Foto: AFP/Scanpix/LETA

1987. gadā Dikembe Mutombo pameta Kongo Demokrātisko Republiku, lai ar ASV Starptautiskās attīstības aģentūras stipendiju studētu Džordžtaunas Universitātē un kādudien kļūtu par ārstu. Par ārstu viņš neizmācījās, taču kļuva par vienu no savas paaudzes izcilākajiem NBA basketbolistiem. Un vienlaikus allaž apzinājās, ka basketbols ir tikai līdzeklis svarīgākiem mērķiem, tāpēc viņa atstātais mantojums, aizejot mūžībā, ārpus sporta zāles ir pat vēl iespaidīgāks.

Nav šaubu, ka basketbola laukumā Mutombo galvenā atpazīšanas zīme bija pirksta rotaļīgā pakratīšana, ko viņš bieži izmantoja pēc bloķēta metiena. "Ikreiz, kad nobloķēju metienu, viņi tik un tā centās mani apspēlēt. Tad es mēdzu pakratīt galvu pēc katra bloķētā metiena," savulaik skaidroja Mutombo. "Taču kādā brīdī man tas apnika un nodomāju: "Pie velna! Tie puiši manī neklausās. Varbūt kaut kas mainīsies, ja sākšu pašūpot pirkstu. Un, vai ziniet, šī žesta dēļ es zaudēju daudz naudas. Saņēmu tik daudz tehnisko piezīmju, taču neviens tiesnesis mani nenoraidīja no laukuma."

Kamēr basketbola laukumā Mutombo bija pilnveidojis atraidīšanas mākslu, viņa personība ārpus laukuma bija tikai un vienīgi par pieņemšanu, NBA mājslapā raksta Šons Pauels. "Reiz teicu viņa sievai Rouzai, ka, lai gan uz zemeslodes nav perfektu cilvēku, viņai kaut kas jāzina par savu vīru, kurš vienā ziņā noteikti bija unikāls: "Dikembe patīk visiem."" Tas nebija pārspīlēts. Tā bija absolūta patiesība. Tie, kas sastapās ar Mutombo, jutās pagodināti par šo pieredzi, par šo vīru un viņa dzīves mērķi. Viņš tik ļoti aizkustināja cilvēkus, pat svešiniekus. Un tas neaprobežojās tikai ar vienu komandu, pilsētu vai pat valsti.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!