Starptautiskā hokeja federācija (IIHF) no gaidāmajiem pasaules čempionātiem izslēgusi Izraēlas valstsvienības, to argumentējot vēlmi aizsargāt visus turnīra dalībniekus, tostarp arī pašus izraēliešus. Tomēr Vācijas medija "Bild" rīcībā esošā informācija liecina, ka arī Krievija varētu būt spēlējusi lomu šī lēmuma pieņemšanā.

"Pēc rūpīgas situācijas izskatīšanas IIHF padome nolēma, ka Izraēla pagaidām nepiedalīsies IIHF sacensībās, jo ir bažas par visu čempionātu dalībnieku drošību," teikts IIHF paziņojumā.

Izraēlas vīriešu hokeja izlasei nākamā gada aprīlī bija paredzēts startēt pasaules čempionātā otrās divīzijas A grupas turnīrā Serbijā. Savukārt Izraēlas sieviešu izlasei martā bija paredzēta dalība pasaules čempionāta trešās divīzijas B grupa turnīrā Igaunijā.

IIHF paziņoja, ka lēmums būs spēkā līdz brīdim, kamēr tiks garantēta visu dalībnieku, tostarp Izraēlas izlašu pārstāvju drošība un labklājība. Paziņojumā nav minēts, vai kāda cita valsts iebilst pret spēlēšanu pret Izraēlu. Netika pieminēts arī Gazas karš starp Izraēlu un "Hamās".

Kad IIHF no starptautiskajām sacensībām izslēdza Krieviju un Baltkrieviju, IIHF savos paziņojumos arī norādīja, ka lēmums pieņemts drošības dēļ, nepieminot Krievijas militāro iebrukumu Ukrainā.

Vācijas medijs "Bild" vēsta, ka Izraēlas hokeja vadībai esot aizdomas par to, ka Krievija spēlējusi lomu šī lēmuma pieņemšanā. Krievijas hokeja leģenda Pāvels Burē šobrīd ir viens no IIHF padomes locekļiem. Izskan runas, ka Burē vēlas atriebties par Krievijas izslēgšanu, raksta "Bild".

Šos apgalvojumus pilnībā noraidīja IIHF prezidents Luks Tardifs. "Šīs apsūdzības ir nepamatotas," Krievijas medijiem teica Tardifs.

Izraēlas vīriešu izlasei pasaules čempionātā bija paredzēts spēlēt Serbijas, Horvātijas, Austrālijas, Islandes un Apvienoto Arābu Emirātu valstsvienībām.

Kopš Gazas konflikta sākuma Izraēlas izlasēm savos plānos nācies veikt vairākas izmaiņas. Viņi bija spiesti spēlēt kā mājinieki ārpus savas valsts teritorijas gan starptautiskā mērogā ar savām nacionālajām izlasēm, gan ar saviem klubiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!