suņi, ēdiens, virtuve
Foto: Shutterstock
Ja ar mūžveco parunu “Tu esi tas, ko tu ēd” ir par maz, tad fakti par pārtikas audzēšanas un ražošanas ietekmi uz klimata pārmaiņām, kuru sekas jau tiešā vai netiešā veidā jūt ikviens planētas iedzīvotājs, runā skaļi un arī skaudri, jo pārtikas ražošanai ir nepieciešams milzīgs daudzums ūdens, tā tiek iepakota dabai nedraudzīgā iepakojumā, bet beigās daļa tāpat tiek izmesta ārā neizlietota. Ko nozīmē ilgtspējīga ēdienkarte, un kāpēc tā ir svarīga ne vien cilvēka, bet arī planētas veselībai?

Viens no iemesliem, kādēļ mums noteikti ir jādomā, kā pārtikas ražošanu padarīt ilgtspējīgāku, ir fakts, ka pasaules iedzīvotāju skaits arvien turpina pieaugt – Apvienoto Nāciju Organizācija lēš, ka 2050. gadā uz planētas varētu būt jau 9,8 miljardi cilvēku, kurus visus būs jāpabaro, līdz ar to pieaugs arī pārtikas rūpniecības negatīvās blaknes.

Runājot par pārtikas ražošanu, "National Geographic" uzsver, ka lauksaimniecībā izmanto gandrīz 50% no pasaules veģetācijas teritorijām un veido 25% no ikgadējām globālajām emisijām, kas veicina klimata pārmaiņas. Turklāt tā tiek iepakota vienreizlietojamos plastmasas iepakojumos, kas nonāk vidē un piesārņo gan sauszemi, gan ūdeņus, no kurienes pēcāk plastmasas mikrodaļiņas nokļūst gruntsūdeņos un nonāk cilvēka organismā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!