad labāk pirkt vai taisīt vienu lielu siltumnīcu," norāda Bulduru Dārzkopības vidusskolas dārzeņkopības skolotāja Laima Lūse.
Lūk, cik dažādas siltumnīcas ir Tukuma pusē. Foto: Leons Stiprais.
Plānojot, cik liela būs siltumnīca, jāņem vērā vairāki aspekti, piemēram, cik liela ir zemes platība. Vai mums dārzā būs pietiekami liels zemes pleķis lielai siltumnīcai, vai tā nebojās dārza kopskatu? Ko mēs siltumnīcā audzēsim? Vai tie būs tikai salātiņi un redīsiņi, kuri ir zema auguma un kuriem augstu siltumnīcu nevajadzēs? Bet varbūt siltumnīcā audzēsim gurķus un tomātus? Tie sezonas laikā var izaugt 1,8 līdz 2 metrus gari. Atcerieties, ka augiem siltumnīcā jānodrošina labvēlīgs mikroklimats, turklāt ir nepieciešams atstāt arī samērā lielu gaisa apjomu virs tomātu vai gurķu galotnēm. Būs pietiekami, ja virs augu galotnēm būs 1,5 līdz 2 metrus liels gaisa slānis (no galotnes līdz jumtam).

Savukārt siltumnīcas augstumam korē jābūt vismaz 3,5 līdz 4 metri. 3,5 metri – tas būtu minimālais pieļaujamais augstums. "2 metri noteikti būs par maz, tomāti vien var izaugt divus metrus. Jāsaprot, ka siltumnīcu nevaram piebāzt pilnu līdz augšai ar augiem. Tiem trūks gaisa, augi slikti jutīsies. Jābūt svaiga gaisa apmaiņai," atgādina Narvils. Ja siltumnīcas jumts ir zems un arī gaisa slānis ir mazāks par iepriekš minētajiem 1,5 līdz 2 metriem, drīz vien var sākt veidoties kondensāts gan uz siltumnīcas sienām, gan uz pašiem augiem. Tas var būt iemesls slimību izplatībai siltumnīcā. Siltumnīcās, kurās brīvā atvēlētā gaisa platība ir mazāka, slimības izplatās ātrāk nekā tajās, kur ir atvēlēta lielāka gaisa rezerve.
Pārāk lielu siltumnīcu ģimenes vajadzībām nevajag. Četru cilvēku ģimenei pilnīgi pietiek arī ar 20 kvadrātmetrus lielu siltumnīcu. Savukārt trīs cilvēku ģimenei pietiks ar 12 līdz 18 kvadrātmetru siltumnīcu.Bet, ja es vēlos, lai arī augiem tajā ir labi, man to vajag lielāku.
Mārīte Gailīte, agronome un dārzeņkopības eksperte
"Es teiktu, ka ar 35 kvadrātmetrus lielu siltumnīcu būs pietiekami, lai ģimeni nodrošinātu ar dārzeņiem visas vasaras garumā. Ja cilvēkam vajag audzēt simtiem tomātu šķirņu, tad, protams, viņam vajag lielu siltumnīcu," norāda agronome.

Taču, runājot par siltumnīcas garumu, tas atkarīgs no paša audzētāja vēlmēm un iespējām – tā, cik zemes platība atļauj dārzā izplesties. Atcerieties: jo lielāka siltumnīca, jo lielāks materiālu patēriņš. Jo lielāka siltumnīca, jo lēnāk tā dienas laikā iesilst un lēnāk vakarā atdziest. Savukārt mazās siltumnīcas no rīta ātrāk iesilst, bet vakarā ātrāk atdziest.
"Viennozīmīgas atbildes uz to, cik daudz audzēt, nav. Katrai ģimenei dārzeņu patērēšanas daudzums ir atšķirīgs. Mēs esam dārzeņu audzētāji, un mēs savā ģimenē ļoti daudz patērējam dārzeņus. Sezonas sākumā, kad tikko sāk ražot gurķi vai tomāti, patēriņš ir fantastisks! Apsēdieties un padomājiet, kas ir tas, kas pašiem patīk, ko gribētos audzēt."
- Sandra Marcinkeviča, dārzkopības "Dobītes" saimniece
Vietas izvēle
?
Vai siltumnīcas būvniecība jāsaskaņo būvvaldē?
"Tas atkarīgs no konkrētās pašvaldības būvvaldes, jo atšķirības reizēm ir ievērojamas. Noteikti piezvaniet savai būvvaldei un pakonsultējieties! Lai nav tā, ka viņi konstatē faktu un pasaka, ka no siltumnīcas ir jāšķiras," iesaka LLKC vecākais dārzkopības eksperts.

Savukārt Mārīte Gailīte mierina: "Nē! Amatieru mazās siltumnīcas nav jāsaskaņo. Tā nav kapitāla būve, tā ir maza pagaidu būve. Cita lieta ir lielajiem audzētājiem, kuriem ir iespaidīgas siltumnīcas, kas aizņem 100 vai 1000 kvadrātmetrus. Iedomājieties, ja visi amatieri tagad, pavasarī, par siltumnīcām sāks zvanīt būvvaldēm..."
Kas teikts likumos? Ko par siltumnīcām saka būvvalde? Ministru kabineta 2014. gada 2. septembra noteikumu Nr. 529 "Ēku būvnoteikumi" 7. punktā teikts, ka būvniecības ieceres dokumenti siltumnīcām bez pamatiem nav nepieciešami, ja ekspluatācijas termiņš ir 1 gads. "Siltumnīcas izvietošana ir jāsaskaņo, ja tā tiek ekspluatēta ilgāk par gadu. Un te pat īsti nav nozīmes, ar vai bez pamatiem. Ja cilvēks var pierādīt, ka pēc gada būvi (kaut vai uz vienu dienu) ir demontējis, bet pēc tam novietojis atpakaļ, ar būvvaldi neko saskaņot nevajag," skaidro Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāvis Edgars Butāns.
?
Cik tālu no kaimiņiem drīkst būt siltumnīca?
Ja siltumnīca ir netālu no kaimiņu žoga, jāskatās, lai šis žogs vai pie tā blakus iestādītie koki un krūmi nemet ēnu uz siltumnīcu. Savukārt, ja tā ir tuvu kaimiņu žogam, pie kura neaug kādi krūmi, tā var radīt noēnojumu kaimiņu dārzā, par ko viņi nebūs priecīgi. Ar kaimiņiem jebkurā gadījumā jāuztur labas attiecības.
Noteikti neesiet principiāli – tā ir mana zeme, es daru, ko gribu! Sadzīvošana ar kaimiņiem ir ļoti svarīga.
Māris Narvils, LLKC vecākais dārzkopības eksperts
?
Vai debespuses ir svarīgas siltumnīcas novietojumā?
Māris Narvils skaidro, ka siltumnīcu "tradicionālais novietošanas virziens" ir ziemeļi–dienvidi, jo pret sauli būs vērsta mazākā siltumnīcas daļa, tā nepārkarsīs. Šādi zaudēsim agrā pavasarī vai rudenī, jo būs vēsāks. "Cita lieta, ja ir kāda saimniecības ēka vai mājas dienvidu fasāde, tad pie tās var piebūvēt siltumnīcu. Tad es ieteiktu padomāt par akumulācijas siltumnīcām. Dienvidu pusē viss vienmēr ātrāk iesilst, var iegūt šo lieko siltumu, kas daļēji var aizstāt pat apkuri. Bet, ja šo siltumu neglabā, tad dienvidu pusē siltumnīca ļoti pārkarsīs."

"Nē, debespusēm nav nozīmes. Svarīgi, lai šī siltumnīca būtu labi izgaismota, lai tā nestāvētu ēnā," norāda Mārīte Gailīte, agronome, dārzeņkopības speciāliste.
Kas vēl jāņem vērā, izvēloties piemērotāko vietu siltumnīcai?