Fоtо: Shutterstock
Pastāv teiciens, ka mēs nemantojam Zemi no mūsu senčiem, bet aizņemamies to no saviem bērniem. Vai, atdodot to atpakaļ bērniem, mazbērniem un mazmazbērniem, varēsim droši uzsist sev pa plecu, sakot, ka darījām visu iespējamo, lai tā būtu zaļāka, tīrāka un drošāka? Uz šo jautājumu atbilde jāmeklē katram pašam.

Nozīmīgs solis uz tīrāku un veselīgāku vidi ir ilgtspējīga atkritumu apsaimniekošana – neradīt vai samazināt atkritumu daudzumu, šķirot savus atkritumus, izmantot tos atkārtoti, pārstrādāt vai reģenerēt atkritumus.

Lai atkritumus varētu pārstrādāt, lietot atkārtoti vai izmantot kā avotu enerģijas ieguvei, svarīga ir to pareiza šķirošana. Jā, reizēm var apjukt, domājot par daudzajiem atšķirīgajiem iepakojumiem – plastmasas trauki, dažādi maisiņi, kartona, folija iepakojumi, stikla un plastmasas pudeles, kartona krūzītes, putuplasta iepakojumi utt. Un, ja mēs jautātu garāmgājējiem, kur likt baterijas vai vienreiz lietojamās elektroniskās cigaretes, visticamāk, ne visi zinātu atbildi.

Lai "sarežģīto" atkritumu šķirošana neliktos kā liels prāta mežģis, vides pakalpojumu sniedzējs "CleanR" ir sagatavojis špikeri ar 10, iespējams, neskaidrāko atkritumu piemēriem.

1. Čipsu un kafijas paka – iepakojumu konteinerā

Čipsu paka būtu jāizmet sadzīves atkritumu konteinerā, bet to tikpat labi var mest arī vieglā iepakojuma konteinerā. Kaut arī čipsu paku nevar otrreiz pārstrādāt, tā var noderēt kā dedzināmais materiāls, ko pārvērst siltumenerģijā. Būtiski, lai paka ir sausa un tajā nav citu atkritumu, piemēram, salvešu.

Kafijas iepakojums satur foliju, tāpēc, līdzīgi kā ar čipsu paku, arī tas jāizmet kopā ar citiem sadzīves atkritumiem, bet nebūs pārkāpums, ja to izmetīs vieglā iepakojuma konteinerā. Galvenais nosacījums – lai iepakojums ir tīrs. Arī kafijas iepakojumu var izmantot enerģijas radīšanai. Savukārt dabīgās kafijas pārpalikumi ir jāizmet bioloģiski noārdāmo atkritumu konteinerā.

2. Krējuma trauks un piena paka – iepakojumu konteinerā

Krējuma trauks ir jāizmet vieglā iepakojuma konteinerā. Lai tas būtu derīgs otrreizējai pārstrādei, iepakojums ir jāizskalo no pārtikas atlikumiem. Kāpēc? Jo jūsu krējuma vai jogurta trauciņš līdz otrreizējai pārstrādei var nostāvēt vairākas dienas vai pat nedēļas. Iedomājaties, kāds aromāts radīsies, ja vienkopus atradīsies liels lērums nostāvējušos ēdiena palieku?

Salīdzinoši maza daļa piena vai kefīra iepakojumu tiek nodoti otrreizējai pārstrādei, jo arī tie var saturēt foliju vai nepārstrādājamu plastmasu, bet, neskatoties uz to, šos atkritumus var mest vieglā iepakojuma konteinerā.

3. Olu paka – iepakojumu konteinerā

Ņemot vērā, ka kartona olu iepakojumi lielākoties jau ir pārstrādāti, atkārtotā atkritumu pārstrādē tie vairs netiek izmantoti. Tomēr šie atkritumi ir izmetami vieglo iepakojumu konteinerā, jo tie var tikt izmantoti enerģijas ieguvei.

4. Zobu pastas tūbiņa un bērnu autiņi – sadzīves atkritumu konteinerā

Pēc zobu pastas izlietošanas tūbiņa ir jāizmet sadzīves atkritumu konteinerā. Šo iepakojumu nedrīkst mest pie šķirotajiem atkritumiem, jo tūbiņa var saturēt ķīmiskas vielas, kas attiecīgi var sabojāt pārējo konteinera saturu. Līdzīgi ir ar dažādām krāsu vai roku krēmu tūbiņām.

Vienreiz lietojamas bērnu autiņbiksītes, sieviešu higiēniskās paketes vai tamponi izmetami tikai un vienīgi sadzīves atkritumu konteinerā. Tie ir sadzīves atkritumi, pat neskatoties uz to, ka norāde uz iepakojuma var vēstīt par videi draudzīgu produktu.

5. Šampūna pudele – iepakojumu konteinerā

Šampūna, dušas želejas, matu kondicioniera u.c. pudeles sastāv no plastmasas, tāpēc tās ir otrreiz pārstrādājamas un tātad arī izmetamas vieglā iepakojuma konteinerā.

6. Izlietoti papīra dvieļi vai tualetes papīrs – sadzīves atkritumu konteinerā

Izlietots tualetes papīrs un slapjas, taukainas salvetes vai papīra dvielis nav šķirojams materiāls. Šie atkritumi ir jāizmet kopā ar citiem sadzīves atkritumiem, kas pēc tam tiks apglabāti poligonā. Slapjas salvetes vai tualetes papīrs, izmests pie šķirotiem atkritumiem, var sabojāt pārējo konteinera saturu.

7. Putuplasts – sadzīves atkritumu konteinerā

Putuplasta sastāvs nav otrreiz pārstrādājams, tāpēc tas jāizmet sadzīves atkritumu konteinerā. Tomēr labā ziņa – šobrīd daudzviet būvniecībā tiek izmantotas samalta putuplasta bumbiņas, kas nozīmē, ka šo materiālu izmanto atkārtoti, tāpēc potenciāli tuvākajā nākotnē varētu būt vietas, kur to nodot bez maksas.

Fоtо: Shutterstock

Baterijas noteikti nedrīkst izmest kopā ar citiem sadzīves vai šķirotajiem atkritumiem, jo tās ir videi bīstamas. Baterijas tiek pieņemtas dažādās publiskās vietās, tai skaitā daudzos veikalos, tāpēc, lai neradītu apdraudējumu citiem cilvēkiem un videi, aicinām no tām atbrīvoties atbilstoši.

9. Medikamenti jāatgriež atpakaļ aptiekās

Ja pēc ārstēšanās medikamenti ir palikuši pāri vai tiem beidzies derīguma termiņš, tie jāatgriež atpakaļ aptiekās. Medikamentus nedrīkst izmest sadzīves atkritumu konteinerā, jo tiem var piekļūt citi cilvēki, tai skaitā bērni.

10. Vienreiz lietojamās elektroniskās cigaretes drīkst izmest tikai tām paredzētās vietās

Elektronisko cigarešu tirgotāju skaits, tāpat kā to klāsts, šķiet, turpina pieaugt ar katru nedēļu. Tāpat turpina palielināties izmesto vienreiz lietojamo e-cigarešu vai to uzpildāmo uzgaļu daudzums. Smēķēt vai nesmēķēt – tā ir katra paša brīva izvēle, bet šos priekšmetus nedrīkst izmest kopā ar citiem atkritumiem. Tie ir bīstamie atkritumi, kuros ir baterijas, tāpēc e-cigaretes jāizmet speciālās tām paredzētās vietās vai jānodod atpakaļ tirgotājam.

Piemēram, "WinGo Deposit" ir pirmā Latvijā ražotā iekārta, kas atpazīst un pieņem dažāda veida atkritumus, tai skaitā baterijas un elektroniskās cigaretes. Par katru nodoto atkritumu vienību var saņemt bonusa punktus, ko var apmainīt pret vērtīgām balvām – kafiju, braucienu ar koplietošanas automobili u.c.

Tāpat izlietotās e-cigaretes var palīdzēt Ukrainas armijai kaujās. Nododot tās labdarības kafejnīcā "Boršč", kurā strādā cilvēki no Ukrainas, e-cigaretes tiek izjauktas un no tām tiek izņemti akumulatori, kas tālāk tiek izmantoti frontes līnijās.

Špikeris pieejams arī www.skiroviegli.lv

Ja liekas, ka to visu būs grūti iegaumēt, var izmantot interneta vietnes www.skiroviegli.lv palīdzību. Ja arī tas liekas sarežģīti, ziniet, ka Japānā atkritumus šķiro 34 dažādās kategorijās. Turklāt Japānā papīrs un kartons ir jāsasien kopā ar virvi, stikls un keramika ir jāietin papīrā, lai, vācot atkritumus, novērstu darbinieku savainojumus, kā arī pastāv dažādi nosacījumi, lai izvairītos no dzīvnieku pievilināšanas atkritumiem vai lai izvairītos no smakām.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !