Foto: AFP/Reuters/Scanpix/LETA

Bruņojuma pārdošana pasaulē pagājušajā gadā pieauga par 4,6%. Lai gan amerikāņu kompānijas ir pārliecinošas tirgus līderes, saražojot 59% no kopējā visā pasaulē pārdotā ieroču apjoma, otro vietu ieņem Eiropas Savienības dalībvalstis, liecina Stokholmas Starptautiskā Miera pētījumu institūta (SIPRI) ziņojums.

SIPRI veidotajā simts lielāko bruņojuma ražotāju sarakstā, vērtējot tos pēc produkcijas pārdošanas apjoma, izteikti dominē ASV uzņēmumi, tostarp sarakstā pirmie pieci ir amerikāņu uzņēmumi – "Lockheed Martin", "Boeing", "Northrop Grumman", "Raytheon" un "General Dynamics", kuri saražo vairāk nekā trešo daļu jeb 35% no visa pērn globāli pārdotā bruņojuma.

Savukārt tūlīt pēc tiem sesto un septīto vietu ieņem attiecīgi britu "BAE Systems" un pārnacionālā eiropiešu kompānija "Airbus Group". Pirmajā desmitniekā iekļuvuši arī Itālijas "Leonardo" un Francijas "Thales". Būtiski, ka minētās kompānijas ražo arī civiliem mērķiem paredzētu produkciju, bet tā šajā statistikā netiek ņemta vērā.

Starp ES kompānijām izteikti dominē Lielbritānijas bruņojuma ražotāji – tādu ir desmit (tikpat, cik Krievijai). No kodolvalsts Francijas tajā iekļuvuši seši ražotāji, bet industriālā smagsvara Vācijas – četri. Jāatzīmē, ka divi konglomerāti – jau minētā "Airbus Group", kā arī MBDA (kas daļēji pieder arī "Airbus") ir paneiropeiski projekti.

Eiropai seko Krievijas kompānijas, kuras pērn saražojušas ap 8,6% no globālā bruņojuma. Salīdzinājumam, Lielbritānijas kompānijas atsevišķi veido 8,4% no tirgus un Francijas – 5,5%, taču (SIPRI) nav aplēsušas ES ražotāju kopīgi kontrolēto tirgus daļu. Tiek lēsts, ka sarakstā varētu iekļauties arī trīs līdz septiņi ķīniešu uzņēmumi, bet tie nav iekļauti nepietiekamas publiski pieejamās informācijas dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!