Foto: DELFI

Mēs Latvijā varam priecāties par 498 kilometrus garu jūras robežu. Un vasarā vismaz vienreiz noteikti ir jāaizbrauc līdz kādai pludmalei, lai izbaudītu Baltijas jūras viļņus, silto saulīti un mīkstās smiltis. Ja ļaužu piepildītās peldvietas vairs nevilina, vērts doties uz klusākām un tīrākām vietām. Lūk, 10 Latvijas pludmales, kuras pērn atzītas par tīrākajām Latvijā!

Vides izglītības pārvaldes kampaņas "Mana jūra" Zaļās ekspedīcijas ietvaros ekspedīcijas komanda arī 2023. gada vasarā maršrutā Ainaži-Nida veica 44 piekrastes vietu monitoringu, savācot kopumā 16481 atkritumu vienību. Pēc apkopotajiem datiem sastādīts arī tīrāko un netīrāko pludmaļu reitings, rezultātus mērot ar atkritumu vienību skaitu uz 100 metriem pludmales. Kamēr gaidām šī gada monitoringa rezultātus, varam doties un izbaudīt (un arī pārbaudīt) 2023. gada 10 tīrākās Latvijas pludmales!

"Mēs darām" atgādina – ko atnesi, to aiznes! Kad dodies dabā, esi atbildīgs, nemēslo un atkritumus ņem līdzi, lai Latvijas pludmales saglabājas tīras.

Kolka

Foto: Shutterstock

Savām acīm un uz ādas sajust Baltijas jūras un Rīgas jūras līča sastapšanas varenību var Kolkasragā, Talsu novadā. Kurzemes pussalas tālākais punkts vienmēr vilinājis ar to, ka te, nostājoties raga pludmalē, jūra apņem no visām pusēm. Turklāt Kolkas pludmales unikālas arī ar to, ka šeit var vērot kā sauli paceļamies no jūras saullēktā, tā nolaižamies saulrietā.

2023. gadā Kolkas pludmale atzīta par desmito tīrāko Latvijā (123 atkritumu vienības uz 100 metriem).

Kaltene

Foto: Shutterstock

Akmeņainas pludmales lielākoties saistās ar Vidzemes jūras piekrasti, tomēr arī Kurzemē atrodas šis ainaviskais brīnums. Kaltenes akmeņainā pludmale būs ideāla vieta, kur paslēpties no ļaužu burzmas un izbaudīt nesteidzīgas pastaigas ar piedzīvojumu garšu, manevrējot starp akmeņiem.

Kaltenes pludmale 2023. gadā atzīta par devīto tīrāko (102 a.v. uz 100 m).

Rītabuļļi

Foto: F64

Tālu ceļu prom no galvaspilsētas nemērojot, jūras dzestrumu izbaudīt var arī Rītabuļļu pludmalē. Atšķirībā no Vakarbuļļu peldvietas, šeit tik tiešām var pabūt ar sevi, nesatiekot daudz cilvēku. Izložņāt kāpas, sastapt putnus un izvējoties tepat Rīgā, atliek vien doties pāri Buļļupei uz Dzintara ielu, no kuras arī tālāk doties uz Rītabuļļu pludmali.

Rītabuļļu pludmale 2023. gadā bija astotā tīrākā Latvijā (100 a.v. uz 100 m).

Ziemupe

Foto: Shutterstock

Dienvidkurzemes puse, kā jau piejūrā, ir pludmalēm bagāta. Atšķirībā no Vidzemes puses pludmalēm, kurzemnieki var lepoties ar vairākām stāvkrastu pludmalēm. Viena no tādām ir Liepājas pusē un atrodas Ziemupē, Vērgales pagastā. Te Baltijas jūras vēji sapūš smiltis tā, ka laika gaitā izveidojušās skaistas baltās kāpas, bet posmā no Ziemupes līdz Akmeņragam var izstaigāt pelēkās kāpas. Tāpēc nākamreiz, kad nevarēsi izšķirties, vai doties uz Pāvilostu vai Liepāju, vērts ieplānot viduspunktu, lai paviesotos Ziemupē.

Ziemupes pludmale 2023. gadā atzīta par septīto tīrāko (85 a.v. uz 100 m).

Pūrciems

Dabas taku piekritēji sportisku pastaigu var apvienot ar Baltās kāpas apskati un Pūrciema pludmales apciemojumu. Pūrciema Baltā kāpa ir viens no Talsu novada lepnumiem, kuras Augstās kāpas varenība sasniedz 20 metrus. Pastaiga pa 900 metru garo Pūrciema dabas taku patiks tiem, kas mīl neskartu un nepārveidotu dabu, kā arī netraucētu piejūras pastaigu.

Pūrciema pludmale pērn bija sestā tīrākā Latvijā (83 a.v. uz 100 m).

Staldzene

Foto: DELFI

Staldzenes pludmale ir viena no ventspilnieku iecienītākajām piejūras vietām – no Staldzenes stāvkrasta paveras elpu aizraujošs skats uz jūru. Esot lejā, jūras krastā, var manīt zilā māla dzīslojumu krasta atsegumos. Pludmale būs tieši laikā tiem, kas mīl ērtības, jo tā ir labiekārtota (stāvvieta, tualetes, ģērbtuves, kāpnes un soliņi).

Staldzenes pludmale 2023. gadā ierindota kā piektā tīrākā (75 a.v. uz 100 m).

Mazirbe

Foto: Shutterstock

Uz Mazirbi vērts doties ne vien jūrnieku laivu kapsētas meklējumos, bet arī kādā pārgājienā gar piejūras kāpu celiņiem, attopoties smilšainas jūras krastā. Mazirbei raksturīgi, ka te var noķert varenu vēju, tāpēc bieži var sastapt veikbordistus un kaitotājus. Ja peldēt negribas, tad pludmalē var nesteidzīgi pastaigāties, nododoties no jūras izskaloto dzintara kriksīšu medībām.

Pateicoties tam, ka ļaužu Mazirbes pludmalē nav daudz, tā 2023. gadā bija ceturtā tīrākā Latvijā (67 a.v. uz 100 m).

Miķeļtornis

Kurzemes ziemeļos, lībiešu krastā, pie Irbes šauruma izvietojies neliels ciems Miķeļtornis. Ciems dižojas ne vien ar augstāko bāku Latvijā (Miķeļbākas augstums ir 59 metri), bet arī ļoti plašām smilšu pludmalēm. Miķeļtorņa pludmales apmeklējums var būt kā iemesls izstaigāt Jūrtakas 13. posmu, kas stiepjas 19 km garumā no Miķeļtorņa līdz Sīkragam.

Miķeļtorņa pludmale 2023. gadā bija trešā tīrākā Latvijā (55 a.v. uz 100 m).

Lauču akmens

Foto: Privātais arhīvs

Un beidzot kārta arī kādai Vidzemes piekrastes pērlei Rīgas jūras līča krastos – Lauču akmens pludmalei Limbažu novadā, Skultes pagastā. Vietas nosaukums pasaka priekšā, ka šeit galvenokārt uz pludmali dodas ne tikai peldētkārie, bet arī tie, kas vēlas apskatīt iespaidīgo Lielo Lauču akmeni, kas jūras krastā izskalots vētras laikā 1853. gadā. Netālu atrodas arī Mazais Lauču akmens, tāpēc, lai abus salīdzinātu, jāļaujas pastaigai gar jūras krastu.

Lauču akmens pludmale pērn izrādījusies otrā tīrākā (53 a.v. uz 100 m).

Engure

Foto: Shutterstock

Piesēst uz soliņiem, saklausīt koka laipas klaboņu zem kājām, kas cauri kāpām aizved uz peldvietu – tieši tik omulīgi ir Engures pludmalē. Uz šejieni vērts doties ar visu ģimeni, jo mazie ķipari varēs izlocīties spēļu laukumiņā, kas izvietots jūras krastā. Apmeklētāju ērtībām ir arī labierīcības un pārtīšanas telpa vecākiem ar mazuļiem. Engures pludmalē var izbradāt arī Engures upes ieteku jūrā.

Tukuma novadā esošā Engures pludmale pērn norādīta kā vistīrākā Latvijā (49 a.v. uz 100 m).

Projektu finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds. Par saturu atbild "Delfi Brand Studio".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!