Foto: Jānis Līgats

Latvijas futbola klubs "Valmiera FC", nespējot nokārtot savus finanšu parādus, "Tonybet" virslīgas kopvērtējumā zaudējusi vēl sešus punktus, bet, ja līdz 1. novembrim neizdosies nokārtot visas saistības, klubam nāksies šķirties no vēl 25 punktiem, vēsta Latvijas Futbola federācija (LFF).

Par "Valmiera FC" finansiālajām problēmām zināms jau gandrīz gadu. Aprīļa vidū atklātībā nāca informācija, ka "Valmiera FC" ilgstoši nemaksā futbolistiem atalgojumu, bet kluba nodokļu parāds tobrīd bija pārsniedzis 200 000 eiro. LFF Disciplinārlietu komiteja pēc tam lēma atņemt klubam trīs punktus, kā arī Vidzemes klubs netika pielaists dalībai Eirokausos.

"Valmiera FC" tika pieprasīta informācija un maksājumu dokumenti, kas apliecinātu, ka veikti kavētie maksājumi darbiniekiem un ka nokārtoti parādi nodokļu institūcijām, tajā skaitā Valsts ieņēmumu dienestam (VID).

LFF Klubu licencēšanas administrācijas noteiktais termiņš iepriekšminēto saistību nokārtošanai bija 24. septembris, bet "Valmiera FC" noteiktajā termiņā informāciju un maksājumu dokumentus nesniedza. LFF Disciplinārlietu komiteja lēma pagarināt termiņu parādu veikšanai, bet tas vēlreiz netika izdarīts.

"Minētie pārkāpumi no "Valmiera FC" puses 2024. gada sezonas ietvaros ir sistemātiski, jo ar LFF DK 8. maija lēmumu "Valmiera FC" tika piemērota sankcija – 3 punktu noņemšana 2024. gada virslīgas čempionāta tabulā," teikts LFF Disciplinārlietu komitejas protokolā. "Konkrētajā gadījumā LFF DK uzskata par samērīgu un taisnīgu noteikt tādu sankciju, kas kā ietekmēšanas līdzeklis tiek piemērots, lai sodītu klubu par sistemātiski izdarītajiem pārkāpumiem, kā arī atturētu "Valmiera FC" un citus klubus no turpmākas līdzīgu pārkāpumu izdarīšanas"

Tāpēc "Valmiera FC" kopvērtējumā tika atņemti vēl seši punktu, 25 punktu atņemšana piemērota nosacīti. Ja "Valmiera FC" nepanāks atbilstību LFF Klubu licencēšanas noteikumiem, nomaksājot parādus, tad stāsies spēkā arī 25 punktu sods.

Pēc sešu punktu atņemšana "Valmiera" virslīgas kopvērtējumā ar 51 punktu saglabā trešo vietu. Ja tai atņems vēl 25 punktu, tā ar 26 punktiem noslīdēs uz priekšpēdējo pozīciju.

Vidzemes futbola klubam šobrīd ir 185 090,36 eiro nodokļu parāds, bet par 131 792,29 eiro ir vienošanās ar VID par "par nokavēto nodokļu maksājumu labprātīgu izpildi". VID šo punktu pie kluba parādiem iekļāva 13. maijā, kad vienošanās bija par 188 917,26 eiro atmaksu. Lai gan sākotnēji "Valmiera FC" maksāja parādus valstij un ievēroja grafikus, pēc Līgo svētkiem palielinājās valmieriešu parādi valstij. Publiski pieejamā informācija liecina, ka VID trīs lietu ietvaros pret "Valmiera FC" piemērojusi aizliegumu "komercķīlas reģistrācijai, pārjaunošanai, grozīšanai Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra komercķīlu reģistrā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!