Foto: F64

Trešdien no rīta Latviju, sākot no rietumiem, sāks šķērsot plaša nokrišņu zona, liecina Latvijas Vides un meteoroloģijas centra izplatītais oranžais brīdinājums.

Prognozes rāda, ka daudzviet ir gaidāmas stipras pērkona lietusgāzes, vietām ļoti stipras, kā arī lokāli iespējama krusa. Galvenokārt valsts austrumu daļā tiek prognozētas arī krasas vēja brāzmas līdz 20 m/s.

Sinoptiķi atgādina, ka negaisa laikā, ja vien iespējams, nekavējoties jāmeklē patvērumu slēgtās telpās un jāseko norādījumiem, ko sniedz atbildīgās institūcijas. Pērkona negaiss būtiski ietekmēs arī āra aktivitātes. Drošības apsvērumu dēļ jāizvērtē, vai nav jāatceļ vai jāpārceļ uz vēlāku laiku ārā plānotie pasākumi.

Īpaši piesardzīgiem jābūt vietās, kas sevišķi pakļautas pērkona negaisa ietekmei: atrodoties mežā, jāmeklē patvērumu zemākā vietā, vietās ar zemākiem krūmiem, savukārt, atrodoties atklātā teritorijā, patverties zemā vietā, piemēram, ielejā. Jāizvairās no atrašanas uz pakalniem, klajā laukā, blakus elektrolīnijām.

Atrodoties uz ūdens, jāmēģina nokļūt krastā un nekavējoties meklēt patvērumu. Jāparūpējas arī par mājdzīvniekiem, arī viņus apdraud pērkona negaiss. Tāpat atsevišķos rajonos gaidāmi elektroenerģijas un telekomunikāciju traucējumi, norāda sinoptiķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!