Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Sporta nozare izjūt līderības badu. Tas, ka drīzumā pie jauna prezidenta tiks Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK), izskatās, nekādus uzlabojumus nesola. Taču pats līdera meklējumu un vēlētāju pārliecināšanas process ir laba lieta, jo dod ieganstu tā pamatīgāk aizdomāties par vajadzībām.

Lasu "Dienas Biznesā" par SKDS veiktās aptaujas rezultātiem. Dažas pozīcijas – sevišķi daiļrunīgas. Piemēram, sporta finansēšanas principi ir skaidri 5,2% respondentu. Par bijušā prezidenta Žorža Tikmera darbu 51,5% respondentu norādījuši, ka viņiem ir grūti atbildēt, bet vēl 30% attieksme ir neitrāla jeb, saskaitot kopā, četras piektdaļas nespēj pateikt, vai zupa viņiem šķita garšīga. Tad vēl – 44,7% neko nav dzirdējuši par LOK skandāliem. Esmu pārliecināts, ka vidējais latvietis daudz vairāk ir lietas kursā par mazkalibra ķīviņiem ap muzeju un pilsētas svētku koncertu Ogres pašvaldībā nekā par tādu valsts budžeta stutētu sabiedrisko megaorganizāciju kā Latvijas Olimpiskā komiteja.

Ja savulaik LOK atjaunošana un darbības pirmsākumi bija viens no Atmodas būtiskiem zobratiem, tad 35 gadu laikā Latvijas sporta savulaik vadošais un ietekmīgākais zīmols ir devalvēts līdz asakai. Pamatīga devalvācija ir piemeklējusi arī LOK prezidenta krēslu.

Atminoties, kādu ietekmi savos ziedu laikos baudīja pirmais atjaunotās LOK prezidents Vilnis Baltiņš, un redzot, cik pelēcīgi, anonīmi un savā vēstījumā nepārliecinoši kandidāti tagad cierē uz vakanto krēslu, gribas vilkt paralēles ar politisko skatuvi. Kur pēc Vairas Vīķes-Freibergas prezidenta latiņa pakāpeniski tika nolaista līdz Andrim Bērziņam un Raimondam Vējonim. Cienījamiem, atsevišķās jomās sevi pierādījušiem cilvēkiem, bet galīgi bez prezidentam nepieciešamo īpašību komplekta.

Viens no LOK prezidenta kandidātiem, Andris Feldmanis, visu savu kampaņu balsta uz to, ka sportam ir par maz naudas, viņš strādās pie tā, lai būtu vairāk. Vienā no diskusijām pat izmetot galdā "kreiceni": viņš par to iešot runāt ar Krišjāni Kariņu!

Abstrahējoties no konkrētiem kandidātiem, bet piekrītot idejai, ka sporta nozares līderim ir jābūt spējīgam regulāri tikt uz kafiju valdības mājā, pavingrosim mazliet ap tēmu – kas tad būtu jāspēj sporta nozares līderim?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!