Foto: LETA

Latvijas hokeja izlases treneriem gaidāmajās pārbaudes spēlēs jāmēģina saprast, kuri spēlētāji spēruši soli tuvāk vietai komandas sastāvā uz sezonas svarīgākajām spēlēm, kā arī jāmēģina dod vadošas lomas tiem hokejistiem, kuri līdz šim vairāk bijuši lomas spēlētāji, stāstīja Latvijas hokeja izlases ģenerālmenedžeris Rūdolfs Kalvītis.

Harija Vītoliņa vadītā Latvijas izlase 9. un 10. novembrī aizvadīs pārbaudes spēles ar Francijas valstsvienību. Abi Latvijas un Francijas mači plkst. 19.00 norisināsies "Daugavas" ledus hallē.

"Katrs izlases logs ir svarīgs. Tas mums dod iespēju redzēt, iepazīt un saprast, kas ir tie spēlētāji, kuri tuvojas pamatsastāvam. Pārstāvēt savu valsti ir liels gods un hokejisti to saprot. Ar nepacietību gaidām šo novembra pauzi, kur spēkosimies ar Francijas izlasi. Tā būs mūsu tiešā konkurente arī pasaules čempionātā Ostravā un, iespējams, arī olimpiskajā kvalifikācijā," intervijā Latvijas Hokeja federācijas (LHF) preses dienestam stāstīja Kalvītis. "Tas nozīmē, ka francūžiem ir jāierāda vieta jau šajā novembrī – pirmajos izlases mačos šajā sezonā. Ir svarīgi, lai hokejisti saprot, ko treneri no viņiem vēlas un izpilda taktisko plānu. Spēlētājiem jau novembrī būs jāparāda savas labākās kvalitātes, lai viņi tiktu izsaukti uz izlases nometni pavasarī."

Latvijas izlases personālam primārais mērķis šajos valstsvienību pārtraukumos esot izvērtēt hokejistus, kuri ikdienā nav bijuši valstsvienības rindās pasaules čempionātos.

"Tas mums palīdzēs saprast, kuri no šiem hokejistiem ir spēruši soli tuvāk izlases kodolam. Protams, nevajadzētu arī aizmirst par mūsu pamatsastāva hokejistiem. Tāpēc novembrī Latvijā būs arī pārstāvji no "bronzas izlases" – Oskars Batņa, Mārtiņš Dzierkals, Kristaps Zīle, Kristiāns Rubīns, Georgs Golovkovs, Roberts Mamčics un Ivars Punnenovs," ģenerālmenedžeris skaidroja. "Kā valstsvienības galvenais treneris Harijs Vītoliņš minēja vienā no pēdējām intervijām, vēlamies lielāku lomu uzticēt Oskaram Batņam, kurš teicami iesācis jauno sezonu. Savukārt Dzierkals šajā sezonā spēlē Zviedrijas hokeja līgā. Cerams, ka šis pārtraukums Mārtiņam palīdzēs restartēties un iegūt lielāku pārliecību par savām spējām. Rubīns vairākus gadus atradās Ziemeļamerikā un Latvijas izlasē spēlējis tikai pasaules čempionātu laikā. Kristiāns pēc ilgāka laika novembrī varēs spēlēt savu skatītāju un ģimenes priekšā. Rubīna, Zīles un Mamčica dalība šajā starptautiskajā logā ir domāta, lai viņi varētu uzņemties līdera lomu un radīt piemēru jaunākajiem aizsargiem, kas būs šajā sasaukumā. Tas arī dos iespēju treneriem šos pieredzējušos aizsargus izmēģināt dažādākās spēles situācijās, kā, piemēram, vairākumā un mazākumā."

Kā skaidroja Rūdolfs Kalvītis, tad novembris esot posms, kad Latvijas izlase atļaujas pārbaudīt lielāku skaitu jauno spēlētāju, bet decembrī jau tiek strādāts pie optimālāka sastāva iespēlēšanas pasaules čempionātā no Eiropā spēlējošajiem hokejistiem.

"Jau pērnā sezona ieviesa lielu skaidrību par katra Eiropas spēlētāja varēšanu un spējām. Būsim godīgi – nav mums vairāku simtu hokejistu, kuri atbilst pasaules čempionāta līmenim. Pagājušajā sezonā veicām lielu latviešu hokejistu caurskati, kur devām iespēju daudziem jauniem spēlētājiem parādīt sevi nacionālajā valstsvienībā. Novembris noteikti būs tāds eksperimentālāks posms. Tomēr vēlētos uzsvērt, ka rūpīgi sekojam līdzi visu mūsu hokejistu gaitām. Latvijas izlasē ir jāspēlē tiem, kas dotajā brīdī ir starp mūsu labākajiem un rāda pārliecinošāko sniegumu," viņš turpināja.

Kalvītis slavēja Rūdolfa Balcera lielisko sniegumu Šveices čempionātā Cīrihes "Lions" sastāvā, uzteica Eduardu Tralmaku, kurš pēc gaitām Ziemeļamerikā apliecina savu vērtību Čehijas ekstralīgā, bet Batņa Somijas līgā esot spēris nākamo soli un licis sevi ievērot ne tikai ar savu darbu aizsardzībā, bet arī uzbrukumā.

No aizsargiem Kalvītis izcēla Čehijas kluba "Litvinovas" spēlētājus Jāni Jaku un Kristapu Zīli, palīdzot komandai sasniegt 11 uzvaru sēriju, bet Rubīns šobrīd demonstrē ļoti stabilu sniegumu Zviedrijas hokeja līgā.

"Mūsu izlases centrs Rodrigo Ābols turpina apliecināt, ka ir stabila vērtība Zviedrijas hokeja līgā," viņš turpināja. "Slovākijas čempionātā spēlējošie Kaspars Daugaviņš, Haralds Egle un Mamčics ir labi iesākuši sezonas, viņi līderi savās komandās. Tāpat jāizceļ Miks Indrašis, kurš lieliski iejuties Zviedrijā, un Renārs Krastenbergs, kurš ļoti labi iesācis sezonu Šveicē. Vārtsargs Kristers Gudļevskis aizvada stabilu un labu sezonas sākumu Vācijas augstākajā līgā, kur par vārtsargu treneri strādā Edgars Lūsiņš."

"No gados jaunajiem jāizceļ Anrī Ravinskis, kurš ir viens no komandas līderiem Somijas "Mestis" līgas komandā "Kettera", un, protams, Roberts Cjunskis, kurš debitējis Šveices augstākajā čempionātā ar gūtiem vārtiem," LHF citēja Kalvīša teikto.

Decembrī Latvijas izlase startēs "Kaufland kausā" Slovākijā, kur bez Latvijas un mājiniekiem piedalīsies arī Norvēģija. Savukārt pavasarī pārbaudes spēles tiks aizvadītas pret Austrijas, Somijas, Šveices un Norvēģijas izlasēm.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!