Foto: Publicitātes foto
Veroties veikalu skatlogos uz "fast fashion" jeb ātrās modes ražojumiem, reti kurš aizdomājas, ka lielākā daļa no tiem nonāks atkritumu poligonos, jo tikai 20% tekstilizstrādājumu tiek savākti atkārtotai izmantošanai vai pārstrādei.

Ātrās modes industrijas redzamais "mantojums", piemēram, ir pāri palikušo apģērbu kalns Atakamas tuksnesī Čīlē, kas ir tik masīvs, ka tagad to var skaidri redzēt no kosmosa. Lielākā daļa no Ķīnā, Bangladešā un citur saražotiem apģērbiem tā arī nebija atraduši savus valkātājus un nonākuši tuksnesī tieši no Amerikas, Eiropas un Āzijas veikaliem. Tiek lēsts, ka Atakamā šobrīd ir noglabātas 39 000 tonnas apģērbu.

Apkopotie dati rāda, ka pasaules modes industrija ik gadu saražo līdz 100 miljardiem apģērbu vienību, savukārt poligonos nonāk 92 miljoni tonnu apģērba. Tas nozīmē, ka ik sekundi poligonā nonāk pilns furgons ar tekstilu. Vēl viens satraucošs fakts ir tas, ka teju 60% no visa apģērba materiāla faktiski ir plastmasa.

Ātrā mode arī veicina milzīgu ūdens daudzuma izšķērdēšanu. Piemēram, tikai viena T-krekla izgatavošanai ir nepieciešami aptuveni 2700 litri ūdens, kas vienam cilvēkam pietiktu 900 dienām. Lai neveidotu jaunus apģērbu atkritumu kalnus ne tikai starptautiski, bet arī tepat Latvijā, patērētājiem jāiemācās mantra, kas angliski skan "reduce, reuse, recycle" jeb neradi, izmanto atkārtoti un šķiro.

Pirmais un galvenais noteikums ir neradīt atkritumus, proti, iegādāties pēc iespējas kvalitatīvāku apģērbu un apavus, kurus nevajadzēs izmest jau pēc dažiem mēnešiem. Lai veicinātu lietu atkārtotu izmantošanu, tos var ziedot labdarībai vai ievietot tekstila šķirošanai paredzētos konteineros.

Kāpēc jāšķiro tekstils?

Tekstila šķirošanas galvenais mērķis ir novērst tā nonākšanu poligonā. Tāpēc ir divi veidi, kā to izdarīt, – pārstrādājot vai novirzot atkārtotai lietošanai. Kvalitatīvs apģērbs, apavi un mājas tekstils parasti tiek novirzīts atkārtotai lietošanai, piemēram, nonāk labdarības organizācijās.

Jāatzīmē, ka tekstila šķirošanas konteinerā var ievietot visa veida apģērbu, apavus un mājas tekstilu.

Lai tas notiktu, jāpārskata sava drēbju skapja saturs. Tajā noteikti atradīsies kas tāds, kas vēl ir labā stāvoklī, taču pašam vairs neder vai ir izgājis no modes, bet ir tādā stāvoklī, ka kāds cits varētu valkāt. Nevajadzīgie apģērbi, apavi, palagi, dvieļi un cits izrevidēta skapja saturs jāiepako cieši noslēgtā sainī un jāaiznes uz speciālo tekstila šķirošanai paredzēto konteineri.

Jāatceras, ka drēbēm un apaviem jābūt tīriem, sausiem, bez pelējuma pazīmēm, nesaplēstiem un lietošanai derīgiem, kas noderētu lietošanai kādam citam. Ir pieļaujams tekstils arī ar kādu mazu traipu vai nelielu caurumu, ko var viegli izlabot.

Latvijā savāktais tekstils tiek nogādāts šķirošanas centrā Tukumā. Tur to sašķiro vismaz 30 frakcijās – atbilstoši veidam, materiālam, kvalitātei un citiem faktoriem. Pēc tam jau tiek meklētas iespējas tam nonākt atkārtotā apritē.
Netīrs un bojāts apģērbs atkārtotai valkāšanai vairs nebūs derīgs, tādā gadījumā jāmeklē pārstrādes iespējas. Pagaidām tās visā pasaulē ir mazattīstītas un pieejamas vien dažiem materiālu veidiem. Netīram (piem., ar ķīmiskām vielām, mitram, sapelējušam) un arī saplēstam, sadriskātam tekstilam šķiedras ir bojātas un tādas pārstrādei vairs nebūs derīgas.

Ko darīt ar netīro, saplēsto apģērbu?

Atsevišķi modes zīmolu veikali pieņem arī tādu tekstilu, savukārt, ja nav iespējams tos nodot, tad jāievieto sadzīves atkritumu konteineros.
Jāseko līdzi arī dažādām atkritumu apsaimniekotāju regulāri rīkotajām akcijām. Piemēram, vides pakalpojumus uzņēmums "CleanR" ir uzsācis iniciatīvu "Tīrmājas dienas". Noteiktos datumos un laikos uz dažādām apkaimēm Rīgā un arī Jūrmalā dosies īpašs furgons, kur iedzīvotāji varēs nodot gan elektrotehniku, gan tekstilu.
Ikviens aicināts sekot līdz aktuālajai informācijai sociālās tīklošanās platformās. 11. jūnijā akcija norisināsies Imantā, 18. jūnijā – Pļavniekos. Māju skaita dēļ akcija vienā mikrorajonā tiks rīkota vairākas reizes. Vēršoties pie "CleanR", namu pārvaldnieki var pieteikt arī "Tīrmājas dienu" savā pagalmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!