Foto: AFP/Scanpix/LETA

Austrālijas tiesa otrdien piespriedusi bargus cietumsodus brāļiem Haledam un Mahmudam Hajatiem, kas bija plānojuši uzspridzināt Sidnejas-Abū Dabī reisa pasažieru lidmašīnu, izmantojot gaļas maļamajā mašīnā paslēptu spridzekli.

Brāļi, kas ir Austrālijas un Libānas dubultpilsoņi, tika notiesāti saistībā ar apsūdzībām terorismā par mēģinājumu 2017.gada jūlijā uzspridzināt Apvienoto Arābu Emirātu lidsabiedrības "Etihad Airways" lidmašīnu, izpildot džihādistu grupējuma "Islāma valsts" instrukcijas. Haledam piespriesti 40, bet Mahmudam - 30 gadi cietumā.

Bija plānots, ka spridzekli lidmašīnā savā bagāžā ienesīs trešais brālis, kurš par šo ieceri neko nav zinājis. Terorakta plānotāji izturējušies noraidoši pret brāli, kuram bija jāienes spridzeklis lidmašīnā, jo viņš "dzēris, staigājis pa klubiem, spēlējis azartspēles un bijis homoseksuāls, un viņi uzskatīja, ka tas ģimeni apkauno", sacīja tiesnese Kristīne Adamsone.

Ceturtais brālis, kurš karojis Sīrijā "Islāma valsts" rindās, teroraktu vadījis, atrodoties ārzemēs. Plāns atcelts lidostā, jo terorakta rīkotāji nosprieduši, ka ir pārāk riskanti mēģināt iziet muitas kontroli, tā kā lidsabiedrības pārstāvji norādījuši, ka somas ir pārāk smagas.

Kaut arī neviens netika nogalināts, apsūdzētajiem izdevās "radīt teroru", jo sabiedrība uzzinājusi par spridzināšanas plānu, skaidroja tiesnese. "Sazvērestībā, kurā piedalījās abi apsūdzētie, skaidri bija paredzēts, ka tiks nogalināts liels skaits cilvēku," norādīja Adamsone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!