Foto: Shutterstock

Daudz šķēpu lauzts par to, vai dārza mulčēšana ir labākais risinājums tiem, kas vēlas taupīt laiku, spēkus un resursus mazdārziņa laistīšanai un ravēšanai. No praktiskās pieredzes izriet, ka šai metodei ir gan ieguvumi, gan riski.

"Mīliņu" dārzā Salaspils novadā augsnes nosegšanai vairāku gadu garumā izmantojam siena mulču. Izejmateriālu mums piegādā zemnieks, kas siena ruļļus sagatavo bioloģiski daudzveidīgā pļavā, kas pasargātas no lauksaimniecības pesticīdu ietekmes.

Apkopojām ieguvumus un riskus, ar kādiem jāsaskaras, ja apsverat siena mulčas izmantošanu.

Ieguvumi: ērti, skaisti, patīk augsnes mikroorganismiem

1. Tas ir ērti! Sienu piegādā ruļļos, kas ir patiešām ērti. Ritini rulli un iegūsti tik daudz siena, cik nepieciešams. Sienu var iegādāties reizi divos vai trīs gados un katru gadu papildināt dobes. Mazliet gan kaitina pāri paliekošās plastikāta striķu vērpetes, kas satur rulli.

2. Estētiski. Dārzs, kurā augsne prasmīgi un pietiekamā biezumā nosegta ar siena mulču, izskatās labi visos gadalaikos. Arī ziemā zeme nepaliek kaila un netiek pakļauta erozijai, tātad – barības vielas neizskalojas. Turklāt augsnes sīkbūtnēm patīk būt zem segas.

3. Nav jālaista. Pareizāk būtu teikt – jālaista stipri retāk, jo laiku pa laikam var nākties pašaut roku zem mulčas segas un palūkot, vai mitrums vēl turas. Sevišķi – ņemot vērā ilgstošos sausuma periodus, ar kādiem esam saskārušies pēdējos gados. Bet laistīšanas vietā mulčētā dārzā drīzāk var noderēt augsnes barošana ar zāles vai nezāļu raudzējumu.

4. Ierobežo nezāles. Ne pilnībā, bet lielā mērā mulča sargā no nozālēm. Sevišķi – viengadīgajām. Usnes, mīkstpienes, gārsas, kosas mulča slāpēs, bet neapturēs pilnībā. Tāpēc rudenī vai pavasarī vēlams pavērt mulču un izrakt daudzgadīgo nezāļu saknes.

5. Uzlabo augsnes veselību. Ilgstoši mulčētā dārzā augsne ir dzīva, sīkbūtnes dzīro un dažkārt ir pat grūti izrakt bedri kādam stādam, lai neiztraucētu vai nesavainotu dažādu sugu sliekas. Atšķirībā no plēves mulčas, siens augsnē neatstāj mikroplastmasas daļiņas.

Foto: Shutterstock

Trūkumi: nav lēts prieks, var ievazāt nezāles un pievilināt gliemežus

1. Siens nav universāls risinājums! Visas problēmas mulča neatrisina. Lai dārzs izskatītos akurāti un neiegūtu nevīžīgu skatu, tik un tā būs jāpiestrādā, ik pa laikam atbrīvojoties no spēcīgākajām nezālēm. Turklāt pati siena mulča arī ir nezāļu perēklis, jo var ievazāt dārzā pļavas augu sēklas, taču pļavās neaug naktsvijoles vien, bet arī gārsas un blīvās skābenes.

2. Izmaksas. Pagājuši tie laiki, kad siena ruļļus zemnieki gandrīz pakaļ meta. Var braukt pakaļ paši vai gaidīt, kad tos atvedīs pārdevējs, bet tik un tā jārēķinās ar izmaksām, sākot no 20 eiro par rulli.

3. Jebkura dārza mulčas veida viena no funkcijām ir noturēt augsnē mitrumu. Siena mulča to dara sekmīgi, bet par to ir pateicīgi ne tikai dārzaugi. Siena mulča kā patvērums patīk arī dažādu sugu gliemežiem. Ja dārzā iemājojuši invazīvie Spānijas kailgliemeži, tad argumenti par labu siena mulčai varētu būtiski sašķobīties.

4. Siena slānis bieži jāpapildina. Veselīga augsne ir kā neredzams nezvērs, kas aprij vienu siena ruļļa saturu pēc nākamā un prasīs vēl. Sevišķi pēc ziemas mulčas sega kļūst gauži plāna un ir steidzami jāpapildina, citādāk nezāles ātri vien pārņems dārzu un būs jāķeras pie negribētās rakšanas un ravēšanas.

5. Sadaloties mulča var atņemt augsnes spēku. Tas gan vairāk attiecas uz salmu mulču, kas ir daudz koksnaināka un sadalīšanās procesā patērē ievērojamu daļu augsnes mikroorganismu jaudas. Tiem, kas izmanto salmus, jāpatur prātā, ka ar salmiem, kas nākuši no konvencionālas saimniecības, dārzā var ievazāt pesticīdu atliekvielas. Ja ievērojat bioloģiskus principus, tad no vēlmes iegādāties šādu mulčas materiālu kategoriski jāatsakās.

Projektu finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds. Par saturu atbild "Delfi Brand Studio".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!