Foto: Aija Blej/Life GoodWater IP

Siguldas brīnišķīgie dabas skati vilina mūs ciemos gan pavasarī ar ievu ziedēšanu, gan rudenī ar lapu zeltu. Taču arī šai skaistajai apkārtnei ir nepieciešama mūsu palīdzība, šoreiz konkrēti – Vējupītei. Šajā upītē ir sakrājies un ieskalots ievērojams daudzums cilvēku izmesto atkritumu, tādēļ Pasaules Dabas Fonds, "Lidl Latvija" un Dabas aizsardzības pārvalde aicina šo piektdien, 8. septembrī visus uz Vējupītes sakopšanas talku, kas notiek starptautiskās "River Cleanup Collective" iniciatīvas ietvaro

Talka norisināsies 8. septembrī plkst. 11.00 Siguldā. Precīza satikšanās vieta dalībniekiem tiks nosūtīta pēc reģistrēšanās. Plānotais darba ilgums ir 3 stundas. Pieteikties dalībai talkā var paspēt vēl līdz 5. septembrim, aizpildot anketu elektroniski: https://ej.uz/vejupite_talka.

Atkritumi Vējupītē rada negatīvu ietekmi uz upē dzīvojošajiem putniem, zivīm un kukainīšiem, traucē tās normālu tecējumu, un galu galā – visi šie gruži tiek aizskaloti uz Gauju un nonāk jūrā. Plastmasas atkritumi ūdenī sadalās ļoti ilgi, pat vairākus simtus gadu. Tās sadalīšanās rezultātā veidojas mikroplastmasa, kas nonāk dzīvo organismu (kāpuru, vēžveidīgo un zivju) barības ķēdē un neizbēgami arī cilvēku organismā!

Talkas laikā, kurā piedalīsies arī "Lidl Latvija" darbinieki un vadības komanda, plānots attīrīt Vējupītes lejteci no dažādiem atkritumiem, tā palīdzot atjaunoties upes dabiskajai dzīvotnei un pasargājot salīdzinoši reti sastopamo straujteces biotopu no cilvēku radītās ietekmes. Ne mazāk svarīgi par pašas upes attīrīšanu ir to ieskaujošās gravas atbrīvošana no atkritumiem. Vējupītei atrodoties izteiktā reljefa padziļinājumā – gravā, tā ir pakļauta riskam, ka viss, kas atrodas tās krastos, tiks noskalots lejā un nonāks upē.

Plānots, ka sakopšanas darbu laikā būs jābrien pa ūdeni, jālien zem un pāri vētras sagāztiem kokiem, jārāpjas pa stāviem krastiem, tāpēc svarīgi ir piedomāt par atbilstošiem apaviem un apģērbu. Viss pārējais nepieciešamais talkotāju darbam tiks nodrošināts. Pēc kārtīgi paveikta darba visi talkas dalībnieki tiks pacienāti ar miesu un garu sildošām pusdienām.

"Personīgi iesaistoties vides sakopšanas aktivitātēs, "Lidl Latvija" komanda vēlas pievērst sabiedrības uzmanību vides jautājumiem un it īpaši plastmasas atkritumiem, kas ne tikai nepatīkami izskatās, bet ilgtermiņā arī ļoti kaitē bioloģiskajai daudzveidībai. Upes ir sava veida transports, kas plastmasas atkritumus aizved līdz okeānam un pat mazākā upīte ir daļa no globālās ūdenssistēmas, tāpēc tās jāatbrīvo no plastmasas atkritumiem. Kā daļa no visas "Schwarz" grupas "REset Plastic" plastmasas stratēģijas mēs uzņemamies atbildību globāli un arī vietēji," stāsta "Lidl Latvija" valdes loceklis Arūnas Dzikas.

Pasaules Dabas Fonda direktors Jānis Rozītis atklāj, ka, lai arī Latvija ir saldūdeņiem bagāta valsts, tikai apmēram 30% no tiem ir labā ekoloģiskā stāvoklī, kas tomēr ir sliktāk nekā citviet Eiropā. Ūdeņu kvalitāti Latvijā negatīvi ietekmē dažādi faktori, ieskaitot tādu ķīmisko piesārņojumu, kas nāk no lauksaimniecības, dažādus notekūdeņus, kā arī cilvēku dabā atstātos atkritumus – galvenokārt jau plastmasu. Plastmasas piesārņojums jūrās un okeānā ir globāla problēma, bet katra valsts un katrs no mums ir daļa no globālā risinājuma šai plastmasas piesārņojuma problēmai. Ja mēs nerīkosimies jau šodien, tad pēc 25 gadiem plastmasas jūrā būs vairāk nekā zivju! "Mēs ceram, ka ar šo iniciatīvu cilvēki aizdomāsies par savas rīcības sekām, jo dabā nekas tā vienkārši nepazūd. Svarīgi, lai atkritumi tiktu atbilstoši šķiroti un nenonāktu dabā," uzsver Jānis Rozītis.

#REsetPlasticRiverCleanupCollective #REsetPlastic

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!