MISC 2.0 - 22643
Foto: Publicitātes foto
Apmēram trešā daļa no pasaulē saražotā ēdiena netiek apēsta. Diemžēl lielākā daļa pārtikas beigās nonāk atkritumu poligonos, kur tā pūst un izdala metānu, kas ir viena no siltumnīcas efektu izraisošajām gāzēm. Protams, vispirms vajadzētu sākt ar to, ka ikdienā iegādājamies tik daudz pārtikas, cik patiešām varam apēst, taču līdztekus tam varam kompostēt un šķirot bioloģiski noārdāmos atkritumus. Tas ir pa spēkam ikvienam!

No 2024. gada Rīgā noteiktām mājām bioloģiski noārdāmo jeb bio atkritumu šķirošana būs obligāta, tāpēc ieradumus jau varam sākt veidot laikus! Kompostēšana ir daļa no bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošanas, ko ērtāk un vienkāršāk ir veikt privātmāju iedzīvotājiem, taču arī tiem, kuri mīt dzīvokļos, ir opcijas. Turklāt jaunākās tendences liecina – arī pilsētnieki aizvien vairāk vēlas iesaistīties šajā videi draudzīgajā nodarbē.

Tie vides draugi, kuriem pašiem nepieder lauku māja vai mazdārziņš, var padalīties ar gatavo produktu ar laukos dzīvojošiem radiem vai draugiem. Ja tādu nav, tad kompostu var aizvest uz mežu un izbērt zem kokiem un krūmiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!