Foto: Publicitātes foto

Pārtikas drošības prasību ievērošana ir viena no nozīmīgākajām jomām, kurām pievērš uzmanību visā garajā pārtikas aprites ķēdē – sākot no ražotājiem un beidzot ar mazumtirgotājiem. Tā kā "Lidl" biznesa modelis balstās uz privāto zīmolu izmantošanu, tad mūsu atbildība pret klientiem ir dubultliela – mēs pilnībā uzņemamies atbildību par "Lidl" veikalos nopērkamās pārtikas kvalitāti, nosakot maksimāli augstas kvalitātes prasības sadarbības partneriem un sev pašiem.

Liela daļa pārtikas produktu ir transportējami un uzglabājami noteiktā temperatūras režīmā. Nepareizs temperatūras režīms izraisa ātru pārtikas bojāšanos, nepatīkamas smakas parādīšanos un baktēriju vairošanos.

Pārtikas produktu sasaldēšana, glabāšana saldētavā vai ledusskapī no ražošanas brīža līdz to patēriņam palīdz samazināt arī pārtikas atkritumus – izgāztuvēs nenonāks nepareizi uzglabāta pārtika.
Tādēļ "Lidl" loģistikas centros un veikalos tiek nodrošināti pat vairāki speciāli aukstuma režīmi, piemēram, piena produktiem, atvēsinātajiem produktiem, šokolādei, kā arī, protams, īpaši auksta saldētava dziļi sasaldētajiem produktiem. Turklāt efektīva pārtikas uzglabāšana un apzinātu iepirkšanās paradumu veicināšana palīdz samazināt pārtikas atkritumu daudzumu.

Saldēšana un atdzesēšana ir dabiska produktu uzglabāšanas metode, kas aizkavē baktēriju veidošanos un pagarina produktu derīguma termiņu, padarot pārtiku drošāku un veselīgāku uz ilgāku laiku. Jau no brīža, kad produkti tiek novākti, vairums no tiem sāk dabiski bojāties, līdz ar to apstrādes procesa uzglabāšanas, pārvietošanas un sagatavošanas posmos var vairoties baktērijas. Ja pēc produktu sagatavošanas tiek veikta termiskā apstrāde, kopējais mikroorganismu skaits samazinās, un būtiski samazinās pārtikas priekšlaicīgas sabojāšanās risks.

Saldēto produktu ražotāji izmanto īpašu ātrās sasaldēšanas metodi, kur temperatūrās līdz -40C sasaldētajos produktos neveidojas lieki ūdens kristāli un nezūd garšas kvalitāte.

Pārtikas tehnologi un uztura speciālisti atzīst, ka saldēti produkti ir droši un kvalitatīvi, kā arī saglabā daudzas vērtīgas uzturvielas, salīdzinot ar citiem pārtikas ilgstošas uzglabāšanas veidiem.

Taču rūpes par produkta kvalitāti, tai skaitā uzglabāšanas temperatūru, nebeidzas līdz ar iziešanu no veikala – nopērkot produktu, klientiem ir jāmēģina maksimāli pielāgot tā transportēšanas un uzglabāšanas veids veikala režīmam. Protams, ka automašīnas bagāžniekā mums nav saldētavas ar -18C grādu temperatūru, bet mēs varam iegādāties un lietot daudzkārt izmantojamās īpašās aukstumsomas, lai mājās nogādātu saldētos produktus. Īpaši svarīgi šim jautājumam pievērst uzmanību ir tagad, vasarā, kad ārā ir ļoti silts.

Otrs aspekts, kas patērētājiem jāņem vērā par saldētu produktu iegādi un lietošanu – pēc atkausēšanas tos nedrīkst otrreiz sasaldēt, tas bojā produkta kvalitāti, kā arī atkausētajā laikā produkts varētu būt jau sabojājies, piemēram, ja tam ir piena produktu pildījums. Tāpat arī saldēto produktu atkausēšanu drošāk ir veikt ledusskapī, nevis karstajā vasaras saulē uz palodzes.

Un vēl – allaž rūpīgi analizējiet, cik daudz ēdiena ēdienreizē būs vajadzīgs, cik, kad un kas tiks apēsts, tā mazinot pārtikas izniekošanu. Savukārt, ja viss pagatavotais ēdiens nav apēsts, noteikti lieciet to ledusskapī vai saldētavā, ja nolemjat to izmantot vēlāk, tā arī mazinot pārtikas izmešanu atkritumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!