Foto: Privātais arhīvs
Svētku laiks nav iedomājams bez Ziemassvētku kaktusa bagātīgās ziedēšanas, un tas krāšņi zied arī "Tavs Dārzs" lasītājas Kristīnes mājās. Tomēr ziedēšanu noēno kaitēkļi, kuru atpazīšanā viņa lūdz speciālistu palīdzību.

Kā raksta Kristīne, viņa pamanījusi uz Ziemassvētku kaktusa lapām mazus un brūnus kukainīšus. Viņa kaitēkļu skartās lapas apstrādājusi ar spirtu. "Kas tie varētu būt par kukaiņiem? Kā ar tiem cīnīties?" vaicā lasītāja, kura pievienojusi arī fotogrāfijas ar savu Ziemassvētku kaktusu.

"Tavs Dārzs" padomu vaicāja Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza telpaugu kopšanas speciālistei Ingūnai Gudrupai. Apskatot fotoattēlus, speciāliste norāda – tās ir bruņutis. "Tās ir jānotīra ar spirta šķīdumā (40 %) samērcētu stingru otiņu," iesaka LU Botāniskā dārza eksperte. Viņa pēc nedēļas mudina rūpīgi aplūkot augu, bet pēc tam procedūru ar spirta šķīdumu vajag vairākkārt atkārtot. Kā skaidro Gudrupa, kukaiņu oliņas ir izturīgas un labvēlīgos apstākļos kaitēkļi var atkal savairoties.

Ja arī tev ir kāds jautājums par telpaugiem vai dārzā augošajiem augiem, tad padalies ar to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!