Foto: Imago Sport/Scanpix/LETA

Eiropas Futbola federāciju asociācija (UEFA) un Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA), aizliedzot Eiropas Superlīgas projektu 2021. gadā, rīkojās prettiesiski, secinājusi Eiropas Savienības tiesa.

2021. gada pirmajos mēnešos vairāki Eiropas futbola flagmaņi nāca klajā ar ieceri izveidot savu Superlīgu - idejas autori bija "Barcelona", Madrides "Real" un Turīnas "Juventus", turklāt šim plānam pievienojās arī Mančestras "United", "Liverpool", Londonas "Arsenal", Londonas "Chelsea", Mančestras "City", Totenhemas "Hotspur", Madrides "Atletico", Milānas "Inter" un "AC Milan". Tomēr šī iecere saskārās ar milzīgu kritiku gan no futbola pasaules, gan UEFA, gan līdzjutējiem. UEFA un FIFA apgalvoja, ka Eiropas Superlīga pārkāpj futbola sacensības likumus, kā arī draudēja piemērot sankcijas klubiem un spēlētājiem, kuri pievienojās separātiskajai līgai.

Tomēr šis skandāls sāka diskusijas par to, ka UEFA šobrīd ir futbola monopola situācijā, rīkojot Čempionu līgu, Eiropas līgu un Konferences līgu.

Ceturtdien Eiropas Savienības tiesa paziņoja lietas izskatīšanas lēmumu, kas varētu mainīt Eiropas futbola attīstības virzienu.

Tiesas ziņojumā teikts, ka FIFA un UEFA jārīkojas nediskriminējoši un samērīgi, kad tirgū ienāks jaunas sacensības. "Tomēr FIFA un UEFA pilnvaras nav pakļautas šādiem kritērijiem. Šīs organizācijas ļaunprātīgi izmanto savu dominējošo stāvokli," teikts ziņojumā.

"Ņemot vērā to patvaļīgo raksturu, to noteikumi par apstiprināšanu, kontroli un sankcijām ir jāuzskata par nepamatotiem pakalpojumu sniegšanas ierobežojumiem. Tas nenozīmē, ka Eiropas Superlīgas projekts obligāti ir jāapstiprina. Tiesa savā spriedumā nelemj par šo konkrēto projektu," teikts tiesas spriedumā.

Eiropas lielākie futbola klubi Eiropas Superlīgu vēlējās tāpēc, ka tie ir lielākie naudas pelnītāji, bet tiem jāsadzīvo ar UEFA naudas sadales mehānismu, vēloties lielāko daļu no "pīrāga". Šī projekta autori gan pilnībā neatmeta Superlīgas projektu pēc pirmajām grūtībām, bet pēc šī lēmuma varētu sagaidīt nākamo mēģinājumu šī čempionāta izveidošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!