Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV izmēģinājušas vidējā darbības rādiusa ballistisko raķeti .Šī ir otrā reize četru mēnešu laikā, kad ASV testē raķeti, kura būtu aizliegta INF līguma ietvaros.

ASV aizsardzības departaments ziņojis, ka izmēģinājums veikts no Vandenbergas Gaisa spēku bāzes, kura atrodas uz ziemeļrietumiem no Losandželosas. Raķete nolidojusi vairāk nekā 500 kilometru garu distanci un pēc tam iekritusi Klusajā okeānā, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Pentagona pārstāvis norādīja, ka izmēģināts ticis raķetes prototips, kurš nebija apbruņots ar kodolgalviņu. Šāda tipa raķetes iespējams apbruņot ar konvencionālām, bioloģiskām, ķīmiskām un kodolgalviņām.

Šis ir otrais vidējā darbības rādiusa raķetes tests, ko ASV veikušas kopš 2. augusta, kad Vašingtona izstājās no INF līguma. Aukstā kara izskaņā parakstītais līgums starp ASV un PSRS aizliedza raķetes ar darbības rādiusu no 500 līdz 5500 kilometriem.

ASV apsūdzējušas Krieviju, sakot, ka Maskava uzbūvējusi un izmēģinājusi raķeti 9M729 (pēc NATO klasifikācijas SSC-8) un ka šī raķete pārkāpj INF līgumu. Krievija apsūdzības noraidījusi.

Vandenbergas Gaisa spēku bāze:

Februārī ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka ASV plāno izstāties no INF līguma. Pēc šī paziņojuma Krievija apturēja savu dalību līguma ietvaros. Savukārt augusta sākumā Vašingtona no tā izstājās oficiāli.

INF līguma beigas, kā arī līdz šim aizliegto raķešu izmēģinājumi raisījuši bažas par bruņojuma kontroles nākotni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!