Foto: Publicitātes foto
Pavasara tīrīšanas darbi ir ierasta lieta teju ikvienā mājā, bet par lielo rudens tīrīšanu runājam maz, tomēr tā, iespējams, ir pat nepieciešamāka. Kāpēc? Jo, iestājoties rudenim, dienas kļūst īsākas, vakari – garāki, pasēdēšanas terasē vai āra kafejnīcā tiek nomainītas uz omulīgām mājas ballītēm, vakariem pie TV vai grāmatas. Tāpēc ir īpaši svarīgi, lai mājās viss būtu tīrs, neveidotos pelējums vai citas baktērijas, kā arī nerastos putekļu ērcītes. Turklāt 1. septembrī bērni atgriežas skolā, kas reizēm var būt satraukuma pilns laiks, tāpēc negribētos, lai pelējumi vai putekļu izraisītas slimības traucē uzkrāt jaunas zināšanas un iespaidus.

Gatavojoties lielajai rudens tīrīšanai, telpu uzkopšanas uzņēmuma "Vizii" pārstāvis Juris Zālītis iesaka izmantot piemērotus profesionālos mazgāšanas līdzekļus, kā arī aicina neaizmirst par mēbeļu, logu un skapju tīrīšanu. Iepazīsties ar viņa ieteikumiem efektīvai un veselībai nekaitīgai mājas uzkopšanai.

Lielajā rudens tīrīšanā darbu ir vairāk nekā ikdienā

Veicot ģenerālo tīrīšanu, vēlams parūpēties arī par virsmām, ko ikdienā netīrām. Ieteicams nomazgāt logus, veikt mēbeļu ķīmisko tīrīšanu, skapju augšu, gaismas ķermeņu un žalūziju tīrīšanu, zirnekļu tīklu, ja tādi izveidojušies, novākšanu, vēlams pārkrāmēt un pārslaucīt atvilktnes skapjos, jo arī tur krājas putekļi. Šī ir laba izdevība atbrīvoties no visa liekā, tai skaitā pārskatīt savu garderobi.

Gan logi, gan aizkari būtu jāmazgā vismaz divas reizes gadā. Savukārt mīksto mēbeļu un paklāju ķīmiskā tīrīšana jāveic vismaz reizi gadā. Arī mēbelēs var sakrāties gruži vai spalvas, kā arī tās nosmērējas ar cilvēka ķermeņa radītām vielām un, piemēram, ar tonālajiem vai roku krēmiem.

Izdevīgākais un efektīvākais tīrīšanas līdzekļu komplekts, kam jābūt katrā mājā

Mājas tīrīšanas komplektam būtu jāsastāv no profesionālajiem mazgāšanas līdzekļiem, jo, atšķirībā no parastajos veikalos nopērkamajiem līdzekļiem, uz tiem ir norādīts sastāvs, tie ir ekonomiski izdevīgāki, kā arī tīra efektīvāk. Plauktā vajadzētu būt četriem dažādiem līdzekļiem – sanitārajam līdzeklim vannas istabai; universālajam – ūdens izturīgajām virsmām, piemēram, plauktiem, skapjiem, arī grīdai; attaukošanas līdzeklim virtuves tīrīšanai; stiklu un spoguļu tīrīšanas līdzeklim.

Virsmu tīrīšanai piemērotas ir mikro šķiedru lupatiņas, kuras var mazgāt un lietot atkal pat līdz 500 reižu. Savukārt grīdas mazgāšanai labs risinājums ir grīdas mops, bet var izmantot arī citas grīdas mazgāšanas slotas, tomēr ņem vērā, ka koka grīdai nederēs slota ar bārkstīm.

Secībai, kā tīrīt māju, ir nozīme

Mājas uzkopšanas darbi jāsāk tās tālākajā stūrī, pakāpeniski virzoties uz izeju. Jāsāk ar mantu nolikšanu vietā, pēc tam – ar putekļu notīrīšanu no virsmām, ievērojot principu "no augšas uz leju" jeb vispirms notīrot augstākos plauktus un noslēdzot putekļu tīrīšanu zemākajās virsmās. Otrādi darīt nevajadzētu, jo tā putekļi tiks atpakaļ uz virsmām.

Kad putekļi notīrīti, jāveic grīdas sausā uzkopšana, izmantojot putekļsūcēju; ja tāda nav, tad var izmantot slotu. Galvenais, lai netīrumi, mati, dzīvnieku spalvas u.tml. tiktu savākti. Pēc sausās tīrīšanas seko mitrā grīdas mazgāšana. Jā, mitrā, nevis slapjā! Nevajadzētu mopus vai citas mazgāšanai paredzētās slotas mērcēt spainī, jo tas var sabojāt lamināta vai koka grīdu. Tā vietā ieteicams uzsmidzināt mazgāšanas līdzekli uz mopa vai slotas, lai mazgāšana būtu mitra.

Padomi virtuves uzkopšanai

Ja pie plīts ir piekaltis ēdiens, efektīvākais veids, kā to notīrīt, ir attaukošanas līdzeklis, kas šķīdina piedegumu un noņem taukus. Iegādājoties tīrīšanas līdzekli, jāskatās, lai tā sastāvā būtu glikolēteris un nejonu virsmaktīvās vielas. Tautas līdzeklis ir arī soda un etiķis, bet tie no taukiem neatbrīvos, tāpēc labāk tomēr izvēlēties speciālus līdzekļus.

Nevar aizmirst par tvaiku nosūcēju, tai skaitā tā filtru, jo, ja tajā sakrājas tauki, var rasties bīstama situācija, jo tauki, tāpat kā jebkura eļļa, var viegli uzliesmot. Tvaiku nosūcēju var labi notīrīt trauku mazgājamajā mašīnā. Ja tādas nav, var izmantot kādu no attaukošanas līdzekļiem.

Vasaras sezonai beidzoties, aktuāla ir grila tīrīšana – to vislabāk iztīra krāsnīm paredzēti tīrīšanas līdzekļi, kas noņems gan spēcīgus piedegumus, gan taukus. Gan grilu, gan krāsni, gan arī pannu var tīrīt tikai tad, ja tā ir atdzisusi un nav karstāka par 30 grādiem, citādi līdzeklis var iztvaikot, radot apdraudējumu cilvēkam.

Neaizmirsti arī par trauku mazgājamo sūkli – tas rūpīgi jāizskalo katru reizi pēc trauku mazgāšanas un pēc tam jāatstāj uz virsmas, kur sūklis var izžūt, citādi tas sasmaks un sāks rasties nelabvēlīgas baktērijas. Tāpat, ja sūklis sāk "sadalīties reizinātājos" vai sāk plīst tā beržamā daļa, tas jānomaina.

Pelējuma baktērijas – ienaidnieks veselībai

Pelējuma baktērijas ir sēnītes, kas ir bīstamas cilvēkam, jo var izraisīt smagas elpceļu slimības, alerģijas vai astmu. Pelējums visbiežāk rodas vannas istabā un virtuvē, bet tikpat labi var attīstīties arī citur mājā, kur ir koks, papīrs, apģērbs, paklājs vai pārtika. Tas izplatās mitrā un siltā vidē, kas netiek regulāri vēdināta.

Ja mājās ir pelējums, jāsaprot tā rašanās cēlonis. Ja vainojama dzīvokļa ārsiena un mitrums nāk no tās, jāvēršas pie namu apsaimniekotajā, lūdzot situāciju risināt. Šādā gadījumā nevajadzētu turēt mēbeles blakus šai sienai. Savukārt, ja cēlonis ir iekšējs, tad, lai novērstu pelējuma veidošanos vai izplatību, ir biežāk jāvēdina telpas, nedaudz jāpaaugstina temperatūra mājā, mitros dvieļus vannas istabā vai virtuvē ir jāliek uz žāvētāja. Var izmantot speciālu ierīci – ūdens savācēju, kas mazinās mitrumu telpā.

No pelējuma var atbrīvoties, izmantojot hloru saturošus līdzekļus, tomēr, ja vainojama ārsiena, tas ne vienmēr var palīdzēt. Tāpat, ja pelējums iemeties silikonā, tas ir jāmaina, jo hlors to neiznīdēs.

Vannas istabas uzkopšana

Bieži vien, tīrot vannas istabu, galvassāpes un krampjus rokā rada ūdens pilieni uz dušas kabīnes, jo tos ir grūti notīrīt un tas aizņem daudz laika. Tomēr, ja zina, ar ko tīrīt, to var izdarīt ātri un viegli. Šī virsma jāmazgā ar skābi saturošu līdzekli un jānoslauka ar gumijas slotiņu – princips līdzīgs automobiļa logu tīrāmajām slotiņām.

Ja vannas mala ir pārvērsta par kosmētikas veikala plauktu, bet netiek regulāri tīrīta, atceries, ka tā ir laba augsne pelējuma sēnītei un citām bīstamām baktērijām. Turklāt šādi uz vannas malas var palikt pleķi, no kuriem grūti atbrīvoties.

Ja dušas kabīne aizkaļķojas, labākais līdzeklis ir citronskābe. To, starp citu, var izmantot arī tējkannas vai gludekļa atkaļķošanai. Var izmantot arī etiķi, bet tas radīs nelāgu smaku. Neliels padoms, lai gludeklis neaizkaļķotos, – ja mājās ir veļas žāvētājs, tajā sakrājušos ūdeni var izmantot gludeklī, jo tas ir attīrīts, tāpēc kaļķi neveidosies.
Foto: Publicitātes foto

Padomi ne tikai saldam, bet arī veselīgam un tīram miegam

Ja vēlies gulēt tīrā, svaigā un veselīgā vidē, gultasveļa ir jāmazgā reizi nedēļā vismaz 60 grādu karstā ūdenī, bet vismaz divas reizes gadā (ideālā variantā – četras reizes gadā) būtu jāmazgā arī sega un spilveni.

Gulta var būt dažādu baktēriju perēklis, jo pārvalkos un palagā paliek ķermeņa izdalītie šķidrumi, piemēram, sviedri, un atmirušās ādas šūnas. Turklāt nereti cilvēki gultā skatās filmas, blakus liekot uzkodas, vai, ja ir bērni, tajā var nonākt mantas, ar kurām bērns spēlējies ārā. Ja nevēlies, lai vietā, kur atgūsti enerģiju un atpūties no ikdienas dunas, veidojas baktērijas un rodas alerģiju izraisošās putekļu ērcītes, parūpējies par tās tīrību.

Notīri to, ar ko tīri

Pēc katras tīrīšanas ir jānomazgā ne tikai virtuves sūklis, bet arī slota – gan sausā, gan mitrā. Piemēram, grīdas mopa un mikro šķiedras lupatiņas funkcija ir savākt netīrumus – ja tās neizmazgājam, netīrumi un mikrobi izplatīsies vidē nākamajā reizē, kad tās izmantosim.
Foto: Publicitātes foto

Sārmaini vai skābi tīrīšanas līdzekļi – ar ko tie atšķiras?

Sārmainus tīrīšanas līdzekļus, kuru pH līmenis parasti ir no 9,5 līdz 14, izmanto netīru, taukainu vai eļļainu virsmu mazgāšanai, piemēram, cepeškrāsns, grila, ēdiena gatavošanas virsmas, flīžu u.c. tīrīšanai. Mazāku un vieglāk tīrāmu traipu mazgāšanai līdzekli vēlams atšķaidīt ar ūdeni, lai aktīvo vielu sastāvs nav tik liels.

Skābus tīrīšanas līdzekļus, kuru pH līmenis ir no nulles līdz pieci, lielākoties izmanto vannas istabas tīrīšanai. Tas labi notīra ziepju, kaļķakmens nogulsnes, rūsu, urīna traipus u.c.

Ja esi ieinteresēts tīrīšanas līdzekļa sastāvā un vēlies zināt šķidruma pH līmeni, visticamāk, uz parastajos veikalos nopērkamajiem līdzekļiem to neatradīsi. Tāpat uz tiem reti kad norādīts, uz kādas bāzes – skābas vai sārmainas – tas veidots. Tomēr šis ir svarīgs aspekts, jo var gadīties, ka izvēlies nepiemērotu līdzekli, lai mazgātu plīti, kā rezultātā, visticamāk, berzīsi netīrumus ar lielu spēku, kas virsmu var sabojāt.

Diemžēl uz līdzekļiem, kas nopērkami parastajos veikalos, praktiski nav arī nekādu simbolu par to lietošanu vai kvalitāti. Turpretī uz profesionālajiem līdzekļiem ir norādīts ne tikai sastāvs, aktīvā viela un tās koncentrācija, bet arī piktogrammas, kas parāda, kādām virsmām līdzekli var izmantot, cik tas ir draudzīgs videi u.tml. Piemēram, "Ecolabel" piktogramma ar ekopuķīti vai piktogramma ar baltu gulbi nozīmē, ka tas izgatavots no dabai un cilvēkam draudzīgiem līdzekļiem.

Lietojot sārmainus vai skābus līdzekļus, neaizmirsti par personīgo aizsardzību – gumijas cimdiem. Ja līdzeklis ir ļoti sārmains, ieteicams lietot respiratoru, lai neieelpotu kaitīgos tvaikus. Līdzeklis ir jāpūš prom no sevis – uz lupatiņas, ar ko tīri. Uzmanīgi ar līdzekļa pūšanu uz spoguļa, jo pilieni var tikt sejā.

Pēc jebkura sārmaina un skāba līdzekļa lietošanas virsma ir jānoskalo. Savukārt, ja mājās virsmas tīri ar logu tīrāmo līdzekli, tās var neskalot, jo šī līdzekļa sastāvā ir neliels daudzums spirta, kas ātri iztvaiko. Tomēr šis līdzeklis nešķīdina taukus.

Videi draudzīga tīrīšana

Ekoloģiski tīrākais un efektīvākais veids mājas uzkopšanai ir tvaiks, bet tas ir piemērots nelielu telpu uzkopšanai. Ja laukums ir liels, tas aizņems daudz laika.

Dabai draudzīgi ir arī dabīgie tīrīšanas līdzekļi, kuriem pH līmenis ir neitrāls vai tuvu tam. Viegli skābi vai sārmaini mazgāšanas līdzekļi ir arī ekoloģiski, un tie efektīvāk novērš smakas un iztīra urīnskābi vai piedegušas virsmas.

Reklāma var būt mānīga

Atsevišķu tīrīšanas līdzekļu reklāmās teikts, ka tie satur hloru, kas balina un dezinficē, un ir bijis gadījums, ka vecāka gadagājuma kundze, to dzirdējusi, līdzekli izmantoja krūžu mazgāšanai, lai tās atkal būtu baltas. Tāpat ir dzirdēts, ka pēc reklāmām, kurās stāsta par kaļķakmeni attīrošu līdzekli, cilvēki to izmanto tējkannu tīrīšanai. Tā noteikti nevajadzētu darīt, jo tas ir bīstami veselībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!