Foto: Shutterstock

Vasara ir pilnā plaukumā, bet tev caurām dienām jāsēž darbiņā, saules gaismu neredzējušam? Neskumsti, tu neesi vienīgais – izrādās, ka mēs, eiropieši, iekštelpās pavadām ap 90% sava dzīves laika. Tāpēc vismaz vasarā jāsaņemas un katrs mirklis jāizmanto, lai ļautos dabas elementu dziedinošajam spēkam un uzlādētu savas fiziskās un emocionālās baterijas. Lai būšana ārā neaprobežotos tikai ar izbraucieniem pie dabas nedēļas nogalēs, piedāvājam vienkāršus ieteikumus, kā ikdienā pilsētniekam palielināt savu "āra laiku".

Uz darbu – kājām vai ar velo

Lai uzlabotu savu fizisko un emocionālo pašsajūtu, nebūt nav obligāti doties garos pārgājienos dabā. Pietiks, ja vasarā savās ikdienas gaitās biežāk dosieties kājām vai ar velosipēdu. Ja dzīvojat tālu, vismaz daļu ceļa mērojiet kājām, atstājot auto tālāk no darbavietas vai izkāpojot no sabiedriskā transporta dažas pieturas agrāk. Skeptiķiem, kuri uzskata, ka svaiga gaisa vietā kājāmgājējs pilsētā var saelpoties vien izplūdes gāzes, varētu būt interesanti palasīt kādu pētījumu par iekštelpu gaisa kvalitāti. Izrādās, ka dažādu bīstamu ķīmisku vielu koncentrācija telpās vidusmēra eiropieša mājoklī ir augstāka nekā ārā, jo mūsdienu būvmateriāli, mēbeles, sadzīves ķīmija gaisā nemitīgi emitē dažādas ķīmiskas substances.

Foto: LETA

Sarunāt randiņu parkā

Ievies par paradumu dažādas tikšanās ar sev tuviem cilvēkiem sarunāt ārā, uzaicinot uz nesteidzīgu pastaigu. Arī romantiskus randiņus droši var organizēt parkā – kā improvizētu pikniku, nesteidzīgu pastaigu vai pasēdēšanu uz soliņa ar līdzi paņemto kafiju. Pastaiga var būt īpaši vērtīga situācijās, kad jārisina attiecību peripetijas – nav jāskatās sarunu biedram acīs, līdz ar to ir vieglāk pārrunāt emocionāli sarežģītas tēmas. Turklāt tikšanās ar sev mīļu cilvēku putnu dziesmām un krāšņiem augiem piepildītā vidē var būt īpaši skaista pieredze – ne velti randiņš parkā uz soliņa ir romantikas klasika. Ja tuvumā nav parku, pastaiga pa skaistu, sakoptu pilsētas rajonu arī var būt patīkama alternatīva sēdēšanai bārā vai kafejnīcā.

Saliedēties saules gaismā

Vairākās manās iepriekšējās darbavietās ar kolēģiem vasarās piekopām praksi iet pusdienot ārā. To esam darījuši gan parkos, gan turpat ārā pie biroja uz soliņa, mielojoties no līdzpaņemtām pusdienu kārbām, pie viena izbaudot saules peldi un risinot darba sarunas. Pēc maltītes var izmest arī kādu līkumu ap kvartālu, izbaudot vēl dažas minūtes svaiga gaisa pirms atkal ieurbties datoru ekrānos. Šādi kopīgi mirkļi ikdienā daudz efektīvāk satuvina kolēģus nekā īpaši organizēti saliedēšanās pasākumi vienreiz gadā.

Foto: Artis Veigurs

Ja ir vēlme iet vienu soli tālāk, tad var mēģināt savā darbavietā ieviest āra sapulces. Šādam formātam nav nepieciešami pat soliņi – ir pierādīts, ka, stāvot kājās, dažādus jautājumus izdodas atrisināt krietni ātrāk nekā sēžot pie galda. Turklāt kolēģi novērtēs nelielo pārmaiņu ikdienas darba rutīnā, un no šādām īsām gaisa peldēm ieguvēji būs visi.

Foto: Janis Berzins Photography

Lielveikala vietā – tirgus

Katrs solis ārā ir no svara, pat tādās ikdienišķās nodarbēs kā iepirkšanās. Ir taču starpība, vai regulāro šopingu izveiksi lielveikala telpās vai apstaigājot tirgus un mazos veikaliņus. Šādi izpildīsi arī nostaigāto soļu dienas normu. Izvēloties šādu taktiku, tu drīz vien pamanīsi, ka iepirkšanās nogurdina daudz mazāk nekā stundām ilga staigāšana pa lielveikala "akvāriju" ar mākslīgi iesmaržinātu gaisu un nepārtraukti dunošu fona mūziku. Turklāt atbalstot mazos tirgotājus, mēs palīdzam uzturēt vietējo kopienu ekonomiku.

Foto: Shutterstock

No sporta zāles – uz zālienu

Tiem, kuri regulāri apmeklē sporta zāli, vasara ir īstais laiks, kad izmēģināt sportošanu ārpus telpām. Daudzās Latvijas pašvaldībās ir pieejami bezmaksas sportošanas pasākumi svaigā gaisā – fitnesa treniņi, nūjošana, jogas un cigun nodarbības. Ja bezmaksas piedāvājums neapmierina, internetā var atrast arī privāto treneru piedāvātas fiziskās nodarbes. "Vientuļie vilki", kas dod priekšroku individuālai vingrošanai, var doties izkustēties piemājas skvērā vai pagalmā, izmantojot kādu vingrošanas aplikāciju telefonā vai "Youtube" platformā brīvi pieejamās vingrojumu programmas. Daudzviet Rīgā un citās pilsētās pieejams arī ielu vingrošanas aprīkojums – te iespējams ne tikai pavingrot, bet arī iepazīties ar citiem līdzīgi domājošiem cilvēkiem.

Gulēt zem zvaigznēm

Ja esi gatavs mesties iekšā "āra dzīvē" ar pilnu krūti, interesantu pieredzi piedāvās gulēšana ārā – kaut vai tikai nedēļas nogalēs. Kopā ar bērniem tā var izvērsties par lielisku piedzīvojumu un izklaidi, ko visi atcerēsieties vēl ilgi. Ja pašam nav sava dārza vai terases, noderēs arī balkons vai pat tikai gulēšana pie plaši atvērta loga. Gulēšanai ārā nav obligāti vajadzīga telts – var likties uz auss arī tieši zem klajas debess, raugoties zvaigznēs un izbaudot dabas naksnīgo maģiju. Ja mājās nav īpaši šim nolūkam piemērota tūrisma inventāra, var izmantot parasto gultasveļu un matraci, zem kura paklāta plēve vai cits mitrumu aizturošs materiāls. Sākumā varbūt būs grūti iemigt, jo kaitinās dažādas neierastas dabas skaņas, kukaiņi un gaisa plūsma, bet, pārvarot pirmo diskomfortu, ļoti iespējams, ka nemaz vairs negribēties atgriezties četrās guļamistabas sienās.

Foto: Shutterstock

Kā norāda vietne "WebMd.com", būšana svaigā gaisā būtiski uzlabo cilvēka fizisko un emocionālo pašsajūtu. Ļaujot ķermenim būt tiešā kontaktā ar sauli, vēju un lietu, mēs ne tikai uzņemam D vitamīnu un uzlabojam savu imunitāti, bet arī stiprinām nervu sistēmu. Rezultātā uzlabojas miega kvalitāte, mazinās trauksme, uzlabojas cilvēka pašapziņa un koncentrēšanās spējas, atplaukst radošums. Pirmais solis ceļā uz šādu veselīgāku dzīvi ir uzdrošināties izkāpt no savas kompforta zonas (lasi – kontrolētās iekštelpu vides), lai no "telpauga" atkal kļūtu par dabas daļu.

Projektu finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds. Par saturu atbild "Delfi Brand Studio".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!