Foto: Publicitātes foto

Jaunajā Eiropas Savienības regulā ir noteikts detalizēts laika grafiks un nosacījumi, lai elektroenerģijas nozarē izskaustu fluorētās siltumnīcefekta gāzes, piemēram, sēra heksafluorīda jeb SF6 izmantošanu. Pirmais datums jaunās regulas laika grafikā ir 2026. gada 1. janvāris, kad stāsies spēkā aizliegums izmantot elektroapgādes sistēmās vidējā sprieguma slēgiekārtas līdz 24kV, kas satur SF6 gāzi. Pieņemot šīs izmaiņas, tiek atzīta F gāzu izskaušanas izšķirošā lomā kā fundamentāls un laikietilpīgs solis ceļā uz patiesi zaļas elektroenerģijas izmantošanu.

Kādi ir izaicinājumi saistībā ar F-gāzēm un jo īpaši SF6?

F-gāzes ir cilvēka radītas siltumnīcefekta gāzes (SEG), kurām ir liels oglekļa pēdas nospiedums, kas savukārt veicina globālo sasilšanu uz mūsu planētas. Šīs gāzes tiek plaši pielietotas dažādās rūpniecības nozarēs, tostarp saldēšanas, gaisa kondicionēšanas, medicīnas ierīcēs un elektroiekārtās.

SF6 ir visspēcīgākā F-gāze, faktiski visspēcīgākā no visām SEG, un tās globālās sasilšanas potenciāls ir 24 300 reizes lielāks nekā CO2. SF6 jau sen tiek izmantota vidēja sprieguma (VS) sadales iekārtās. Šīs ir elektroapgādē plaši izmantotas iekārtas, kuru kalpošanas laiks ir līdz 30 gadiem. SF6 popularitāte sadales iekārtās ir saistīta ar tās netoksisko raksturu, stabilitāti un spēju nodrošināt augstas veiktspējas uzticamu un rentablu elektriskā loka izolāciju. Tomēr ar SF6 saistītos būtiskos trūkumus vairs nevar neņemt vērā, un Eiropas Savienība (ES) tieši šobrīd strādā pie šīs problēmas risinājuma.

F-gāzu izmantošana, piemēram, SF6, jau tiek regulēta Eiropā, tad kāpēc to mainīt?

Daži spēkā esošie noteikumi Eiropā un citās pasaules daļās jau attiecas uz F-gāzu izmantošanu un uzraudzību. Šobrīd ES ir pieņēmusi divas jaunas regulas, lai samazinātu F-gāzu pielietojumu, viena no tām ir F-gāzu regula, kas ir spēkā visā ES, un tās galvenais mērķis ir fluorogļūdeņražu (HFC) un F-gāzu radīto emisiju pakāpeniska samazināšana. Otra regula attiecas uz vieglajiem automobiļiem – tā sauktā MAC direktīva.

Saskaņā ar F-gāzu regulu SF6 izmantošana ES teritorijā jau ir aizliegta, tomēr līdz šim bija pieļaujami arī izņēmumi un SF6 saturošas iekārtas varēja izmantot industrijās, kurās nebija pieejamas alternatīvas, piemēram, elektroapgādē.

Kas ir mainījies, ka šobrīd varam pārtraukt izmantot SF6 elektrosadales iekārtās?

Tehnoloģijas ir attīstījušās, un šodien vairs nepastāv šķēršļi, lai atteiktos no SF6 VS iekārtās. Nav arī nepieciešams izmantot citas fluorētās gāzes, lai aizstātu SF6, jo tām var būt nezināmi riski, kā arī uz tām var attiekties citi tiesību akti.

"Schneider Electric" ir gājis soli tālāk par F-gāzēm. Uzņēmums ir ieviesis jaunus risinājumus, kas aizstāj SF6.

Foto: Publicitātes foto

Videi kaitīgās gāzes vietā jaunajās "Schneider Electric" "AirSet" slēgiekārtās tiek izmantota tīra gaisa un vakuuma tehnoloģija izolācijai un elektriskā loka dzēšanai. SF6 nesaturošo VS slēgiekārtu izmantošana energoapgādes sistēmā sniedz iespēju uzņēmumiem tiešā veidā samazināt kaitīgās emisijas, kā arī uzlabot darba vides drošību tehniskajam personālam, kas uzņēmumiem vienmēr ir viena no galvenajām prioritātēm.

Foto: Publicitātes foto

"AirSet" slēgiekārtu izstrādei, pilnveidei un pārbaudei "Schneider Electric" ir veltījis vairāk nekā 10 gadus, pirms tās nonāca pie pirmajiem klientiem, tādiem pasaulē zināmiem uzņēmumiem kā, piemēram, "E.ON", "Green Alp", "Renault Group" un citiem. Arī Latvijā pirms mēneša tika uzstādīta pirmā SF6 gāzi nesaturošā "AirSet" slēgiekārta, kas tiks izmantota, lai nodrošinātu elektroapgādi koģenerācijas stacijai.

Kā ES politika ietekmēs tos uzņēmumus, kas savā elektroapgādes sistēmā izmanto vidēja sprieguma slēgiekārtas?

Pāreja uz jaunā standarta iekārtām uzņēmumiem sniegs zemākas kopējās izmaksas, pateicoties daudz ilgākam aprīkojuma kalpošanas laikam un iespējai izvairīties no dārgās SF6 gāzes pārstrādes, kad sadales iekārtas darbība tiek pārtraukta.

Apskatīsim dažas nozares, kuras jutīs ietekmi no 2026. gada 1. janvāra, kad stāsies spēkā pirmās izmaiņas, ko paredz jaunā regula:

Nekustamais īpašums gan uz komerciālām, gan industriālām ēkām attiecas stingri ilgtspējas standarti. SF6 nesaturošu sadales iekārtu izmantošana ēkas elektroapgādes sistēmā sniedz iespēju sasniegt atbilstību šiem standartiem, kā arī atvieglo ēkas sertifikāciju, piemēram, atbilstoši BREEAM vai LEED standartiem.

E-mobilitāte izvēloties elektrisko transportlīdzekli, autovadītāji jau izvēlas videi draudzīgu transportu. VS sadales iekārtas bez SF6 padara elektroauto uzlādi vēl ilgtspējīgāku un dabai draudzīgāku. Šādu slēgiekārtu izmantošana auto uzlādes staciju elektroapgādes sistēmā nodrošinās, ka arī nākotnē uzlādes stacijas būs atbilstošas iespējamām ilgtspējas standartu prasībām.

Elektroapgādes tīkli – ilgtspējīga sadales infrastruktūra valstī ir viens no priekšnosacījumiem ES zaļā kursa mērķu sasniegšanai arī Latvijā, SF6 nesaturošu VS slēgiekārtu izmantošana tiešā veidā ļauj virzīties pretim šo mērķu sasniegšanai.

Datu centri – viens no energoietilpīgākajiem industriālo ēku veidiem. Jaunas tehnoloģiju inovācijas, piemēram, sadales iekārtas bez SF6, var palīdzēt datu centriem samazināt SEG emisijas, kā arī iegūt BREEAM vai LEED sertifikāciju.

Ir skaidrs, ka lielākā daļa uzņēmumos esošo sadales iekārtu būs jāpārveido, un piegādātājiem jau līdz 2026. gadam ir jābūt gataviem piedāvāt Eiropas tirgum pilnīgi jaunas iekārtas. Mazāk nekā 1,5 gadu laikā nozarei ir jāpāriet uz jauniem – F-gāzes nesaturošiem – produktiem un videi draudzīgākiem risinājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!