kafija, kafijas plantācija
Foto: Shutterstock
Man garšo kafija! Tāpēc es bieži stāvu pie kafijas plaukta veikalā, lai iegādātos jaunu kafijas paku. Jūs prasīsit, kāds tam sakars ar bioloģisko daudzveidību? Paradoksāli, bet – vistiešākajā veidā ir! Izvēloties kafiju un citus produktus ar marķējumu, kas apliecina, ka produkti audzēti atbildīgi pret dabu un cilvēkiem, kādā tālā pasaules malā manu nopirkto kafijas pupiņu dēļ netiek izcirsti lietus meži, par kādu kripatu mazinās globālā sasilšana un arī Latvijas izslāpušajiem labības laukiem ir cerības uz veldzējošu lietusgāzi.

Protams, protams, redzamas un sajūtamas pārmaiņas nenotiek vienas kafijas pakas dēļ un uzreiz, taču kopumā Zemes bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā strādā tieši "tauriņa spārnu" efekts – maza rīcība vienā pasaules malā rada lielas pārmaiņas citā.

Pasaulē pieaug iedzīvotāju skaits, cilvēku ienākumi attīstītajās valstīs palielinās un tas prasa ražot arvien vairāk pārtikas, kas savukārt atstāj negatīvu ietekmi uz dabas resursiem un daudzveidību, kā arī veicina klimata pārmaiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!