Foto: Jānis Līgats

Latvijas Futbola federācija (LFF) nolēmusi pagaidām nesodīt "Tonybet" virslīgas klubu "Valmiera FC" un dot valmieriešiem vienu nedēļu, lai nokārtoto parādus. "Valmiera FC" ilgstoši ir finansiālas problēmas un par to labi informēta ir LFF, tomēr Vidzemes klubs atkal izvairījies no bargākām sankcijām.

Par "Valmiera FC" finansiālajām problēmām zināms jau gandrīz gadu. Aprīļa vidū atklātībā nāca informācija, ka "Valmiera FC" ilgstoši nemaksā futbolistiem atalgojumu, bet kluba nodokļu parāds tobrīd bija pārsniedzis 200 000 eiro.

LFF Disciplinārlietu komiteja pēc tam lēma atņemt klubam trīs punktus, kā arī Vidzemes klubs netika pielaists dalībai Eirokausos.

Vidzemes futbola klubam šobrīd ir 185 090,36 eiro nodokļu parāds, bet par 131 792,29 eiro ir vienošanās ar VID par "par nokavēto nodokļu maksājumu labprātīgu izpildi". VID šo punktu pie kluba parādiem iekļāva 13. maijā, kad vienošanās bija par 188 917,26 eiro atmaksu. Lai gan sākotnēji "Valmiera FC" maksāja parādus valstij un ievēroja grafikus, pēc Līgo svētkiem palielinājās valmieriešu parādi valstij.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka VID trīs lietu ietvaros pret "Valmiera FC" piemērojusi aizliegumu "komercķīlas reģistrācijai, pārjaunošanai, grozīšanai Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra komercķīlu reģistrā".

Lai gan "Valmiera FC" mēnešiem ilgi ir nenokārtotas saistības ar valsti, klubam nekādas būtiskas sankcijas no LFF puses joprojām nav piespriestas, izņemot maijā atņemtos trīs punktus kopvērtējumā.

Vasarā "Valmiera FC" Sporta Arbitrāžas tiesā (CAS) zaudēja strīdu par atstādināšanu no Eirokausiem. Vēlāk "Valmiera FC" nepildīja CAS lēmumu, tāpēc FIFA pieņēma lēmumu liegt klubam reģistrēt jaunus futbolistus. Tā kā LFF ir jāpilda FIFA lēmumi, LFF apstiprināja šo sodu Valmieras komandai. Tomēr no lielākām nepatikšanām Valmieras klubs izvairījās, lai gan ilgstoši neatbilst prasībām.

Arī tagad LFF Disciplinārlietu komiteja lēmusi "pakratīt pirkstu" "Valmiera FC" virzienā, lai gan ir labi informēta par ilgstošām kluba problēmām. LFF lēmumā Vidzemes klubam dota viena nedēļa (līdz 10. oktobrim), lai nokārtotu parādus kluba darbiniekiem un VID, kas "bija jānokārto līdz 31. augustam".

"Vēlamies norādīt, ka "Valmiera FC" tika piemērotas sankcijas - gan trīs punktu atņemšana Virslīgas turnīra tabulā, gan arī piemērota ļoti smaga sankcija - UEFA licences izsniegšanas atteikums. 2024. gada 13. augustā Latvijas Futbola federācijas Disciplinārlietu komiteja (LFF DK) pieņēma lēmumu liegt ''Valmiera'' komandai reģistrēt jaunus spēlētājus, pamatojoties uz no FIFA saņemto informāciju par kluba neizpildīto Sporta arbitrāžas tiesas 2024.gada 16.maija lēmumu attiecībā uz atlīdzības izmaksu aģentūrai ''USM Football SRL''," augusta vidū portālam "Delfi" komentāru par Valmieras komandas situāciju sniedza LFF Disciplinārlietu komitejas vadītāja Jevgeņija Tverjanoviča Bore. "Vienlaikus norādām, ka LFF Klubu licencēšanas administrācija pastāvīgi veic klubu aktuālo nodokļu parādu monitoringu, "Valmiera FC" gadījumā - arī vienošanās ar Valsts ieņēmuma dienestu izpildi, gan arī citu aktuālo parādu monitoringu. Jautājums par kluba iespējamo atbildību par licencēšanas noteikumu neievērošanu var tikt izskatīts LFF DK pēc minētā monitoringa rezultātiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!