Foto: G93

Iespējamā nacionālā futbola stadiona ietilpība varētu būt 15 000 – 20 000 un tam būtu jākļūst par Baltijas reģiona centrālo stadionu, vēsta Latvijas Futbola federācija.

LFF prezidents Vadims Ļašenko ceturtdien ticies ar ekonomikas ministru Viktoru Valaini, lai pārrunātu nacionālā futbola stadiona jautājumu. Sarunās LFF kārtējo reizi akcentējusi stadiona nepieciešamība, īpaši ņemot vērā Latvijas dalību starptautiskajos futbola turnīros un to, ka palielinājušās Latvijas klubu iespējas kvalificēties Eirokausu pamatturnīriem.

Tikšanās laikā LFF prezentēja iepriekš veikto stadiona projekta aprēķinu, norādot, ka viena sēdvieta stadionā izmaksātu aptuveni 3000 eiro. Lai nodrošinātu atbilstošu stadiona funkcionalitāti un starptautiskos standartus, tiek plānots, ka stadionā būtu vietas 15 līdz 20 tūkstošiem skatītāju, līdz ar to stadiona būvniecības izmaksas būtu 45-60 miljoni eiro, lēš LFF. LFF gan paziņojumā medijiem nenorāda iespējamos finanšu avotus, bet pauž cerību uz valsts finansējumu. LFF vēsta, ka šobrīd "aktīvi strādā pie dažādu iespējamo finansēšanas modeļu izstrādes", lai stadiona projekts "varētu tikt realizēts ar ilgtermiņa ekonomisko pienesumu Latvijai".

LFF norāda, ka šāds stadions ne tikai kalpotu kā Latvijas futbola centrālais objekts, bet arī tiktu pozicionēts kā Baltijas reģiona centrālais stadions, piesaistot starptautiskus sporta un izklaides pasākumus. Tikšanās laikā Ļašenko uzsvēris, ka stadions varētu kļūt par būtisku Latvijas "eksporta preci", jo tas piesaistītu tūristus un izklaides industrijas pārstāvjus, kā arī radītu ievērojamu ekonomisko pienesumu valsts tautsaimniecībai.

"Dižpasākumi, kuri var piesaistīt tūristus, līdzjutējus, sportistus, un līdz ar to arī naudu, kas atbalstītu citas nozares, ieskaitot viesmīlības jomu, ir viens no valsts konkurētspējas elementiem. Uzskatu, ka federācijas iniciatīva šajā jomā ir apsveicama un jācer, ka tai izdosies piesaistīt nepieciešamo finansējumu šī projekta īstenošanai un gūt arī sabiedrības atbalstu," norādīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis.

Tikšanās laikā konceptuāli tika apspriesta arī īpašas padomes izveides iespēja, kuras uzdevums būtu virzīt stadiona projekta attīstību un nodrošināt starpnozaru sadarbību šī projekta realizācijā. Padomi varētu vadīt ekonomikas ministrs, tādējādi nodrošinot valsts institūciju ciešāku sadarbību ar sporta nozares pārstāvjiem.

Ziņots, LFF plāno stadionu būvēt Lucavsalā, kur Rīgas Dome piešķīrusi zemi bezatlīdzības lietošanā LFF uz pieciem gadiem. Ja šo piecu gadu laikā LFF izdarīs savu mājasdarbu un projekts patiešām izkustēsies no vietas, tad RD deputātiem būs jālemj jau par nākamo soli – zemes gabala atsavināšanu vai apbūves atļaujas izsniegšanu. Ceturtdien izplatītajā paziņojumā par tikšanos ar Ekonomikas ministru gan Lucavsala netiek pieminēta.

Foto: G93

LFF projekta izstrādē sadarbojas ar plānošanas kompāniju "G93". Lucavsalā plānotais objekts būs ne tikai apjumts multifunkcionālais stadions, bet arī nacionālās izlases bāzes vieta un LFF birojs. Stadionā plānots gadā rīkot apmēram 30 liela mēroga pasākumus, uzņemt arī Dziesmu un deju svētkus.

LFF un "G93" veidoto prezentāciju var aplūkot ŠEIT

Ja LFF izdosies raiti risināt visus jautājumus, tad jauno stadionu ar 15 000 – 20 000 skatītāju vietām vajadzētu atvērt 2030. gada vidū. Pirmo posmu, pēc kura būtu jāatver treniņlaukumi un LFF biroja ēka, LFF cer pabeigt līdz 2026. gada nogalei.

Šis ir LFF otrais piegājiens stadiona būvniecībā sadarboties ar Rīgas Domi. LFF prezidenta Gunta Indriksona un Rīgas mēra Nila Ušakova (S) laikā izgāzās Barona ielas stadiona plāns. 2012. gadā 2012. gadā Rīgas dome piešķīra LFF kādreizējo LU stadionu Krišjāņa Barona ielā lietošanā uz desmit gadiem, tomēr paredzētajā termiņā līdz 2014. gada maija beigām stadions netika uzcelts. Izgāzās arī LFF nākamais piegājiens šajā pašā vietā būvēt stadionu, kuram bija jau mainījies ārējais izskats, nekā paredzēja sākotnējais projekts. Otrajā piegājienā stadions bija jāuzceļ līdz 2017. gada maijam, objektā pat tika ievesta tehnika, bet reāli darbi tā arī nesākās. Tagad Barona ielas stadiona vietā ir rīdzinieku iecienīts sporta un aktīvās atpūtas komplekss, kas funkcionē jau daudzus gadus, bet jauna, moderna futbola stadiona valstī nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!