Foto: Shutterstock
Atrast jēgpilnas un videi draudzīgas nodarbes, kurās iesaistīt visu ģimeni, nebūt nav tik grūti, kā varētu šķist. Nav obligāti jāsteidz mācīties par atkritumu pārstrādi (lai gan arī tas būtu labi), pirmais solis būs apzinātāka kopīgo aktivitāšu izvēle, kas maksimāli būs pietuvināta dabai. Tādā veidā ar bērniem varēsiet pārrunāt, kāda ir cilvēka ietekme uz dabu, kā saudzēt tās resursus un rūpēties par negatīvās ietekmes mazināšanu.

Bērniem patīk būt dabā, meklēt kukaiņus, puķītes, interesantus augus, vērot dzīvniekus, putnus, un vienkārši ļauties dubļu peļķēm, skraidīšanai pa meža celiņiem un akmentiņu svaidīšanai. Sarunas par ilgtspēju sākas ar vienkāršiem un maziem solīšiem, pārrunājot ikdienišķas lietas, apkārt redzamo. Savukārt ilgstpējīgas aktivitātes ir tādas, kas veicina izpratni par dabas procesiem un tuvāku un tālāku apkārtni. Vienlaikus šīs aktivitātes ir tādas, kas neprasa milzu resursus, ieskaitot finansiālos. Lūk, iedvesma kopīgiem ģimenes mirkļiem!

Foto: DELFI

Dabas parki un savvaļas zoodārzi, kur sastapt dzīvniekus

Ir tikai pašsaprotami, ka reizēs, kad ar bērniem dodamies uz kādu brīvdabas pasākumu vai, piemēram, kinoteātri, mazie rakari sauc pēc popkorna tūtām un cukurvates mākoņiem. Taču šis prieks ir mirklīgs un padārgs. Visa ģimene krietni vairāk iegūs, izvēloties citu, izzinošāku aktivitāti. Kad bija pēdējā reize, kad ar bērniem devāties uz kādu mini zoo vai dabas parku, kur iespējams aplūkot un pat pabarot dažādus Latvijas savvaļas dzīvniekus un eksotiskos dzīvniekus? Daudzviet apmeklētājiem atvērtas arī lauku sētas, kur iespēja pabarot un saudzīgi pabužināt trušus, kazas, aitas un citus zvēriņus.

Paviesojoties mini zoodārzos, bērniem būs iespēja uzzināt vairāk par dažādajām dzīvnieku sugām un to uzvedību, kopšanas īpatnībām, barošanu un citām lietām. Turklāt bērni spilgtākus iespaidus iegūs, dzīvnieciņu sastopot aci pret aci, nevis redzot tikai enciklopēdijas lapaspusēs vai attēlā viedierīcē. Vienlaikus ar bērniem varēsiet pārrunāt, kāpēc dzīvnieku dažādība pasaulei un dabai ir nozīmīga.

Latvijas savvaļas dzīvniekus apskatīt var Līgatnes dabas takās, bet zoodārzi atrodas Rīgā, Siguldā, Rakšos, Pērkonē (Nīcas pagasts), Ķekavā, Dundagā un citviet visā Latvijā – ierakstot interneta meklētājos frāzi "mini zoo" atradīsiet sev tuvāko un tīkamāko variantu.

Bezmaksas bērnu rotaļu laukumi

Milzu atrakciju parki, kur par samērā lielu naudu iespējams izbraukt ar dažādiem metāla karuseļiem, ģimenēm ar bērniem vienmēr ir bijis izaicinājums. Bērni vilktin velk vecākus aiz rokas, jo vēlas izbraukt ar pēc iespējas lielāku skaitu atrakciju, taču vecāku maciņam šāda izprieca nereti nozīmē robu ģimenes budžetā. Turklāt tie nav visai videi draudzīgi, jo līdz ar skaņas un mirgojošo gaismiņu jampadraci dodas arī ar degvielu darbināmi ģeneratori, dūmu mašīnas un cita atribūtika.

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Par laimi, tam ir ļoti laba alternatīva – bezmaksas bērnu rotaļu laukumi pilsētās, ciemos, pludmalēs un citviet. Daudzas pašvaldības aizvien vairāk domā par to, kā kļūt ģimenēm ar bērniem pievilcīgākām, un tam ir pozitīvs blakusprodukts – tiešām labi un interesanti iekārtoti rotaļu laukumi, kuros pavadīt ilgāk par piecām minūtēm. Milzu rotaļu laukums, piemēram, ir tepat Rīgā, Kr. Barona ielā iepretim Sporta namam "Daugava". Ventspilī iekārtota "Bērnu pilsētiņa", kur rotaļu laukums izpleties plašā teritorijā koku ielokā, kā arī "Džungļu taka" Jūrmalas parkā. Interesanti bērnu laukumiņi atrodami arī Tukumā, Valmierā, Mārupē un citviet.

Bērnu rotaļu laukumu apmeklēšanu savā ģimenē varat ieviest kā alternatīvu un dabai draudzīgu tradīciju – apceļojot Latviju, paviesoties arī tajos!

Dažādās dabas takas, kur izskrieties visiem kopā

Foto: DELFI

Vēl viens labs veids, kā ģimeniski un aktīvi pavadīt brīvos brīžus kopā ar bērniem, ir doties uz kādu no dabas takām. To pie mums Latvijā ir atliku likām – ir tādas, kas ved apkārt mazākiem un lielākiem ezeriem, ir purvu takas, takas, kas ved gar jūru un vēl, un vēl. Atliek tikai atrast to, kas pašiem visvairāk tīk, nekad nav piedzīvota vai sen jau saglabāta kā vieta, ko kādreiz apskatīt. Izkustēšanās svaigā gaisā ir vislabākās fiziskās aktivitātes, turklāt absolūti bez maksas. Atrašanos pie dabas apvienojiet ar dažādu sugu izzināšanu, piemēram, vērojot savvaļas augus un mēģinot tos atpazīt.

Kur meklēt tuvākas un tālākas dabas takas? Daudz par tām rakstīts "Delfi" sadaļā "Tūrisma Gids", tāpat "Latvia.Travel", bet kartes formātā ērti apkopotas vietnē "Dodies.lv".

Dodieties piknikā

Ēdiens svaigā gaisā garšo pavisam citādāk, daudz labāk, piekritīsiet? Bērni no šīs aktivitātes var iegūt ļoti daudz – sāciet ar to, ka kopīgi izplānojiet uzkodas, ēdienus un dzērienus, kurus piknikā ņemsiet līdzi. Padomājiet arī par līdzņemšanas traukiem, maksimāli izvairoties no vienreizējiem iepakojumiem, kurus būtu nepieciešamība izmest. Gatavošanās piknikam bērnos ieliks pamatu maltīšu plānošanai (food prep), kas noderēs visu dzīvi.

Foto: Shutterstock

Kamēr baudīsiet līdzpaņemtos gardumus, pārrunājiet ar bērniem, ko redzat sev apkārt – koku un augu sugas, putnus, kukaiņus u.tml. Tas rosinās bērnos zinātkāri un atklāšanas iemaņas. Tāpat varat apspriest, no kurienes nākuši konkrētie produkti jūsu pagatavotajos cienastos, cik ilgs ir produktu ieguves ceļš utt. Mazajos rakaros šādas sarunas veicinās apziņu par ilgstpēju.

Piknikā varat doties savā pagalmā, pilsētas parkā vai meklēt tālākus punktus – iedvesmu var pasmelties vietnē "Dodies.lv", kur apkopotas piknika vietas visā Baltijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!