Foto: LETA
Savā 111. pastāvēšanas gadā Rīgas Zoodārzs uzsācis vērienīgu transformācijas procesu, lai tuvāko 15 gadu laikā no klasiska zoo pārtaptu par mūsdienīgu četru sezonu bioparku. Zoodārza rekonstrukcija nozīmēs ne tikai investīcijas ilgtspējīgās apsaimniekošanas tehnoloģijās, bet arī pilnīgi jaunu saturisko konceptu. Zoodārza teritorijā tiks izveidotas dažādu pasaules reģionu zonas ar tiem raksturīgo floru un faunu, kā arī paplašinātas iekštelpu ekspozīcijas, kur gūt aizraujošu pieredzi jebkuros laikapstākļos visa gada garumā.
Kā skaidro Rīgas Nacionālā Zooloģiskā dārza (Rīgas Zoo) valdes locekle Anete Bilzēna, klasiskā zoodārzā katra suga mīt izolēti no citām, savukārt bioparkā dažādas sugas sadzīvos vienkopus atbilstoši ekosistēmām, kādās tie sastopami dabā. Neviena suga uz planētas nepastāv atrauti no apkārtējās vides, kurā savu lomu spēlē augi, kukaiņi, dzīvnieki un cilvēki. Viņa norāda, ka Rīgas Zoodārzs ar šīm pārmaiņām seko globālajai tendencei parādīt dažādas dzīvības formas savstarpējā mijiedarbībā.
Attīstot tūrisma un izglītības piedāvājumu visiem gadalaikiem – katrai sezonai unikālu izklaides aktivitāšu un informatīvo pasākumu kopumu, tostarp izbūvējot ekspozīcijas iekštelpās, zoodārzs cer radīt cilvēkos vēlmi doties uz zoodārzu vismaz vienu reizi sezonā.

No Himalajiem līdz Āfrikas savannai

Kā vienu no pirmajām plānots attīstīt Himalaju ekosistēmu ar Tibetas augstienēs mītošajiem jakiem, zilajām aitām, kiangiem, sniega leopardiem un citiem nelieliem dzīvniekiem un putniem, bet ar laiku tiks izveidotas arī Eirāzijas, Austrālijas, Dienvidaustrumāzijas lietusmežu, Āfrikas savannas, Tanzānijas un Dienvidamerikas zonas, kā arī insektārijs un Pasaules ferma ar dažādu pasaules valstu mājdzīvniekiem.

Foto: Publicitātes foto
Zoodārza pārvērtības notiks pakāpeniski laika periodā līdz 2035. gadam, tāpēc lielākā daļa ekspozīciju rekonstrukcijas laikā paliks atvērtas apmeklētājiem. Tā kā oriģinālais ainavu arhitekta Georga Kūfalta zoodārza projekts lieliski iekļaujas apkārtējā ainavā, arī nākotnē tiks saglabāts lielo taku plāns, esošie koki un ainavas reljefs, bet daļa vēsturisko ekspozīciju tiks integrētas jaunajā konceptā. Bilzēna atzīst, ka nākotnē ilgtspējas, energoefektivitātes un dzīvnieku labturības apsvērumu dēļ plānots atteikties no vairākām lielajām sugām, piemēram, nīlzirgiem, tos aizstājot ar Pigmeju nīlzirgiem.
Nākotnes zoodārzā ienāks arī citas jaunas sugas – sniega leopardi, vairāki Dienvidaustrumāzijas pērtiķi, binturongi, degunragputni, u.c. Priekšroka būs apdraudētajām sugām un tām, kuru labbūtību Latvijas klimatiskajos apstākļos iespējams nodrošināt ilgtermiņā un kuru saglabāšanā Rīgas Zoodārzs var lepoties ar starptautiski atzītu ekspertīzi (insekti, abinieki, putni, mazie zīdītāji).

Ilgtspēja – arī "aizkulisēs"

Līdz ar apmeklētājiem redzamajām pārmaiņām nopietns darbs norisināsies arī "aizkulisēs" – zoodārzā tiks modernizētas apkures, ventilācijas, apgaismes sistēmas, bioatkritumu pārstrādes sistēma un ieviesta viedā pārvaldes sistēma visos menedžmenta procesos, lai zoodārza uzturēšanu padarītu maksimāli ilgtspējīgu un ekonomisku. Jau šobrīd zoodārzs uz vietas izaudzē daļu iemītniekiem nepieciešamās pārtikas (kviešus, grauzējus), nodrošina bioatkritumu apriti un atkritumu šķirošanu. Arī attiecībā uz apmeklētāju pieredzi tiks ieviesti dažādi praktiski risinājumi ar mērķi mainīt cilvēku domāšanu ilgtspējas virzienā.

Foto: LETA

Pētīt un saglabāt

Ne mazāk svarīga loma 21. gadsimta zoo būs arī zinātniskās darbības attīstīšanai. Jau šobrīd Rīgas zoodārzs regulāri piedalās pētījumos par dažādu sugu saglabāšanu, un tā pētnieku sasniegumi ir izpelnījušies arī starptautisku atzinību, piemēram, Alesandro Dimarcio (Alessandro di Marzio) vadītais pētījums par pūču fluorescenci, bet Dzīvnieku kolekcijas vadītāja Guna Vītola saņēmusi prestižo Eiropas Zoodārzu un akvāriju asociācijas (European Association of Zoos and Aquaria – EAZA) balvu par mūža ieguldījumu. Bilzēna stāsta, ka zoodārza pētnieki nesen atgriezušies no "Mountain chicken" vardes reintrodukcijas projekta, kura noslēgumā tika nolemts tomēr neatjaunot šo Karību jūras salās mītošo sugu dabā, jo tās dzīvotspēja cilvēku saimnieciskās darbības dēļ būtu nopietni apdraudēta. Tādēļ šo sugu turpinās vairot zoodārzos, lai brīdī, kad uzlabosies vides situācija, to varētu atgriezt dabā.

Eksotiski zvēri kā cilvēka varenības apliecinājums

Kaut arī eksotisku putnu un dzīvnieku kolekcijas pasaules varenie un bagātie veidojuši jau tūkstošiem gadu senā pagātnē ar mērķi izrādīt savu varenību, Eiropā Zooloģiskie dārzi, kādus mēs tos pazīstam mūsdienās, izveidojās Apgaismības laikmetā 18. gadsimtā. Tolaik uzplauka zinātne un palielinājās interese par dabas izpēti. Zinātnieki vēlējās studēt dzīvnieku paradumus un anatomiju, tādēļ tika veidoti specializēti zooloģiskie parki. Pirmais publiskais zoodārzs tika atvērts Parīzē 1793. gadā, kurā pēc Lielās Franču revolūcijas mājvietu atrada eksotiski dzīvnieki no aristokrātiem atņemtajām privātajām kolekcijām, un sākotnēji tas vairāk atgādināja dzīvnieku muzeju nekā dzīvniekiem piemērotu dabisku vidi. Lai arī mūsdienās zoodārzi joprojām kalpo cilvēku izklaidei un izglītošanai, arvien lielāks uzsvars tiek likts uz dažādu sugu saglabāšanu un izpēti, maksimāli rūpējoties par dzīvnieku labbūtību.
Foto: LETA

Izaugt līdz miljonam

Rīgas Zooloģiskais dārzs oficiāli atklāts 1912. gada 14. oktobrī, ko par saziedotiem līdzekļiem izveidoja iedzīvotāju biedrība "Zooloģiskais dārzs Rīgā". Šobrīd Rīgas Zoo aizņem 20 ha lielu platību, kurā mīt ap 400 dzīvnieku sugu un ap 3400 dzīvo radību. Ik gadu zoodārzu apmeklē ap 300 000 cilvēku, bet pēc rekonstrukcijas to skaits varētu pieaugt līdz 1 miljonam. Rīgas Zoo attīstības plānā ir teikts: "Cilvēka un dabas tikšanās Zooloģiskajā dārzā atver acis, izglīto un iedvesmo uzskatu un paradumu maiņai par to, ka visi dzīvās planētas Zeme iemītnieki ir līdzvērtīgi un tikai savstarpēja izpratne, cieņa un mīlestība ļaus procesiem turpināties ilgtspējīgā nākotnē."

Foto: LETA

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!