Foto: Publicitātes foto
Ikvienā ir vēlme darīt labu. Vairāk vai mazāk, vairāk sev vai vairāk citiem, bet kopumā cilvēkam ir patīkamāk darīt labu. Kā to paveikt – tas jau ir katra paša ziņā, vai ar godam izdarītu darbu, laipnību un godīgumu pret līdzcilvēkiem vai palīdzot vājākam un nelaimē nonākušam. Par sabiedrības briedumu var spriest arī pēc tās iesaistes labdarībā un brīvprātīgajos darbos vispār.

Arī Latvijā nereti var pieredzēt mūsu augsto atsaucību, palīdzot kādās situācijās. Gan stājoties dzīvajā ķēdē, lai bargā salā no rokas rokā nodotu grāmatas ceļā no Nacionālās bibliotēkas vecās ēkas uz jauno, gan sākoties karam Ukrainā un plaši atverot durvis un sirdis kara bēgļiem, gan atsaucoties dažādām ziedojumu vākšanas kampaņām nolūkā palīdzēt sirgstošiem bērniem vai pēkšņas slimības skartiem pieaugušajiem, vai bezatbildīgu cilvēku pamestiem mājdzīvniekiem. Tomēr ar nožēlu jāatzīst, ka mums līdzās esošos vientuļos un daudzus darba gadus piedzīvojušos, bet nabadzīgus seniorus savā labestības lokā mēs iekļaujam reti. Par to liecina arī aptauju un labdarības organizāciju rezultāti. Lai gan nekur nav garantēts, ka skaudru apstākļu sakritības rezultātā mēs paši nevaram nonākt šādā situācijā.

Interesanti arī, ka mēs kā sabiedrība labi spējam sasparoties īpašās akcijās, kas arī ir apsveicami, bet neesam vēl pieraduši ziedošanai ikdienā. Pat, ja ziedošanas instrumenti ir ērti un ikdienas gaitās viegli pieejami, piemēram depozīta iepakojuma naudas ziedošana taromātos. Tas pat neprasa papildu darbību – tikai piespiest podziņu "Ziedot" podziņas "Izmaksāt" vietā.

"Lidl" Latvija 2022. gada vasaras noslēgumā pirmo reizi Latvijā ieviesa depozīta naudas automātiskas ziedošanas iespēju veikala taromātos. Jau pirmajās nedēļās veikala klienti iesaistījās, savu depozīta naudu ziedojot mūsu sabiedrībā bieži nepamanītajiem, pat teju aizmirstajiem sirmgalvjiem, kuru dzīvi raksturo vientulība un trūkums. Veiksmīgā sadarbība ar Latvijas Samariešu apvienību (LSA) projektā "Vecums nav vientulība" ļauj precīzi novadīt ziedoto naudu tā reģiona senioriem, kur tā ziedota. Un tad tieši par "Lidl" taromātos ziedoto depozīta naudu LSA darbinieki var nopirkt vientuļajiem senioriem mums citiem tik ļoti pašsaprotamas sadzīves lietas kā tualetes papīrs, ziepes, šampūns, šķērītes, kā arī dvieļus, čības, palagus utml.

Tagad, vairāk nekā 9 mēnešus pēc taromātu ziedošanas projekta atklāšanas, redzams, ka "Lidl" klienti ik mēnesi ziedo depozīta naudu un atbalsta savas kopienas locekļus. Tomēr vēl ir liels potenciāls, jo "Lidl" taromātos šobrīd tiek ziedoti vien 0,4% depozīta naudas. Dažu reizi tā ir tara 30 centu vērtībā, citkārt 4 vai vairāk eiro kopsummā, tomēr jāatzīst, ka sen zināmā patiesība – ar maziem darbiem var izdarīt lielas lietas – depozīta ziedošanas kontekstā šeit gūst visprecīzāko apliecinājumu! Tāpēc katru reizi, kad esam "Lidl" veikalā un tā superātrajā taromātā nododam depozīta pudeles, padomājam – varbūt mums ir iespēja veikt mazu labu darbu, kas kopumā tik nozīmīgi var palīdzēt kādam vientuļam senioram turpat kaimiņos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!