Foto: Shutterstock
Gatavošanās jaunam mācību gadam var radīt stresu daudzos, īpaši pirmklasnieku, vecākos, jo ne vienmēr ir pilnīgi skaidrs, kas tieši bērnam būs vajadzīgs un kā visas vajadzības salāgot ar ģimenes budžetu. Kā rāda daudzu ģimeņu pieredze, pirmsskolas steigā bieži vien tiek nopirkts vairāk nekā pēc tam vajadzīgs. Tā kā straujās klimata pārmaiņas un pieaugošās cenas mudina mūs arvien rūpīgāk izvērtēt mūsu patēriņa ieradumus, ir vērts pieturēties pie principa – taupība bieži vien iet roku rokā ar ilgtspēju. Piedāvājam dažus ieteikumus, kā gatavošanos skolai padarīt efektīvāku un maciņam draudzīgāku.

Pārskatīt krājumus

Bērnu istabas mēdz būt īstas dārgumu krātuves – skapji, skapīši un atvilktnes var slēpt mazlietotu apģērbu, rakstāmpiederumu, burtnīcu un citu kancelejas piederumu krājumus, kas var lieti noderēt jaunajā mācību gadā. Ļoti iespējams, ka vecākie bērni var nodot mantojumā jaunākajiem brāļiem un māsām savas joprojām labā stāvoklī esošās mantas. Nekautrējieties arī aptaujāt radus un draugus, vai kādam krājumos nav jūsu bērnam vajadzīgās lietas – mēbeles, drēbes, apavi, somas, kancelejas preces.

Noteikt budžetu, sagatavot iepirkumu sarakstu un “šopinga” plānu

Dažas skolas pirms mācību gada sākuma vecākiem sagatavo sarakstu ar mācībām nepieciešamajām lietām. Ja jūsu skolā šāda prakse nav ierasta, var lūgt šādu sarakstu tomēr sagatavot vai izmantot citu skolu izstrādātos ieteikumus. Tas ļaus izvairīties no nevajadzīgu lietu iegādes un palīdzēs iekļauties noteiktajā budžetā. Ja jūtat, ka potenciālās izmaksas būs lielākas nekā varat atļauties, nepērciet visu uzreiz, bet izplānojiet lietu iegādi ilgākā laika posmā. Neatliekamāko lietu iegādi ieplānojiet pirms mācību gada sākuma, bet pārējo atlieciet uz septembri. Bieži vien pēc skolas gada sākšanās veikali kancelejas precēm un skolas piederumiem piedāvā vēl lielākas atlaides nekā augusta akcijās, lai atbrīvotos no liekiem preču uzkrājumiem.

Vislielākie izdevumi parasti saistīti ar apģērba, apavu un somu iegādi, tāpēc sākumā apģērbu iegādājieties nedaudz. Ja skolā nav ieviesti formastērpi, varat kopā ar bērnu paši izveidot viņa “skolas garderobi” – vienādus t-kreklus un džemperus, pāris bikses vai svārkus. Tas ļaus no rītiem ietaupīt laiku un saudzēt nervus, atvieglojot bērnam izvēli par to, kā ģērbties.

Skolēnam nepieciešamās lietas, īpaši mēbeles un apģērbu, var “medīt” lietoto preču tirdzniecības platformās vai pasūtīt no lielajiem interneta veikaliem. Pasūtot preces internetā, var tikt piemērota piegādes maksa. Šādos gadījumos ir vērts apvienoties vairākām ģimenēm, iekļaujot vienā pasūtījumā visiem vajadzīgās preces. Tas arī palīdzēs samazināt izmešu daudzumu, ko apkārtējā vidē rada preču transportēšana.

Foto: Shutterstock

Ja ģimenē ir vairāki bērni, tad kancelejas preces var meklēt arī vairumtirdzniecības bāzēs, kur vajadzīgās lietas nopērkamas lielākos iepakojumos par izdevīgākām cenām. Iepirkšanos var organizēt vairākas ģimenes kopā vai iesaistīt kopējā kancelejas preču iepirkumā visus klases vecākus.

Priekšroka kvalitātei

Ilgtspējas filosofija balstās uz gudrāku patēriņu. Tā vietā, lai biežāk pirktu lētas lietas, kas visdrīzāk kalpos īsu laiku un papildinās jau tā milzīgos pasaules atkritumu kalnus, ir vērts investēt kvalitatīvākās un ilglaicīgākās lietās. Tā kā skolas lietas bērns lietos diendienā, tām jābūt ne vien izturīgām, bet arī ergonomiskām, īpaši mugursomai. Tāpat ir vērts apsvērt, piemēram, kvalitatīvākas un dārgākas pildspalvas iegādi, kurai iespējams mainīt tintes serdeņus, tā mācot bērnam, ka lietas var kalpot arī ilgu laiku. Kvalitatīvas lietas ir vērts pameklēt gan lietotu preču tirdzniecības vietās, gan interneta veikalos un autletos (“outlet”), kur iepriekšējo sezonu kolekcijas bieži vien tiek izpārdotas par draudzīgākām cenām.

Foto: Shutterstock

Ja pērnā gada soma, apģērbs un tālrunis vēl “darba kārtībā”, bet bērns pieprasa jaunas mantas, jo pārējiem bērniem klasē tās esot, ir vērts pārrunāt ar bērniem planētas resursu taupīšanas un atkritumu mazināšanas tēmas, tā veidojot viņos dziļāku izpratni par lietu kopsakarībām. Ļoti iespējams, ka atvases pērnā gada lietām vienkārši vajadzīga tīrīšana un neliela pielabošana, bet mobilā telefona izskatu var atsvaidzināt ar jaunu vāciņu. Pat ja finansiāli varam atļauties katru gadu bērnam pirkt jaunas lietas, taupība un patēriņa samazināšana var palīdzēt virzīties uz ilgtspējīgāku dzīvesveidu. Labāk jaunas mantas vietā uzdāviniet bērnam atrakciju parka apmeklējumu vai citu piedzīvojumu. Arī paši rādiet bērniem piemēru – ja regulāri sev pirksiet jaunas mantas, bet bērnam liksiet staigāt ar vecajām, tas radīs viņos pretestību, un cerētais rezultāts – izaudzināt bērnu par atbildīgu un “zaļi” domājošu cilvēku – izpaliks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!