Foto: Publicitātes foto
Dažādi mikromobilitātes un kopbraukšanas risinājumi ir ļoti strauji un nedaudz agresīvi ienākuši pilsētnieku ikdienā. Mums visapkārt traucas visdažādākie koplietošanas uzņēmumu elektriskie stāvdrāži un motorolleri. Ielās aizvien vairāk redzam kopbraukšanas auto. Nekur nav pazudis arī sabiedriskais transports un personīgās automašīnas. Tomēr es esmu 100% par velosipēdiem! Un jo īpaši – par mūsu “nextbike LV” koplietošanas, nomas velosipēdiem, jo varu daudz nedomājot nosaukt piecus lieliskus iemeslus, kādēļ braukšanai pa Rīgu izvēlēties “nextbike LV” velosipēdu.

1. Labi dabai

Nav šaubu, ka velosipēds joprojām ir viszaļākais un videi draudzīgākais pārvietošanās veids – tas nerada nekādu piesārņojumu, neizmet atmosfērā nevienu gramu CO2. Pat atbildīgi braucot pa meža takām un jūrmalas liedagu, tas nenodara kaitējumu dabai, kā to bieži nodara motorizētie transporta līdzekļi.

2022. gada sezonā "nextbike LV" nomas velosipēdi Rīgā ripoja gandrīz 700 000 minūtes un šajā laikā novērsa gandrīz 29 tonnu īpaši kaitīgo CO2 izmešu nonākšanu Rīgas pilsētas atmosfērā un rīdzinieku plaušās.

2. Labi tavai veselībai un figūrai

Jebkuras fiziskās aktivitātes nāk par labu veselībai, un braukšana ar velosipēdu ir lielisks veids, kā vienlaikus doties no darba uz mājām (vai ciemos, uz ballīti, uz kino, pēc kebaba) un vienlaikus, pat neaizdomājoties par to, nedaudz pasportot. Riteņbraukšana uzlabo tavas sirds veselību, tiek samazināts kaitīgā holesterīna līmenis asinīs. Pēc fiziskas slodzes arī būs labāks miegs, un – kas ļoti svarīgi – tas ir labs veids, kā samazināt vai kontrolēt ķermeņa svaru, iegūt skaistu figūru un to darīt svaigā gaisā, ārpus sasmakušām sporta zālēm.

Pārvietojoties ar "nextbike LV", velosipēdisti Rīgā 2022. gadā kopumā ir nodedzinājuši 7 miljonus kaloriju jeb 20 tūkstošus biezpiena sieriņu!

3. Nesēdi sastrēgumos

Jau pierasto sastrēgumu laikā ar velosipēdu vēlamajā galamērķī, visticamāk, nonāksi daudz ātrāk nekā ar automašīnu vai autobusu. Arvien pieaugot velojoslu daudzumam un braucēju skaitam, palielinās arī velosipēdistu drošība. Tāpat arī velosipēdi drošuma ziņā uzvar elektriskos skūterus, negadījumu skaits ar kuriem strauji pieaug.

4. Paņem un atstāj, kur vēlies

Salīdzinājumā ar personisko velosipēdu, "nextbike LV" nomas ritenis uzvar vairākās pozīcijās – tev nav jādomā par tā tehnisko apkopi, remontu, uznešanu uz piekto stāvu un novietošanu dzīvoklī. Pārdūri riepu? Noliec un paņem nākamo riteni. Mēs parūpēsimies par remontu. Tev nav arī jādomā par tā novietošanu un turēšanu mājās. Īpaši svarīgi tas ir nelielos dzīvokļos un ziemas laikā, kad velosipēds netiek lietots tik bieži. Mūsu bāzes stacijas ir novietotas pie visiem Rīgas "Lidl" veikaliem un daudzviet citur Rīgā.

5. Kvalitatīva laika pavadīšana

Brauciens ar velosipēdu ļauj lēnāk izpētīt gan jau pierastos pilsētas maršrutus, gan labāk izzināt pilsētas apkārtnes, satikt un iepazīt jaunus cilvēkus. Sēžot automašīnā, to izdarīt ir daudz grūtāk. Brīvdienu izbrauciens ar "nextbike LV" velosipēdiem var izvērsties par lielisku piedzīvojumu kopā ar draugiem vai ģimeni, neatkarīgi no tā, ka visiem varbūt nemaz nav sava velosipēdu, jo tieši tam ir domātas mūsu velo nomas.

Foto: Publicitātes foto
Pašlaik pilsētas velonomas projekts ir mana kā pilsētvides entuziasta aktivitāte. Gribētos velonomas kustību ieviest plašāk arī citās pilsētās, kur potenciāls pārvietoties ar velosipēdu ir pat augstāks, jo attālumi mazāki. Lai ko tādu paveiktu, vajadzīgs atbalsts. Vai nu tas ir pašvaldības atbalsts, kā, piemēram, tas ir Tartu, vai arī atrodas kāds uzņēmums, kura filozofija saskan ar aktīvas un videi draudzīgas pārvietošanās atbalstīšanu. Tā ir sanācis arī ar "nextbike LV" – lai rīdziniekiem nodrošinātu pieejamas velo nomas cenas, jau 2022. gadā "nextbike LV" velosipēdus Rīgas ielās sāka atbalstīt mazumtirgotājs "Lidl". Strādājam kopā jau divus gadus, paplašinām velosipēdu un staciju skaitu, tāpēc Rīgā "nextbike LV" bāzes stacijas ir izvietotas arī visiem "Lidl" veikaliem. "Lidl" arī apmaksā braucienus saviem darbiniekiem. "nextbike LV" ir ieguvis arī sociālā uzņēmuma statusu Latvijā un ALTUM atbalstu jaunu velosipēdu iegādei, tā ka ļoti ceru, ka, pateicoties privātā biznesa un līdzfinansējuma programmām, izdosies šo izveidot par Latvijas līmeņa programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!