Foto: AP/Scanpix/LETA

Nacionālā hokeja līga (NHL) jau trešo sezonu būs milzīga reklāmas platforma Krievijas imperiālistiskajam karam un agresorvalsts pastrādātajiem noziegumiem, viedokli pirms NHL jaunās sezonas sociālajos tīklos paudis leģendārais čehu vārtsargs, viens no izcilākajiem NHL hokejistiem līgas vēsturē Dominiks Hašeks.

Hašeks uzreiz pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā un kara sākuma 2022. gada februārī aktīvi darbojas, lai panāktu agresorvalsts hokejistiem liegumu spēlēt NHL. Čehu hokeja leģenda regulāri šo divarpus gadu laikā vērša pret NHL un aicina nepieļaut Krievijas pastrādāto noziegumu reklāmu vienā no pasaules lielākajām profesionālajām līgām, tomēr Krievijas hokejistu spēlēšanu līgā NHL neuzskata par problēmu.

Piektdien un sestdien Prāgā ar divām pasaules tūres spēlēm starp Bufalo "Sabres" un Ņūdžersijas "Devils" sāksies NHL jaunā sezona, bet pārējās komandas regulārās sezonas pirmās spēles aizvadīs nākamnedēļ Ziemeļamerikā.

"Diemžēl jākonstatē, ka šī būs jau trešā sezona, kad NHL atkal būs milzīga reklāma Krievijas imperiālistiskajam karam un citiem Krievijas noziegumiem, tostarp ukraiņu bērnu genocīdam. NHL atkal būs atbildīga par lielu skaitu zaudēto un sakropļoto cilvēku dzīvību," sociālajā vietnē "X" (iepriekš "twitter") raksta Hašeks. "Tas, ka uz Prāgu šoreiz ieradās divas komandas bez krievu spēlētājiem, neko nemaina. Manā skatījumā tas nav vainu mīkstinošs apstāklis. Kopš kara sākuma NHL nemaz nav mainījusi savu pozīciju, un tajā joprojām var spēlēt Krievijas pilsoņi."

"Pēc Krievijas imperiālistiskā kara sākuma NHL kļuva par šī kara reklāmu, jo Krievijas pilsoņi turpināja tajā uzstāties un spēlēt! Katrs pilsonis, ja vien viņš nav disidents, ir reklāma par savas valsts rīcību. Krievijas gadījumā šīs darbības kopš 2022. gada februāra ir imperiālistisks karš un citi šausminoši noziegumi pret cilvēci. Kad Krievijas sportisti publiski uzstājas, tie automātiski kļūst par kara un nevainīgu Ukrainas pilsoņu nogalināšanas reklāmu. NHL to labi apzinās un joprojām ļauj viņiem turpināt publiski piedalīties savā līgā! Tāpēc NHL kļuva un joprojām ir Krievijas imperiālistiskā kara reklāma. Tāpēc NHL ir tieši atbildīga par milzīgu skaitu zaudēto un sakropļoto dzīvību," turpina Hašeks. "Kā pilsonis un spēlētājs, kurš ir aizvadījis daudz spēļu NHL, es to tā neatstāšu. Esmu pārliecināts, ka agri vai vēlu NHL būs jāmaksā miljardiem dolāru Ukrainai par savu nostāju šajā jautājumā."

Hašeks savā nosodījumā daudz nepeļ pašus hokejistus, bet norāda uz NHL bezzobainību un mīkstčaulību problēmu risināšanā. "Visa atbildība gulstas uz NHL augstāko vadību. Tas nozīmē 32 NHL komandu īpašniekus un komisāru Geriju Betmenu. Viņi ir tie, kas nosaka noteikumus. Un viņi tos var mainīt jebkurā laikā. Tie ir cilvēki, kas izveidoja NHL, kas man tik daudz nozīmē, bet viņi dod milzīgu platformu Krievijas imperiālistiskā kara reklāmai visā sporta pasaulē."

"Tieši viņiem ir vislielākā atbildība par zaudētajām un sakropļotajām dzīvībām un milzīgo finansiālo kaitējumu, ko radījusi viņu līgas reklāma. Es vienmēr esmu mīlējis un joprojām mīlu hokeju. Bet tajā pašā laikā es zinu, ka ir daudz svarīgākas lietas. Nekas nav vērtīgāks par cilvēka dzīvību. Līga ir kara reklāma. Un tā dēļ daudzas dzīvības ir zaudētas, tiks zaudētās un sakropļotas. Tas var izklausīties skarbi, bet tāda ir realitāte," nekautrējas teikt Hašeks.

Hašeks aicina aizdomāties hokeja līdzjutējus, ka hokejistu skaistie goli, piespēles vai ripu atvairījumi ir vēl lielāka reklāma krievu pastrādātajām zvērībām karā. "Tā ir cilvēku dzīve, kas ir tālu no jums, jūs viņus nepazīstat, bet viņi ir varoņi, kuri cīnās un mirst, aizstāvot savu dzimteni. Un kas ir vēl trakāk, tās ir arī nevainīgu civiliedzīvotāju un ukraiņu bērnu dzīvības, jo Putina vadītā Krievija ir izlēmusi ne tikai iekarot viņu valsti, bet atņemt arī dzīvības."

Hašeks tāpēc uzdod jautājumu līdzjutējiem: "Kas ir svarīgāks – cilvēka dzīvība vai hokejs?".

"Nobeigumā gribu teikt, ka kārtējo reizi piedāvāju NHL vadībai palīdzību komunikācijā un tādu noteikumu izveidošanā, lai sacensības nebūtu Krievijas kara reklāma. Tāpat piedāvāju palīdzību arī pašiem Krievijas hokejistiem, lai viņi varētu turpināt piedalīties, vienlaikus nebūdami reklāma savas valsts imperiālistiskajam karam. Sniedzu palīdzīgu roku ne tikai kā bijušais hokejists, bet arī kā pilsonis, kuram cilvēka dzīvība ir augstākā vērtība," uzsver "Dominators".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!