Foto: DELFI

ASV basketbola izlase šovasar ne bez grūtībām, tomēr soļo pretī zeltam Parīzes olimpiskajās spēlēs. Bruņojusies ar NBA superzvaigznēm, komanda līdz pusfinālam pretiniekus sagrāva vidēji ar 25 punktu pārsvaru, bet pusfinālā prata atspēlēties un pieveica Serbiju. Kopš NBA profesionāļiem ļauts piedalīties četrgades sporta forumā, ASV allaž bijusi labākā. Ar vienu izņēmumu – 2004. gadā Atēnās amerikāņi piedzīvoja absolūtu izgāšanos. "Tās bija šausmīgākās 38 dienas manā mūžā," tā gada vasaru atceras kādreizējā NBA zvaigzne.

Olimpiskā bronza basketbola turnīrā amerikāņiem toreiz nozīmēja absolūti neko. Pirmajās trīs olimpiskajās spēlēs ar NBA basketbolistu līdzdalību – 1992. gadā Barselonā, 1996. gadā Atlantā un 2000. gadā Sidnejā – ASV uzvaru un zaudējumu bilance bija 24-0. Ne mazāk iespaidīgs arī pārsvars, ar kādu vidēji tika izcīnītas uzvaras: +44 "Dream Team" Barselonā, +32 "Dream Team III" Atlantā un +26 Sidnejā. Tomēr Atēnās viss mainījās.

Gaidāmajam fiasko priekšvēstneši bija jau pasaules čempionātā, kas 2002. gadā notika ASV. Pēc jaudīga snieguma pirmajā grupu posmā amerikāņi otrajā grupu posmā sensacionāli zaudēja daudzsološajai Argentīnai. Pēkšņi aprāvās valstsvienības 58 uzvaru sērija, turklāt nākamajā mačā nācās pieredzēt vēl lielāku apkaunojumu – neveiksme ceturtdaļfinālā pret Dienvidslāviju nozīmēja palikšanu vispār bez medaļām. Tomēr pasaules čempionāta mērogu ne tuvu nevar salīdzināt ar olimpiskajām spēlēm, turklāt ikviens bija pārliecināts, ka Atēnās viss būs citādi un komanda saviem pretiniekiem atkal brauks pāri ar ceļarulli. Taču tā nenotika.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!