Foto: Publicitātes foto
Pazemes konteineri ir funkcionāls, estētisks un drošs risinājums atkritumu apsaimniekošanai it sevišķi daudzdzīvokļu namu pagalmos vai vietās, kur ir liela cilvēku plūsma un līdz ar to arī daudz atkritumu.

Latvijas lielākā cieto sadzīves atkritumu poligona "Getliņi Eko" 2022. gada novērojumi liecina, ka pēdējos piecos gados pakāpeniski samazinās pieņemto nešķiroto sadzīves atkritumu apjoms.

Virzība ir pozitīva, bet lēna. Dalīti šķiroto atkritumu īpatsvars pieaudzis arī Rīgā. 2022. gadā galvaspilsētā dalīti savākti 29,2% atkritumu, kas ir par 5,62 procentpunktiem vairāk nekā 2021. gadā un par 9,3 procentpunktiem vairāk nekā 2020. gadā. Visstraujāk audzis dalīti savāktā vieglā iepakojuma un stikla apjoms.

Atkritumu šķirošana tikai nostiprināsies un vērsīsies plašumā, taču tas nenozīmē, ka pagalmam jākļūst tikai par atkritumu tvertņu novietni. Tai ir jābūt sakoptai videi, kur iedzīvotāji var atpūsties un skatu nebojā dzīvnieku vai putnu izmētātie atkritumi.

Lielisks risinājums atkritumu apsaimniekošanai pilsētas mikrorajonu pagalmos ir pazemes konteineri. Šādi konteineri ir funkcionāli, jo aizņem mazāk vietas, tie ir estētiski un vienlaikus droši pret nokrišņiem, grauzējiem un putniem, kas itin bieži iznēsā atkritumus.

Ideja attīstīta kopš 20. gadsimta 90. gadiem Somijā

Ideja par paslēptajiem jeb pazemes konteineriem rādās kādam Somijas viesnīcas īpašniekam vēl 20. gadsimta 90. gados. Viņu ikdienā pagāja cīnoties par sakārtotību ap viesnīcas atkritumu laukumu, un viņš izdomāja pārvietot atkritumus uz pazemi.

Latvijā pirmie šādi konteineri parādījās ap 2010. gadu – Valmierā, Cēsīs un Ventspilī, savukārt 10. maijā pirmās šādas tvertnes bija atklātas arī Rīgā. Proti, Melnsila ielas nama pagalmā 26 tradicionālās atkritumu tvertnes ir aizstājuši seši pazemes konteineri ar ietilpību no diviem līdz pieciem kubikmetriem. Jau 24. maijā nākamie tika atklāti Kristapa ielā.

Foto: Publicitātes foto

Iedzīvotāji var ierosināt pazemes konteineru uzstādīšanu ēkas pārvaldniekam, jo jebkurā gadījumā projekta īstenošanai ir nepieciešama mājas iedzīvotāju piekrišana kopsapulcē un zemes īpašnieku piekrišana. Tiesa, infrastruktūras izbūvi oficiāli var pieteikt pārvaldnieks. Jāatceras, CleanR Rīgā drīkst izbūvēt pazemes konteinerus savās apsaimniekošanas zonās – Centra rajons un Latgales priekšpilsēta (1.zona) un Pārdaugava Kurzemes rajonā (2.zona).

Vispirms jānovērtē vietu fiziski, vai ēkai fiziski pieguļošā zeme, kur veikt būvdarbus, vai tajā ir gana vietas, lai varētu iebraukt liela izmēra transportlīdzeklis, kura platums ir aptuveni 2,50 metri, bet garums ap pieciem metriem. Tāpat pagalmā ir jābūt vietai, kur transportlīdzeklis var apgriezties un pacelt tā strēli 5–6 metru augstumā.

Tāpat, vai noteiktajā teritorijā var veikt izbūvi, proti, zonai jābūt brīvai no virszemes vai apakšzemes komunikācijām, jo tvertnes pazemes daļas dziļums ir 1,75 metri, bet virszemes augstums – 1,25 metri. Vietas izvēlē jāņem vērā aktuālie normatīvie akti. Pēc tam pārvaldniekam mājas kopsapulcē jāvienojas ar iedzīvotājiem ir jāvienojas par šādiem uzlabojumiem, tam jāpiekrīt arī visiem zemes īpašniekiem.

Jāuzsver, ka "CleanR" katru pieteikumu un adresi izvērtē individuāli. Aicinām sazināties ar "CleanR" klientu apkalpošanas departamentu, rakstot uz e-pastu kc@cleanr.lv, pašā procesa sākumā no nama pārvaldnieka ir nepieciešama topogrāfija.

Īpaša akcija – vēl 35 pazemes konteineri Rīgā bez maksas

Īpašā akcijā uzņēmums "CleanR" līdz 2023. beigām ir apņēmies izbūvēt pazemes konteinerus 100 vietās Rīgā bez maksas un aicina namu pārvaldniekus pieteikties. Pārrunas un sadarbība sākta ar vairāk nekā 65 partneriem. Tāpēc pašlaik vēl ir iespēja 35 adresēs izbūvēt pazemes konteinerus bez maksas. Lai pieteiktu adresi, namu pārvaldniekam jāraksta uz kc@cleanr.lv .

Kā jau jebkurš būvniecības process, arī šis prasa normatīvo aktu ievērošanu un dokumentācijas iesniegšanu, taču pozitīvais rezultāts, proti, sakoptais pagalms, krietni to atsver. Jāteic, ka "CleanR" pieredzē, krietni sarežģītāk par pašu izbūvi, bieži vien ir panākt visu mājas iedzīvotāju un zemes īpašnieku vienošanos. "CleanR" piedāvā namu pārvaldniekus arī atbalstīt komunikācijā ar iedzīvotājiem, lai izskaidrotu gan ieguvumus, gan projekta īstenošanas gaitu.

Katra māja un pagalms ir individuāli, tāpēc nav noteikts minimālais konteineru skaits. Lielāku māju pagalmos uzstādīti vismaz seši vai vairāk konteineri, tas ir atkarīgs no iedzīvotāju skaita. Kopumā "CleanR" rekomendē jau uzreiz izveidot šķirošanai nepieciešamo pamatkomplektu, proti, konteineri sadzīves atkritumiem, iepakojumam, stiklam un bioloģiski noārdāmajiem atkritumiem.

Jebkurā gadījumā, neatkarīgi no konteineru skaita, tiek izstrādāts digitālais būvprojekts, ko saskaņo Būvvaldē, un atbilstoši "CleanR" veic būvdarbus, pazemes konteinerus var sākt lietot, kad tie ir oficiāli pieņemti ekspluatācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!