Fоtо: AFP/Scanpix/LETA

Pasaules futbola klubi pagājušajā gadā futbola pārejās iztērējuši 9,63 miljardus ASV dolāru (8,88 miljardus eiro), iepriekšējo rekordu, kas tika uzstādīts 2019. gadā, pārsitot par vairāk nekā diviem miljardiem dolāru, vēsta Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA).

Savukārt, salīdzinot ar pagājušo gadu, kopējais transfēru summas pieaugums ir par iespaidīgiem 48,1%. Futbola bizness, tostarp spēlētāju pārdošana, pēdējos gados atkopies no Covid-19 laikiem, kad klubiem bija jāsavelk jostas.

Pagājušā gada desmit dārgākie transfēri sastāda nedaudz vairāk par 10% no kopējās summas. Šie darījumi iekļauj Džūda Belingema došanos uz Madrides "Real", argentīnieša Enco Fernandes pārcelšanos uz Londonas "Chelsea", kā arī angļu uzbrucēja Harija Keina pievienošanos Minhenes "Bayern".

Līderi transfēros iztērētajā naudā bija Anglijas klubi - kopā 2,96 miljardi dolāru, tas bija trīsreiz vairāk nekā Francijas komandas, kas ir otrajā vietā. Savukārt pirmajā pieciniekā ielauzušies bagātās Saūda Arābijas klubi. Tie kopumā gada laikā iztērēja 970 miljonus dolāru, tostarp nolīgstot tādas zvaigznes kā Neimārs, Sadio Manē un Rijāds Mahrezs. Pie šiem darījumiem gan nevar pieskaitīt slavenos Krištianu Ronaldu un Karimu Benzemā, kuri Saūda Arābijas klubiem kā brīvie aģenti pievienojās bez maksas.

Tikmēr visvairāk transfēru naudas - 1,21 miljardu dolāru - saņēma Vācijas futbola klubi, kamēr visvairāk futbolistu pērn pārcēlās uz Portugāles komandām - 1017. Savukārt visvairāk spēlētājus "eksportēja" Brazīlija - 1217.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !