Foto: Imago Sport/Scanpix/LETA

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) ir viena no ietekmīgākajām organizācijām pasaulē – spējusi panākt, ka valstis maina likumus, lai varētu sarīkot Pasaules kausa turnīru, naudas rezervēs uzkrājusi aptuveni četrus miljardus ASV dolāru un tās prezidents tiekas ar valstu līderiem. Tomēr nesen FIFA cieta pamatīgu sakāvi attiecībās ar videospēļu kompāniju "Electronic Arts" (EA), kas izstrādā pasaulē populārāko datorspēli.

Video spēļu faniem labi zināms, ka katru gadu rudenī iznāk jaunā futbola datorspēle. Taču otro gadu pēc kārtas tās nosaukumā vairs nav slavenie četri burti FIFA – šobrīd pasaulē populārāko futbola datorspēli, kas iznākusi 2023. un 2024. gadā, sauc "EA Sports FC". Un tas par spīti tam, ka iepriekšējos 30 gados EA un FIFA veiksmīgi sadarbojās, virtuālā futbola spēlēšanu padarot daudz populārāku par īstā futbola skatīšanos. Aprēķini liecina, ka katrās brīvdienās visā pasaulē spēļu konsolēs un datoros tiek nospēlēti aptuveni 200 miljoni futbola maču.

Aizvadīto divu desmitgažu laikā, kad sākās izteikts video spēļu popularitātes pieaugums, EA no futbola datorspēļu pārdošanas nopelnījusi 20 miljardus dolāru, bet FIFA par atļauju izmantot savu vārdu tajā pelnīja 150 miljonus gadā. Kas notika?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!