Foto: DELFI

Kad 1980. gadā viņa tika nogalināta, pasaule šķīrās no 1932. gada olimpisko spēļu zelta medaļas ieguvējas un vieglatlētikas slavas zāles dalībnieces. Taču autopsijā bijušajai sportistei tika konstatēti vīriešu dzimumorgāni. Vēlāk pētījumos atklājās, ka divdesmit pasaules rekordu īpašniecei, Polijā dzimušajai Staņislavai Valasevičai jeb Stellai Volšai, piemita hromosomu mozaīcisms – viņas šūnās bija gan vīriešu, gan sieviešu hromosomas. Patlaban Parīzē aktuālo notikumu gaismā MVP nolēma piedāvāt fragmentus no "Longreads" publicētā Roba Tannenbauma raksta "The Life and Murder of Stella Walsh, Intersex Olympic Champion".

"Pagājušajā naktī tika nogalināta viena no izcilākajām sporta sievietēm," "CBS Evening News" ziņoja slavenais diktors Volters Kronkaits. "Stella Volša, kurai bija 69 gadi, tika nošauta Klīvlendas autostāvvietā. Neviens aizdomās turamais nav arestēts." Slāvu ciematiņā, poļu-amerikāņu apkaimē, kur viņa pavadīja lielāko daļu savas dzīves, visi pazina un mīlēja Volšu. Viņa mēdza apmeklēt vietējo krodziņu, trenēja jaunos sportistus un tika uzskatīta par Polijas tikumu iemiesotāju.

Tā kā Volša tika noslepkavota, bija nepieciešama autopsija. Viņas bēru priekšvakarā Klīvlendas televīzijas ēterā parādījās sižets, kas satricināja vispirms pilsētu, pēc tam valsti, bet tad – pasauli: Stella Volša bija vīrietis.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!