Foto: AP/Scanpix/LETA

Bils Voltons. Ir tādi, kas viņu piesauc sarunā par visu laiku labākajiem basketbolistiem. Citi saka, ka viņš piedzima par agru – ar saviem fiziskajiem dotumiem un spēles stilu viņš izcili būtu iederējies arī mūsdienu spēlē. Statistika nebija labākā liecība viņa izcilībai – vislabāk tā bija redzama ar acīm laukumā. Ne tikai MVP, ne tikai izcils spēļu komentētājs un ne tikai sportists. Aktīvists, kurš nekautrējās publiski savas vērtības pretnostatīt politiķu vēstījumiem. 27. maijā Bils Voltons atvadījās no šīs pasaules.

Par labāko vēsturē tiešām būtu pārspīlējums, bet viens no labākajiem – atkarīgs no tā, cik plašu loku aptveram. Voltona kandidatūru apstiprina gan pirms 28 gadiem sastādītais NBA vēstures labāko spēlētāju saraksts līgas 50. dzimšanas dienā, gan 2021. gada liste par godu līgas 75 gadu dzimšanas dienai.

Voltona piemērotību labāko līgas spēlētāju sarakstiem pamato gan individuālās atzinības, gan pārstāvēto komandu panākumi. Bils zaudēja tikai četras spēles četrās sezonās Kalifornijas Universitātē Losandželosā (UCLA). Tikai četri kungi vēsturē atzīti par NCAA sezonas labākajiem spēlētājiem trīs reizes – bez Voltona arī Oskars Robertsons, Karīms Abduldžabars un Ralfs Sempsons. Bils bija divkārtējs NCAA čempions, NBA drafta 1. numurs, NBA sezonas MVP un divkārtējs čempions, labākais sezonas rezervists – un tā ir tikai daļiņa no Voltona spilgtākajām epizodēm karjeras gājumā.

Vienā ziņā viņš bija Jokičs pirms Jokiča – izcils garais spēlētājs ar 211 centimetrus garam centra spēlētājam 70. un 80. gadiem netipiski labu piespēli. Un tai pašā laikā spēlētājs, kura karjeru pavadīja arī veselības problēmas – 14 gados, kas pavadīti līgā, Bilam bija vajadzīgas 38 operācijas, un viņš biežāk atradās laukuma malā, nekā bija spējīgs spēlēt...

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!