Foto: AP/Scanpix/LETA

Nejauksim sportu un politiku – reakciju uz šo mantru mūsdienās var izmantot kā lakmusa papīru, lai noteiktu, vai cilvēkam piemīt veselais saprāts. Pasaules lielākās sporta zvaigznes nekautrējas atklāt savus favorītus politikā, tā ietekmējot miljoniem savu fanu, kuri ir potenciālie vēlētāji. Bet tas savukārt pārveidojis sportu no neitrālas izklaides un spēļu platformas par politiski uzlādētu arēnu – kurā lielākie spēlētāji dodas, lai apliecinātu savu spēku. Un panāk savu.

"Lai gan dažās aptaujās cilvēki apgalvo, ka slavenību balsis neietekmē viņu politiskās simpātijas, rūpīgāka izpēte liecina, ka šiem viedokļiem tomēr piemīt neticami liels spēks," teikts nesen publicētajā Hārvarda Universitātes Demokrātiskas pārvaldības un inovāciju centra pārskatā.  "Šī iespējamā ietekme ir iemesls, kāpēc bezpeļņas organizācijas, kandidāti un jau ievēlētās amatpersonas arvien vairāk meklē veidus, kā iesaistīt slavenības."

Kad viena no WNBA kluba Atlantas "Dream" īpašniecēm – republikāņu senatore Kellija Leflere – sāka noniecināt "Black Lives Matter" un līgu par to, ka tā sezonu veltījusi šai kustībai, spēlētājas no viņas un pretinieču komandas Fīniksas "Mercury" pirms spēles nacionālās televīzijas tiešraidē izgāja laukumā melnos t-kreklos, paužot atbalstu Lefleres demokrātu konkurentam Rafaelam Vornokam. Krekli ātri vien kļuva par modes lietu visā līgā. Divu dienu laikā Vornoka atbalstam tika saziedoti 183 000 dolāru, kas palīdzēja uzsākt aģitācijas kampaņu televīzijā. Pēdējā mēneša laikā atbalsts Vornokam pārsniedza 50% iepriekšējā 31% vietā.

Vēl tiešāk politisko nokautu šogad Francijas vēlēšanās izspēlēja futbola zvaigzne Kilians Mbapē.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!