Foto: DELFI

Kad 1980. gadā viņa tika nogalināta, pasaule šķīrās no 1932. gada olimpisko spēļu zelta medaļas ieguvējas un vieglatlētikas slavas zāles dalībnieces. Taču autopsijā bijušajai sportistei tika konstatēti vīriešu dzimumorgāni...

Šā stāsta pirmo daļu lasiet šeit.

Sportā, tāpat kā lielākajā daļā sabiedrības, mēs pieļaujam tikai divas dzimuma kategorijas – vīriešu vai sieviešu. Bet daudzi cilvēki – kā Volša –, ir dzimuši ar abu īpašībām. "Vīrietis un sieviete" ir ideāls veids, kā analizēt 98% pasaules cilvēku," saka Brauna Universitātes bioloģijas profesore un grāmatas "Sexing the Body" autore Anna Fausto-Stērlinga. Bet tas neattiecas uz cilvēkiem, kuri dzimuši ar abu dzimumu īpašībām, ko dažkārt dēvē par dzimuma attīstības traucējumiem.

23 olimpisko zelta medaļu ieguvējam Maiklam Felpsam ir neparasts augums, roku izvērsums un lokanība, kas bieži tiek minēti kā iemesli, kāpēc viņš var peldēt ātrāk nekā jebkurš cits. Tie ir arī ģenētiskas anomālijas – Marfāna sindroma – simptomi, taču neviens nav teicis, ka Felpss ir jāpārbauda, ​​lai noskaidrotu, vai viņam ir negodīgas priekšrocības. Felpss un Stella Volša ir dzimuši kā fiziskas anomālijas. Bet vīrietis, kurš izceļas sportā, ir varonis, kamēr sieviete, kura sportā ir izcila, kļūst par aizdomās turamo.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!