Foto: Publicitātes foto

Mūsdienās pastāv universāls, uzticams un drošs risinājums, kas ļauj atbrīvoties no neskaitāmajiem ierīču uzlādes adapteriem, – jau kādu laiku ikvienam ir iespēja parastās kontaktligzdas vietā savā mājoklī uzstādīt USB lādētāja kontaktligzdu. Šāds risinājums ne tikai ļauj ierīču uzlādi veikt ātrāk, bet arī mājokļa interjeru padara estētiski pievilcīgu un modernāku.

Virtuve bieži vien ir piemērota vieta mājoklī, kur uzstādīt USB lādētāju, proti, uzstādīt kontaktligzdu, ja vien rūpējaties par elektrodrošību un izvairāties no kontaktligzdas novietošanas izlietnes tuvumā. Iedomājieties, ka meklējat iecienītāko recepti tīmeklī, vienlaikus uzlādējot viedtālruņa akumulatoru. Protams, var izvēlēties arī citas vietas visā mājā, piemēram, kontaktligzdu blakus naktsskapītim guļamistabā.

Četri galvenie USB kontaktligzdu izvēles faktori

1. Nepieciešamā uzlādes jauda jūsu ierīcēm (W)

Apsverot USB kontaktligzdas iegādi, vispirms ir vērts padomāt par to, kādas ierīces jūs plānojat lādēt. USB kontaktligzdas ir līdzstrāvas jeb DC barošanas sistēmas. Svarīgs ir arī kabeļa garums un platums, kuru izmantosiet, lai savienotu ierīci ar kontaktligzdu. Piemēram, jaudīgu portatīvo datoru un monitoru savienošanai ar USB kontaktligzdu ir jāizmanto 5A kabelis, kas spēj nodrošināt līdz pat 100 W uzlādi, nevis standarta 3A kabelis, kas nodrošinās uzlādes jaudu tikai līdz 60 W.

Būtībā nepieciešamo ierīču uzlādes jeb barošanas jaudu var iedalīt 3 grupās:

  • 7,5–27 W – viedpulksteņi, gaismekļi, viedtālruņi un citas mazās ierīces, kuras var uzlādēt ar USB A vai C tipa savienojumu;

  • 27–45 W – planšetdatori, mazi portatīvie datori;

  • 45–100 W – portatīvie datori un monitori.

Viena no Latvijā populārākajām "Schneider Electric" slēdžu un kontaktligzdu sērijām ir "Sedna Design & Elements", un tās klāstā ir arī USB kontaktligzdas ar jaudu no 7,5 W līdz 45 W, savukārt, ja jums nepieciešamas USB kontaktligzdas ar uzlādes jaudu virs 45 W, ir vērts skatīties "Merten" sērijas virzienā, jo no šī gada "Merten" sērijas klāsts ir papildināts ar 65 W USB C tipa kontaktligzdām.

Foto: Publicitātes foto

2. USB kontaktligzdas jeb savienojuma veids

Te ir trīs iespējas: kontaktligzda varbūt aprīkota ar USB A tipa, USB C vai USB A + C tipa savienojumu.

USB A ir vecā tipa savienojums ar mazāku uzlādes jaudu, kas mūsdienās pakāpeniski tiek aizstāts ar jauno – USB C tipa – savienojumu. Tomēr bieži vien mazjaudīgas iekārtas vēl joprojām tiek aprīkotas ar USB A tipa uzlādes kabeļiem.

USB C tipa savienojums šobrīd ir visizplatītākais, tas tiek izmantots gan portatīvo datoru, gan telefonu uzlādei, kā arī ir izturīgāks un ļauj ievietot vada spraudni ligzdā jebkurā virzienā.

Foto: Publicitātes foto

3. USB kontaktligzdas jauda

Pirms iegādes vienmēr der atcerēties arī par pašas USB kontaktligzdas izvades jaudu, piemēram, ja uz tās iepakojuma ir norādīti uzlādes parametri – 5V spriegums un 1,5A strāvas stiprums –, tas nozīmē, ka uzlādes jauda ir 7,5 W (5V x 1,5A = 7,5W). Tāpat 5V 3A USB kontaktligzdas uzlādes jauda būs 15W, kas faktiski nozīmē, ka ierīču uzlāde notiks ātrāk un efektīvāk.

Piemēram, "Sedna" USB C tipa savienojums ar 45 W jaudu ļaus uzlādēt jūsu viedtālruņa bateriju līdz 70% tikai 30 minūtēs.

4. Ierīces kvalitāte un drošums

Der atcerēties, ka ne visi produkti, kas veikalu plauktos ir pieejami, ir kvalitatīvi un droši. Nekvalitatīvi izstrādājumi var saīsināt jūsu viedierīču dzīves ciklu, kā arī radīt ugunsgrēka risku mājoklī, kontaktligzdai pārkarstot. Tātad augstākas efektivitātes un kvalitātes produkti nodrošina gan ilgāku darba mūžu jūsu ierīcēm, gan drošāku vidi jūsu mājoklī.

USB kontaktligzdas parasti tiek uzstādītas sienās, mēbelēs vai korpusos, kas var pastiprināti izraisīt lādētāja uzsilšanu, tādējādi apgrūtinot tā efektīvu darbību.

Latvijas tirgū pieejamās lētākās USB kontaktligzdas, visticamāk, nebūs aprīkotas ar ievada un izvada pārsprieguma aizsardzību, sprieguma vadību un aizsardzību pret pārkaršanu. Šīs ir funkcijas, kas noteikti jāņem vērā, izvēloties sienas USB kontaktligzdas savam mājoklim. Šīs funkcijas regulēs barošanu lādētājā un izvadā no tā, novērsīs īssavienojumus un nodrošinās, ka lādētājs nepārkarst. Bez šīm funkcijām pats lādētājs vai tam pievienotās ierīces var tikt bojātas vai, sliktākajā gadījumā, izraisīt ugunsgrēku jūsu mājoklī.

Visas "Schneider Electric" USB kontaktligzdas ir aprīkotas ar šīm drošības funkcijām – jūsu sirdsmieram.

Foto: Publicitātes foto

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!