Foto: Shutterstock
Man garšo kafija! Tāpēc es bieži stāvu pie kafijas plaukta veikalā, lai iegādātos jaunu kafijas paku. Jūs prasīsit, kāds tam sakars ar bioloģisko daudzveidību? Paradoksāli, bet – vistiešākajā veidā ir! Izvēloties kafiju un citus produktus ar marķējumu, kas apliecina, ka produkti audzēti atbildīgi pret dabu un cilvēkiem, kādā tālā pasaules malā manu nopirkto kafijas pupiņu dēļ netiek izcirsti lietus meži, par kādu kripatu mazinās globālā sasilšana un arī Latvijas izslāpušajiem labības laukiem ir cerības uz veldzējošu lietusgāzi.

Protams, protams, redzamas un sajūtamas pārmaiņas nenotiek vienas kafijas pakas dēļ un uzreiz, taču kopumā Zemes bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā strādā tieši "tauriņa spārnu" efekts – maza rīcība vienā pasaules malā rada lielas pārmaiņas citā.

Pasaulē pieaug iedzīvotāju skaits, cilvēku ienākumi attīstītajās valstīs palielinās un tas prasa ražot arvien vairāk pārtikas, kas savukārt atstāj negatīvu ietekmi uz dabas resursiem un daudzveidību, kā arī veicina klimata pārmaiņas.

"Lidl" ir viens no Eiropas lielākajiem pārtikas mazumtirdzniecības tīkliem. Mēs "Lidl" apzināmies pārtikas ražošanas un tirdzniecības ķēdes ietekmi uz vidi un bioloģisko daudzveidību – sākot no kafijas pupiņu ieguves Latīņamerikā un beidzot ar rīsu audzēšanu Āzijā. Liels pārtikas tirgotājs iepērk milzīgu daudzumu pārtikas, kas ir ražota visos pasaules reģionos. "Lidl" atbildība ir veicināt tādu pārtikas ražošanu un audzēšanu, kas atbildīgi izturas pret dabas resursiem un nesamazina to pieejamību nākamajām paaudzēm.

Pavisam vienkārši sakot – ja zeme būs noplicināta un izžuvusi, apputeksnētāji, piemēram, bites un kukaiņi, izmiruši un dabiskās aizsargsugas izzudušas, tirgotājiem vairs nebūs produktu, ko piedāvāt saviem klientiem.

Ja uzņēmums saprot šīs likumsakarības, tas neizbēgami nonāk līdz atbildīgai rīcībai pret dabu un cilvēkiem. Globālā līmenī atbildību pret dabu un ilgtspējīgu resursu izmantošanu apliecina tādi marķējumi uz produktiem kā "Rainforest Alliance", starptautiskā godīgas tirdzniecības sertifikācijas zīme "Fairtrade", MSC un ASC marķējumi jūras produktiem u.c.

Vairākās Eiropas valstīs "Lidl" jau ir sācis pilotprojektu, kas paredz, ka pārredzamā nākotnē "Lidl" veikalu plauktos varēs nonākt tikai tādu ražotāju produkti, kas ir saņēmuši labas lauksaimniecības prakses sertifikātu "Global G.A.P." ar tā papildus moduli "Biodiversity Add-on".

Latvijā dominē viedoklis, ka esam ārkārtīgi zaļa valsts un bioloģiskās daudzveidības mazināšanās problēma uz mums neattiecas. Taču tas, ka Latvija izskatās zaļa no augšas, nenozīmē reālu dabas daudzveidību. Nesen publiskotie dabas skaitīšanas rezultāti liecina, ka mazāk kā 100 gadu laikā esam zaudējuši 97% dabisko zālāju platības. Sarakstu varētu turpināt.

Foto: Shutterstock
Tādēļ "Lidl" Latvijā iesaistās sabiedrības izpratnes veicināšanas aktivitātēs par bioloģiskās daudzveidības nozīmi un iespējām to saglabāt ar mūsu mazajām ikdienas izvēlēm. Piemēram, piedāvājot izvēlēties produktus ar atbilstošiem marķējumiem, rosinot iekopt mazu dabisko pļavu daļā piemājas mauriņa, iestādīt puķudobē augus, kas zied dažādos laikos un pabaro mazos apputeksnētājus, neizraut ziedošas puķes no pļavām vainadziņu vīšanai, mudinot skolās bērniem jau no mazotnes saprasties ar dabu. Atliek domāt un darīt labus darbus šodienai un rītdienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!