Fоtо: LETA

Viesojoties podkāsta 'Bufete' jaunākajā epizodē, 2023. gada labākais Latvijas futbolists Jānis Ikaunieks komentēja galvenā trenera nomaiņu Latvijas valstsvienībā, norādot, ka uz Daiņa Kazakeviča atbrīvoto amatu šobrīd tiek izskatītas trīs ārzemnieku kandidatūras, kuru vidū priekšplānā izvirzījies "lietuvietis, kas jau strādājis Latvijā" – tā norādot uz Valdu Dambrausku, kas laika posmā no 2017. gada decembra lūdz 2020. gada februārim vadīja virslīgas komandu RFS.

Komentējot situāciju ap vakanto Latvijas futbola izlases krēslu, Ikaunieks izteica minējumu, ka tas būs pieredzējis treneris, kas pārzina arī šā reģiona īpatnības. "Ja viņš zina spēlētājus, virtuvi, un strādājis labā līmenī, tad būs tīri "okay". Lai gan domāju, ka daudz būs atkarīgs, kā viņu novērtēs tieši no rezultātu viedokļa," prognozēja RFS kluba pussargs. "Cik saprotu, ir trīs varianti, un visi trīs ir ārzemnieki. Un vistuvākais no tiem ir viens, kas jau strādājis Latvijā – lietuvietis."

Runa šajā gadījumā ir par lietuviešu treneri Valdu Dambrausku, kas divas sezonas nostrādāja Rīgā ar RFS (izcīnot Virslīgas sudrabu un bronzu, kā arī Latvijas kausu), bet līdz pagājušā gada nogalei trenēja "Ofi Crete" komandu, kas ieņem desmito vietu 14 komandu konkurencē Grieķijas augstākajā līgā. Pēc aizbraukšanas no Rīgas šobrīd 47 gadus vecais lietuvietis strādājis arī vadošos Horvātijas un Bulgārijas klubos. Dambrauskam ir Londonas Metropolitēna universitātes akadēmiskā izglītība, pieredze vairākās angļu futbola akadēmijās ("Fulham", Mančestras "United", "Brentford" u.c.), kā arī viņš strādājis ar klubiem un U-17 izlasi dzimtajā Lietuvā.

Trešdien arī Lietuvas medijs "15min.lt" vēstīja, ka Dambrausks esot viens no četriem kandidātiem uz Latvijas izlases trenera amatu.

Jautāts par ko komandas sniegumu iepriekšējā trenera Kazakēviča vadībā, Ikaunieks uzsvēra, ka treneri vienu pašu nevar vainot pie vājajiem rezultātiem – tas bijis apstākļu kopums, un vismaz mikroklimata ziņā komandā valdījis sen nebijis pacēlums. "Vai man bija kaut kas pret Daini – es teiktu, ka nē. Izlasē esmu bijis desmit gadus un zinu, kā esam spēlējuši, kad bijuši citi treneri un citi spēlētāji, un tā spēle bieži vien ir bijusi diezgan drausmīga. Šobrīd – bija sajūta, ka ir reāli laba komanda un komandas gars. Par to pēc vienas spēles ģērbtuvē diezgan plaši izteicās arī [Marians] Pahars – viņš kā treneris un spēlētājs te bijis vairāk nekā 20 gadus, un pateica, ka ciena to un ir pārsteigts, ka ir šāda saliedētība un savstarpējā ķīmija. Un es viņam piekrītu. Realitātē mēs spēlējām ar Horvātiju, Velsu – komandām, kurā katrs spēlētājs pelna vairāk, nekā mums viss sastāvs kopā."

Kazakevičam bija līgums vēl uz nākamo gadu, bet priekšlaicīga atbrīvošana no pienākumiem viņam ļaus kļūt turīgākam par 50 000 līdz 80 000 eiro – tāda aptuveni bijusi trenera atlaišanas kompensācija. Pie Latvijas izlases vadības grožiem Kazakevičs aizvadīja 41 spēli, izcīnot 11 uzvaras, 12 neizšķirtus un piedzīvojot 18 zaudējumus, no tiem deviņus - šogad. Viņa vadībā Latvijas valstsvienība vidēji spēlē guva 1,07 punktus ar vārtu starpību 51:61.

Podkāsta "Bufete" pilnu epizodi ar Jāni Ikaunieku iespējams noskatīties šeit.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !