Foto: Shutterstock
Zaļa varde uz šokolādes un iemīļotās kafijas iepakojuma!!! Tas nozīmē pievienotu varžu pulveri, produktā iestrādātu vakcīnu vai vēl ko ļaunāku, ko izgudrojis Bils Geitss?? Šādas un līdzīgas trauksmainas ziņas augustā aplidojušas sociālos tīklus un daudzi tās ar lielu aizrautību pārsūta tālāk. Vai viņiem būtu taisnība?

Īsā atbilde ir – nē, šajos apgalvojumos nav ne kripatas patiesības.

Zaļās vardītes logo uz iepakojuma, tieši pretēji, ir kvalitātes un atbildīgas ražošanas zīme "Rainforest Alliance". Šis marķējums nozīmē, ka konkrētais produkts ir saražots uzņēmumos, kas atbilst ilgtspējīgas lauksaimniecības noteikumiem: aizsargā un saglabā dzīvnieku un augu valsti, rūpējas par augsnes un ūdeņu ilgtspēju.

Šo produktu piegādes ķēdi var izsekot no izejvielu audzētāja līdz gala produktam, pilnībā apliecinot produkta atbilstību standarta prasībām. Piemēram, "Lidl" veikalos šis marķējums visbiežāk ir atrodams uz banāniem, šokolādes vai kakao un šokolādi saturošiem produktiem, arī visu iecienītajiem biezpiena sieriņiem.

Citi svarīgi marķējumi

Ja nu sazvērestības teoriju piekritēju izdoma ies vēl tālāk, būtu labi jau laikus zināt vēl pāris svarīgus starptautiskos marķējumus, kas redzami uz daudziem produktiem, un kas nenozīmē ne modificētus gēnus, ne iebūvētas antenas, ne masonu uzbrukumu.

Foto: Shutterstock
Fairtrade jeb godīgas tirdzniecības marķējums apliecina, ka produkta ražošana atbilst godīgas tirdzniecības standartiem – ražotāji un zemkopji jaunattīstības valstīs ne tikai saņem godīgu atlīdzību par savu darbu, bet arī papildu finansējumu savas kopienas attīstībai. Ar Fairtrade visbiežāk marķētie pārtikas produkti veikalos ir kafija, tēja, kakao, medus, sulas, vīns, svaigi un žāvēti augļi, dārzeņi, rieksti un garšvielas, kā arī daži nepārtikas produkti, piemēram, ziedi, kokvilna un tekstilizstrādājumi.

Jūras uzraudzības padome (MSC) seko pārmērīgai nozvejai pasaulē un iestājas par pasaules zivju rūpniecības ilgtspēju. MSC marķējumu piešķir tikai tām zvejsaimniecībām, kuras domā par nākotni un veicina jūras bagātību dabisku atjaunošanos. Ar šo sertifikātu marķētie zivju un jūras velšu produkti apliecina, ka to ieguve ļaus nākamajām paaudzēm izbaudīt neskartu zivju un citu jūras iemītnieku dzīves vidi.

Akvakultūras pārvaldības padomes (ASC) marķējums apliecina, ka šie zivju un jūras velšu produkti ir nākuši no audzētājiem, kuri saudzē vidi un rūpējas par labiem darba apstākļiem savās zivjaudzētavās strādājošajiem. Šis marķējums ļauj izsekot, no kurienes ir nākuši konkrētie zivju un jūras velšu produkti un kā ir noticis ražošanas process, tādejādi palielinot uzticamību produkta kvalitātei.

"Zaļās lapiņas" ES bioloģiskā produkta kvalitātes zīme vēsta, ka šis produkts vai tā izejvielas ir augušas un ražotas atbilstoši ES bioloģisko produktu ražošanas kvalitātes kritērijiem, saskaņā ar dabas procesiem, neizmantojot pesticīdus, minerālmēslus un antibiotikas.

Ja produktos būtu neatļautas vielas vai piejaukumi, vai to atklāti norādītu uz iepakojuma, produkta priekšpusē, pašā redzamākajā vietā? Ražotāji un tirgotāji ar šiem marķējumiem lepojas, tos nav viegli iegūt, ne visi produkti iziet cauri sertifikācijas sietam. Varbūt mums jāpriecājas, ka nezinīši popularizē šos marķējumus, tiem tiek pievērsta lielāka uzmanība, vairāk cilvēku izlasīs un uzzinās, ka tie ir.
"Lidl Latvija" Korporatīvās sociālās atbildības vadītāja Antra Birzule

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!